Az áldozat okosórája buktatta le a feleségét meggyilkoló pilótát

2021 / 06 / 21 / Pőcze Balázs
Az áldozat okosórája buktatta le a feleségét meggyilkoló pilótát
Még az Európa-bajnokság közvetítését is megszakították Görögországban, amikor fény derült arra, hogy a férje gyilkolta meg májusban a húszéves Caroline Crouch-ot. A rendőröknek az lett gyanús, hogy a férfi sztorija más volt, mint amit a család kütyüi mondtak.

Caroline Crouch, aki ugyan brit állampolgár volt, de családjával gyerekkora óta Alonnisos szigetén élt, május 11-én vesztette életét - írja a BBC. A férje állítása szerint három maszkos férfi rabolta ki őket, őt megkötözték, a feleségét megfojtották, majd elvittek tőlük tizenötezer eurót. A rendőrség háromszázezer eurós nyomravezetői díjat ajánlott fel a gyilkosság kegyetlensége miatt; később egy grúz állampolgárt le is tartóztattak, amikor át akart kelni a görög-bolgár határon. A valódi elkövetőt, Crouch férjét, Babis Anagnostopoulost a felesége temetése után várták a rendőrök, akik azt közölték vele, hogy áttörést értek el a nyomozásban, ezért velük kell tartania Athénba, hogy azonosítson egy gyanúsítottat. Csak a fővárosban derült ki számára, hogy a gyanúsított ő maga.


Babis Anagnostopoulos rendőrök gyűrűjében távozik egy athéni bíróságról június 17-én (Fotó: Milos Bicanski/Getty Images)

A család okoseszközei buktatták le a férfit

Anagnostopoulos mobiltelefonja, a felesége okosórája és a család biztonsági rendszere mind rögzítettek adatokat a gyilkosság megtörténtekor. A Caroline Crouch óráján lévő információk például arra engedtek következtetni, hogy a nő még életben volt, amikor a férje állítása szerint már megölték, hiszen a kütyü folyamatosan naplózta a pulzusát. A férfi telefonja lépéseket rögzített, amikor a sztorija szerint épp meg volt kötözve. Ráadásul a család kameráiból sem akkor távolították el a memóriakártyákat, amikor Anagnostopoulos állította. A férfi nyolc órás kihallgatás után végül bevallotta a rendőröknek, hogy ő ölte meg a feleségét.

Az elmúlt években több bűnügy felderítésekor fordultak a rendőrök az áldozat vagy a vélt elkövető eszközein tárolt adatokhoz. Még Dzsamál Hasogdzsi disszidens szaúdi újságíró 2018-as meggyilkolásakor is megpróbáltak hozzáférni a török hatóságok a férfi Apple Watch-a által rögzített információkhoz. Egy nyomozásnál egy okosóra a pulzussal, a lépések számolásával vagy a földrajzi helyzettel szolgáltathat fontos nyomokat, míg egy okostelefon használata végtelen számú lehetőséget ad arra az elkövetőnek, hogy lebuktassa önmagát. Ezek mellett az Egyesült Államokban például egyre gyakrabban támaszkodnak a rendőrök az okosotthon-eszközök, leginkább a biztonsági kamerák adataira. Az Amazonhoz tartozó Ringnek több mint kétezer rendőrörssel van szerződése, Los Angelesben még népszerűsítik is a termékeiket a hatóságok.

(Borítókép: Getty Images)

További cikkek a témában:

Bekapcsolva hagyta a helymeghatározást, meg is vádolták egy betöréssel Egy floridai férfit azért vádoltak meg egy betöréssel, mert a fitneszalkalmazásában engedélyezte a helyadatokhoz való hozzáférést, hogy nyomon tudja követni a bringázásait.

Elfogadnál egy biztonsági kamerát, ha a rendőrök is látnák a képét? A Ring kameráit rendőrségek, önkormányzatok osztogatják kedvezményesen. Őszinte gesztus tőlük, vagy önkéntes megfigyelés tőlünk?

Hajtóvadászatot indítottak egy ártatlan ember ellen. Aztán kiderült, hogy saját járőrei is lesznek a közbiztonsági appnak A Citizen nevű alkalmazás vezérigazgatója saját zsebből ajánlotta fel a nyomravezetői díjat.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.