Amerika leatomozta az oroszokat a Pentagon egy harci szimulációjában

2020 / 02 / 26 / Felkai Ádám
Amerika leatomozta az oroszokat a Pentagon egy harci szimulációjában
Mark Esper, az Egyesült Államok védelmi minisztere a múlt héten részt vett egy harci szimulációban, ahol a NATO állt hadban Oroszországgal Európában, és aminek keretében végül atombombát lőttek ki az oroszokra.

A National Defense Magazine szerint a hasonló szimulációk, melyekben atomfegyverek bevetését, illetve különböző krízishelyzeteket vizsgálnak, egyáltalán nem szokatlan. Két körülmény azonban nem tekinthető az eddig bevett ügymenet részének. Az egyik, hogy a hasonló szimulációk eredményeit nem szokták maguk a Pentagon hivatalnokai a nyilvánosságra hozni – ez most megtörtént. A másik, hogy ezeken nem szokott általában részt venni a védelmi miniszter.

A gyakorlatra Nebraskában, a Stratégiai Parancsnokságon került sor, Mark Esper pedig saját magát, tehát az USA védelmi miniszterét alakította.

Az alapfelállás szerint háború tört ki Európában a NATO és az oroszok között – nyilatkozta egy, a neve elhallgatását kérő magas rangú katonatiszt a Pentagonban tartott sajtótájékoztatón.

A forgatókönyv szerint először az oroszok támadtak egy kis hatótávolságú, nukleáris robbanófejjel felszerelt rakétával. A gyakorlat során aztán az Egyesült Államok nukleáris ellencsapással élt.

A támadást az oroszok egy NATO célpont ellen intézték Európában, de az már nem hangzott el, hogy pontosan mi volt ez a célpont a szimuláció során.

A tájékoztató során a Pentagon tisztjei az Egyesült Államok nukleáris erejének feltuningolásáról is beszéltek. A jelenlegi, Donald Trump fémjelezte államvezetés folytatja a Barack Obama által megkezdett politikát, mely szerint modernizálják az ország nukleáris arzenálját.

Ez egy rendkívül összetett program, mely a bombázóktól kezdve a tengeralattjárókig rengeteg eszköz fejlesztését, lecserélést foglalja magában. Egyebek mellett a B-21 bombázó és egy Columbia-osztályú tengeralattjáró csatasorba állításáról is szó lenne. A Trump-féle vezetés azonban kicsit tovább is menne, és a tengeri eszközöket a tervezettnél jobban kibővítenék.

Szóba került a nukleáris fegyverek modernizációja is: a W93 robbanófej váltaná le a régi W88 robbanófejet.

Az tájékoztatót tartó tiszt újra elmondta azt, amit már a 2018-as Nemzetvédelmi Stratégia is kiemelt, tehát hogy az USA a jelenlegi korszakban hatalmi harcot folytat Oroszországgal és Kínával, és míg ez utóbbi kettő bővíti és fejleszti a nukleáris arzenálját, addig Amerika részéről is az a logikus döntés, hogy ezt tegye.

Persze az USA mélyen a zsebébe kell, hogy nyúljon mindehhez. A hivatalos becslések szerint a modernizáció egybillió dollárba fog kerülni.

A Pentagon szerint azonban mindez megfizethető lesz, mert ez az összeg 30 év alatt kerül befektetésre, nem egyszerre. Jelenleg a védelmi tárca 4 százalékát fordítják a nukleáris arzenálra, ez fedezi a működtetési és fenntartási költségeket. Ez a százalék a modernizáció csúcsán 6,4-re kúszik majd fel, és ott is marad 10 éven át. Ezután beáll ismét egy állandó 3 százalék körüli összegre.

Donald Trump a 2021-es költségvetésben 28,9 milliárd dollárt szán az atomfegyverekre, ebből 12 milliárdot a fejlesztésekre.

(Kép: Pixabay)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.