Autóversenyzés, mint a klímavédelem nagykövete

2020 / 03 / 11 / Rácz Tamás
Autóversenyzés, mint a klímavédelem nagykövete
Tereprali-verseny indul jövő januárban UNESCO-védett tájakon. Hogyan lehetséges ez?

Gleccservidéken, őserdőben, az Északi-sarkvidéken, sivatagban: nevéhez illően extrém helyszíneken indul 2021. január 22-én az új, Extreme E nevű autóverseny-sorozat. A látványos, leginkább talán a Dakar Rallye autóira emlékeztető kocsik persze mellőznek két olyan dolgot, ami eddig jellemző volt a tereprali-autókra: a hangot és a füstöt.

A Formula E-ből, az elektromos F1-ből kinőtt új vállalkozás gazdaságilag elsősorban a reklámértékről szól, a versenysorozat legfőbb támogatója az autóipari háttérvállalat, a Continental.

A szervezők a klasszikus üzleti modell mellett viszont azt a meglehetősen komplikált feladatot is vállalták, hogy megkísérlik a klímaváltozás elleni küzdelem szimbólumává tenni az új elektromos autós futamokat. Idézet a beharangozó sajtóközleményből:

"Szenegál fővárosától, Dakartól nem messze, a Lac Rose-tó partján indul a versenysorozat, amely a szervezők reménye szerint az autósportot a klímavédelem nagykövetévé teszi. A veszélyeztetett élőhelyek közelében lévő útvonalak kiválasztásával az Extreme E autóverseny-sorozat világszerte fel szeretné hívni a figyelmet az éghajlatváltozásra az autósport rajongói, valamint a kiválasztott helyszínek politikusai, lakosai és hatóságai körében, egyben arra ösztönözni őket, hogy fokozottan figyeljenek, és tegyenek intézkedéseket a globális felmelegedés 1,5 Celsius fokon belül tartása érdekében."

A versenysorozatban a Formula E-hez hasonlóan egy autómodell, az  ODYSSEY 21 szerepel majd minden csapatnál. A francia Spark Racing Technologynál készülő jármű 550 lóerős, a kocsikat augusztusban kapják meg a csapatok.


A versenynaptár egyelőre így néz ki:

Óceáni-szakasz: január 23-24., Lac Rose, Dakar, Szenegál
Sivatagi-szakasz: március 6-7., Sharaan, Al-'Ula, Szaúd-Arábia
Gleccser-szakasz: május 14-15., Kali Gandaki-völgy, Mustang-körzet, Nepál
Sarki-szakasz: augusztus 28-29., Kangerlussuaq, Grönland
Esőerdő-szakasz: október 30-31., Santarém, Pará, Brazília

 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.