Átadták az utolsó Boeing 747-et, végleg befejezik a típus gyártását

2023 / 01 / 31 / Bodnár Barna
Átadták az utolsó Boeing 747-et, végleg befejezik a típus gyártását
Kedden átadták az utolsó Boeing 747 repülőgépet, amely a legendás légi jármű utolsó, újonnan gyártott példánya, ami forgalomba áll.

Egy online, élőben is követhető ünnepség keretein belül, ma zajlik az utolsó Boeing 747 átadása Washingtonban, és ez egyben a típus búcsúztatója is lesz, ugyanis nem gyártják többé a népszerű repülőgépet, írja a CNN.

A jellegzetes, kétemeletes, "Égbolt Királynőjének" is nevezett utasszállító típus 1969-ben állt először forgalomba, de mára csupán 44 maradt használatban, mivel a gépek jelentős részét a koronavírus járvány kitörése, és az ezzel együtt járó, légi közlekedés iránti kereslet a földre kényszerítette, ahonnan a legtöbb soha nem szállt fel többet. A legtöbb B747-8 jelenleg a Lufthansa zászlaja alatt repül: a német légitársaság jelenlegi flottájában 19 darab van belőle, és nagyon valószínű, hogy ez még évekig, esetleg évtizedekig így is marad.

A típus egyébként a teherszállítmányozás területén mindig is jóval népszerűbb volt, mint a személyszállításban, a mai napig mintegy 314.747 teherszállító van használatban.

A 747 több mint 50 éves pályafutásával jócskán lehagyta a legnagyobb riválisának számító Airbus A380-at, amelyet 2003 és 2021 között gyártottak. Az európai, emeletes repülőgép 2000-es évek eleji megjelenése késztette az amerikai Boeing-et arra, hogy 2005-ben bejelentse a 747-es típus utolsó változatát, amely ekkorra már kezdett veszíteni népszerűségéből. A Boeing B747-8I (vagy B747-8 Intercontinental), ahogy a jumbo jet ezen modellét nevezik, a nagy négymotoros repülőgépek utolsó verziója volt.

Annak ellenére, hogy az A380 jelenleg reneszánszát éli, és a légitársaságok szívesen választják a régebbi modellek újbóli üzembe helyezését a világjárvány utáni, légiforgalmi fellendülés miatt, az égbolt óriásai keményen küzdenek, hogy fel tudják venni a versenyt a kisebb típusok működési rugalmasságával és üzemanyag-takarékosságával.

Az utolsó, N863GT lajstromszámú Boeing 747 decemberben mutatkozott be először a nyilvánosság előtt, amikor kigördült a Boeing gyár futószalagjáról, majd január elején újabb fotók jelentek meg az interneten a repülőgépről, amely már új tulajdonosa, az Atlas Air, az egyik legnagyobb teherszállítmányozással foglalkozó légitársaság színét viselte.


A Boeing 747 pilótafülkéje (Fotó: Getty Images/Thierry Dosogne)

A január 31-i búcsúünnepség ellenére további két 747 még mindig gyártás alatt van, bár ezek közel sem hétköznapi modellek, és a nevük sem 747, még ha felépítésük szerint így is kéne nevezni őket. A két VC-25 típusjelű légi jármű az Amerikai Egyesült Államok elnöke számára készülnek, és az "Air Force One" hívójelet kapják majd, bár ezt csak akkor használhatják, amikor az elnök a fedélzetükre lép. Ezt a két gépet egyébként eredetileg a Transaero orosz légitársaságnak szánták, amely azonban 2015-ben csődbe ment, így a két leendő Air Force One jelenleg egy jelentős átalakítási programon megy keresztül, hogy alkalmas legyen az elnöki szolgálatra.

(Borítókép: Getty Images/guvendemir)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.