Ötven év után ismét űrhajót küld a Holdhoz a NASA

2022 / 08 / 29 / Bobák Áron
Ötven év után ismét űrhajót küld a Holdhoz a NASA
Szinte pontosan ötven éve, hogy 1972. december 19-én az Apollo-17 küldetés legénysége épségben visszatért a Földre, lezárva az űrutazás mindeddig legeredményesebb korszakát. A tervek szerint hétfő délután induló Artemis-1 misszió célja nem kevesebb, mint hogy megalapozza az emberiség visszatérését a Holdra.

A magyar idő szerint délután 14.33-kor induló küldetés kritikus fontosságú, hiszen most fog először a levegőbe emelkedni a Space Launch System (SLS) névre keresztelt hodozórakéta, amit a NASA kifejezetten a mélyűri utazásokhoz épített, az Orion űrkapszulával egyetemben. A rakétát a NASA tizenegy év alatt, mintegy 23 milliárd dollárból fejlesztette ki a Boeinggel, a Northrop Grummannal, az Aerojet Rocketdyne-nal és a Launch Alliance-szel együttműködve, vagyis több mint kétszer annyiba került, mint a James Webb teleszkóp - egy esetleges kudarc emiatt rendkívül érzékenyen érintené az űrügynökséget, és tovább halasztaná a már így is több éves csúszásban lévő projektet.

A ma induló rakéta a küldetés függvényében szabadon konfigurálható SLS-nek az egyik legkisebb változata lesz, de az Orion kapszulával a tetején így is 98 méterrel fog a Kennedy Űrközpont 39B jelű kilövőállása fölé magasodni. A rakéta további változatai még a legendás Saturn V-nél is magasabbak lesznek, és az űreszköz tolóerőben is jelentősen felülmúlja az Apollo-missziókhoz használt rakétát. A szilárd üzemanyaggal hajtott SLS első fokozatának négy darab RS-25 hajtóműve és a gyorsítórakéták RL-10 hajtóművei együttesen 39 ezer kN tolóerőt generálnak, amivel az indítása pillanatában ez lesz a legerősebb űrrakéta, ami valaha a levegőbe emelkedett.

Az Artemis-1 misszió nem lesz sétagalopp, hiszen a NASA célja, hogy az SLS segítségével eljuttassák a Holdhoz azt az Orion űrkapszulát, ami mindeddig a Föld légkörét is mindössze egyszer hagyta el. Az oda-vissza mintegy egymillió kilométeres út elsődleges célja éppen az, hogy teszteljék az űrkapszula különböző funkcióit, például a hőpajzsot és a kommunikációs rendszereket, mielőtt emberek is a fedélzetre szállnak - ez a tervek szerint elsőként az Artemis-2 küldetésnél történik majd meg, amire 2024 májusában kerülhet sor. Az Orion a mostani misszió során többször is megkerüli majd az égitestet, majd a Földre visszatérve október 10-én landol az óceánban Kalifornia partjainál. A NASA igyekezett minél jobban kihasználni a hatalmas rakéta nyújtotta lehetőségeket, így az Artemis-1 küldetés során tíz darab CubeSat műholdat is pályára állítanak, amelyek különböző tudományos célokat szolgálnak.

Ahogy az ilyenkor gyakran megesik, természetesen előfordulhat, hogy az SLS indítása az időjárás vagy egyéb körülmények miatt elsőre meghiúsul. A hétfői indítási ablak 14.33-tól kezdve két órán keresztül lesz nyitva, de ha ez alatt nem sikerül útjára indítani a rakétát, akkor az Artemis-1 szeptember 2-án vagy 5-én startolhat el.

A páratlan űrtörténelmi eseményt a NASA élőben fogja közvetíteni, az érdeklődők többek között a Youtube-on és a Facebookon követhetik nyomon a történéseket.

(TechCrunch, Mashable, Wikipedia, Borítókép: Brandon Hancock/NASA)

A NASA megmutatta a rakétát, amivel az emberiség visszatér a Holdra Bár a Space Launch Systemről a NASA korábban már kiadott néhány fotót, a saját szemével eddig csupán nagyon kevés ember láthatta a valaha épített egyik legnagyobb hordozórakétát, amelyet kifejezetten az Artemis programhoz építettek.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb 22 darab Starlink műhold állt alacsony Föld körüli pályára pénteken, a Falcon 9 rakéta első fokozata pedig ezután 8 és fél perccel visszaérkezett a Földre, és sikeres landolást hajtott végre a SpaceX drónhajóján.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.