Az áldozat okosórája buktatta le a feleségét meggyilkoló pilótát

2021 / 06 / 21 / Pőcze Balázs
Az áldozat okosórája buktatta le a feleségét meggyilkoló pilótát
Még az Európa-bajnokság közvetítését is megszakították Görögországban, amikor fény derült arra, hogy a férje gyilkolta meg májusban a húszéves Caroline Crouch-ot. A rendőröknek az lett gyanús, hogy a férfi sztorija más volt, mint amit a család kütyüi mondtak.

Caroline Crouch, aki ugyan brit állampolgár volt, de családjával gyerekkora óta Alonnisos szigetén élt, május 11-én vesztette életét - írja a BBC. A férje állítása szerint három maszkos férfi rabolta ki őket, őt megkötözték, a feleségét megfojtották, majd elvittek tőlük tizenötezer eurót. A rendőrség háromszázezer eurós nyomravezetői díjat ajánlott fel a gyilkosság kegyetlensége miatt; később egy grúz állampolgárt le is tartóztattak, amikor át akart kelni a görög-bolgár határon. A valódi elkövetőt, Crouch férjét, Babis Anagnostopoulost a felesége temetése után várták a rendőrök, akik azt közölték vele, hogy áttörést értek el a nyomozásban, ezért velük kell tartania Athénba, hogy azonosítson egy gyanúsítottat. Csak a fővárosban derült ki számára, hogy a gyanúsított ő maga.


Babis Anagnostopoulos rendőrök gyűrűjében távozik egy athéni bíróságról június 17-én (Fotó: Milos Bicanski/Getty Images)

A család okoseszközei buktatták le a férfit

Anagnostopoulos mobiltelefonja, a felesége okosórája és a család biztonsági rendszere mind rögzítettek adatokat a gyilkosság megtörténtekor. A Caroline Crouch óráján lévő információk például arra engedtek következtetni, hogy a nő még életben volt, amikor a férje állítása szerint már megölték, hiszen a kütyü folyamatosan naplózta a pulzusát. A férfi telefonja lépéseket rögzített, amikor a sztorija szerint épp meg volt kötözve. Ráadásul a család kameráiból sem akkor távolították el a memóriakártyákat, amikor Anagnostopoulos állította. A férfi nyolc órás kihallgatás után végül bevallotta a rendőröknek, hogy ő ölte meg a feleségét.

Az elmúlt években több bűnügy felderítésekor fordultak a rendőrök az áldozat vagy a vélt elkövető eszközein tárolt adatokhoz. Még Dzsamál Hasogdzsi disszidens szaúdi újságíró 2018-as meggyilkolásakor is megpróbáltak hozzáférni a török hatóságok a férfi Apple Watch-a által rögzített információkhoz. Egy nyomozásnál egy okosóra a pulzussal, a lépések számolásával vagy a földrajzi helyzettel szolgáltathat fontos nyomokat, míg egy okostelefon használata végtelen számú lehetőséget ad arra az elkövetőnek, hogy lebuktassa önmagát. Ezek mellett az Egyesült Államokban például egyre gyakrabban támaszkodnak a rendőrök az okosotthon-eszközök, leginkább a biztonsági kamerák adataira. Az Amazonhoz tartozó Ringnek több mint kétezer rendőrörssel van szerződése, Los Angelesben még népszerűsítik is a termékeiket a hatóságok.

(Borítókép: Getty Images)

További cikkek a témában:

Bekapcsolva hagyta a helymeghatározást, meg is vádolták egy betöréssel Egy floridai férfit azért vádoltak meg egy betöréssel, mert a fitneszalkalmazásában engedélyezte a helyadatokhoz való hozzáférést, hogy nyomon tudja követni a bringázásait.

Elfogadnál egy biztonsági kamerát, ha a rendőrök is látnák a képét? A Ring kameráit rendőrségek, önkormányzatok osztogatják kedvezményesen. Őszinte gesztus tőlük, vagy önkéntes megfigyelés tőlünk?

Hajtóvadászatot indítottak egy ártatlan ember ellen. Aztán kiderült, hogy saját járőrei is lesznek a közbiztonsági appnak A Citizen nevű alkalmazás vezérigazgatója saját zsebből ajánlotta fel a nyomravezetői díjat.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.