Ártatlan emberek számítógépeire telepít terhelő bizonyítékokat egy hekker csapat

2022 / 02 / 16 / Pőcze Balázs
Ártatlan emberek számítógépeire telepít terhelő bizonyítékokat egy hekker csapat
A "ModifiedElephant" néven emlegetett kollektíva legalább egy évtizede aktív Indiában. Aktivistákat, kutatókat, jogászokat vesznek célba, gyakran a kormány érdekeivel összhangban.

A Gizmodo számolt be a Sentinel One nevű kiberbiztonsági vállalat kutatásáról, mely szerint a hekkerek hosszasan, akár éveken keresztül figyelik meg az áldozataikat, és ha kell, "bizonyítékokat" is elhelyeznek azoknál. Ezek általában olyan fájlok, amelyek egy konkrét bűncselekmény esetében hivatottak bizonyítani a célszemély bűnösségét. Egy Rona Wilson nevű, maoistának tartott aktivistánál, akit 2018-ban tartóztattak le a társaival együtt, például olyan Word dokumentumot találtak, amely

részletesen leírja, hogy hogyan gyilkolnák meg India miniszterelnökét, Narendra Modit.

Később azonban amerikai kutatók, a bostoni Arsenal Consulting munkatársai arra jutottak, hogy a dokumentum nem eredeti, vagyis kártevők segítségével került a vádlottak számítógépére. A Sentinel One úgy gondolja, hogy a háttérben a ModifiedElephant áll. A szakértők szerint a szervezet négy év alatt épített ki egy összetett digitális infrastruktúrát a vírusok terjesztésére, majd huszonkét hónapon át figyelte meg Wilsont. Ugyan a hekkerekkel szemben megfogalmazott vádak meglepőek és súlyosak, az, hogy hogyan jutnak be a számítógépekre, unalomig ismert a Rakéta olvasói számára. Phishing-technikákkal, vagyis hitelesnek tűnő emailekkel veszik fel a kapcsolatot áldozataikkal, és a leveleikhez olyan fájlokat csatolnak, amelyeket megnyitva távvezérlő programok kerülnek a gépre. Innentől nincs nehéz dolguk, sem abban, hogy megfigyeljék a rendszer tulajdonosát, sem abban, hogy fájlokat lopjanak el onnan, vagy csempésszenek oda.

A kutatás szerint nem tudni pontosan, hogy kik a tagjai és a megbízói a ModifiedElephantnek, de a tevékenységük "élesen követi az indiai állami érdekeket", és látható összefüggés van a támadásaik és a politikával átszőtt letartóztatások közt. A Gizmodo felidézi, hogy más országokban is találkozni hasonló esetekkel, például egy török aktivistát is ilyen eszközökkel juttattak börtönbe 2016-ban.

(Borítókép: Immo Wegmann/Unsplash)

Egy amerikai hekker egyedül megbénította a teljes észak-koreai internetet Bár a kiterjedt támadás összehangolt akciót sejtetett, a Wired kiderítette, hogy a hetek óta tartó hálózati problémák mögött valójában egyetlen ember áll, aki azért kezdett bele a virtuális keresztes hadjáratba, mert úgy érezte, az amerikai kormány nem lép fel elég erélyesen a rezsim hekkereivel szemben.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.