Egy új találmány másodpercek alatt megmondja, hogy mi baja a kocsidnak és mennyibe fog kerülni a javítása
Egy új találmány másodpercek alatt megmondja, hogy mi baja a kocsidnak és mennyibe fog kerülni a javítása
2020 / 02 / 19 / Bobák Áron
A Proovstation nagyjából olyan, mint egy autómosó, csak itt vízsugarak helyett 25 kamera pásztázza a kocsi karosszériáját, hibák után kutatva.

A gyártó szerint a Proovstation mindössze három másodperc alatt képes teljes, 360 fokos képet készíteni a járműről, és a mesterséges intelligencia segítségével tíz másodpercbe telik felmérni annak állapotát. A Weproov azt állítja, hogy az így kapott eredmény 99%-os pontosságú és feleannyiba kerül, mint a hagyományos vizsgálat. A gép milliméteres pontossággal képes felmérni az autó állapotát, olyan apró hibákig bezárólag, mint a gumikopás, vagy a kopott fényezés.

A Proovstation emellett regisztrálja a kocsi típusát, alvázszámát, rendszámát is, az időbélyegzővel és helymeghatározással ellátott jelentés pedig a gyártó szerint a blockchain-technológiának köszönhetően meghamisíthatatlan.

Bár az eszközről egyelőre csak animációt tettek közzé, a Weeproovnak már sikerült megyegyeznie Európa legnagyobb használtautó-kereskedőjével, a BCA Grouppal, akik negyvenet rendeltek a Proovstationből, és februártól 13 országban fogják használni a mesterséges intelligencián alapuló autóvizsgálót. Ez persze nem jelenti, hogy a Proovstation holnaptól elveszi az emberek munkáját, hiszen ahogy a videón is látható, egyelőre csak az autó külső vizsgálatára, és a javítási költségek megbecsülésére képes, beltéri vizsgálatot viszont nem tud végezni, és arra sem képes, hogy felmérje a motor vagy a váltó állapotát.

A MarketsandMarkets piackutató szerint a járművek tesztelését, vizsgálatát és hitelesítését magában foglaló TIC Market 2019-ben 16,9 milliárdos nagyságú volt, azonban a szakértők jelentős növekedést várnak a szegmensben, aminek értéke 2024-re elérheti a 22,1 milliárd dollárt.

(Borítókép: Pixabay)

Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.