Ártatlan emberek számítógépeire telepít terhelő bizonyítékokat egy hekker csapat

2022 / 02 / 16 / Pőcze Balázs
Ártatlan emberek számítógépeire telepít terhelő bizonyítékokat egy hekker csapat
A "ModifiedElephant" néven emlegetett kollektíva legalább egy évtizede aktív Indiában. Aktivistákat, kutatókat, jogászokat vesznek célba, gyakran a kormány érdekeivel összhangban.

A Gizmodo számolt be a Sentinel One nevű kiberbiztonsági vállalat kutatásáról, mely szerint a hekkerek hosszasan, akár éveken keresztül figyelik meg az áldozataikat, és ha kell, "bizonyítékokat" is elhelyeznek azoknál. Ezek általában olyan fájlok, amelyek egy konkrét bűncselekmény esetében hivatottak bizonyítani a célszemély bűnösségét. Egy Rona Wilson nevű, maoistának tartott aktivistánál, akit 2018-ban tartóztattak le a társaival együtt, például olyan Word dokumentumot találtak, amely

részletesen leírja, hogy hogyan gyilkolnák meg India miniszterelnökét, Narendra Modit.

Később azonban amerikai kutatók, a bostoni Arsenal Consulting munkatársai arra jutottak, hogy a dokumentum nem eredeti, vagyis kártevők segítségével került a vádlottak számítógépére. A Sentinel One úgy gondolja, hogy a háttérben a ModifiedElephant áll. A szakértők szerint a szervezet négy év alatt épített ki egy összetett digitális infrastruktúrát a vírusok terjesztésére, majd huszonkét hónapon át figyelte meg Wilsont. Ugyan a hekkerekkel szemben megfogalmazott vádak meglepőek és súlyosak, az, hogy hogyan jutnak be a számítógépekre, unalomig ismert a Rakéta olvasói számára. Phishing-technikákkal, vagyis hitelesnek tűnő emailekkel veszik fel a kapcsolatot áldozataikkal, és a leveleikhez olyan fájlokat csatolnak, amelyeket megnyitva távvezérlő programok kerülnek a gépre. Innentől nincs nehéz dolguk, sem abban, hogy megfigyeljék a rendszer tulajdonosát, sem abban, hogy fájlokat lopjanak el onnan, vagy csempésszenek oda.

A kutatás szerint nem tudni pontosan, hogy kik a tagjai és a megbízói a ModifiedElephantnek, de a tevékenységük "élesen követi az indiai állami érdekeket", és látható összefüggés van a támadásaik és a politikával átszőtt letartóztatások közt. A Gizmodo felidézi, hogy más országokban is találkozni hasonló esetekkel, például egy török aktivistát is ilyen eszközökkel juttattak börtönbe 2016-ban.

(Borítókép: Immo Wegmann/Unsplash)

Egy amerikai hekker egyedül megbénította a teljes észak-koreai internetet Bár a kiterjedt támadás összehangolt akciót sejtetett, a Wired kiderítette, hogy a hetek óta tartó hálózati problémák mögött valójában egyetlen ember áll, aki azért kezdett bele a virtuális keresztes hadjáratba, mert úgy érezte, az amerikai kormány nem lép fel elég erélyesen a rezsim hekkereivel szemben.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.