Az Amazon új applikációja akár a magyar egészségügyön is sokat segíthetne

2020 / 01 / 01 / Felkai Ádám
Az Amazon új applikációja akár a magyar egészségügyön is sokat segíthetne
Az Amazon a már meglévő AWS szolgáltatást, az Amazon Transcribe-ot bővíti ki direkt az egészségügyi ellátásra szabott megoldással. Az Amazon Transcribe Medical orvosnak, páciensnek egyaránt megkönnyítheti az életét.

Az Amazon Transcribe egy automatikus szövegíró program, amely most egy egészségügyi kistestvért kapott maga mellé. Bár a sajtónyilatkozatban az éjszakákon át jelentéseket körmölő orvosszülők képe talán kissé hatásvadász, a tény attól még tény marad:

az orvosi feladatkör hatalmas – sajnos megspórolhatatlan – szelete az adminisztráció.

Megspórolhatatlan, mivel ez a nyűgös papírmunka egyebek mellett a beteg kórtörténetek pontos archiválását és a jövőbeli kezelések megkönnyítését, valamint az orvos jogi-szakmai védelmét jelenti.

Orvos, írnok, automata

Az Amazon állítása szerint az alkalmazásuk most ezzel kapcsolatban emel le valamennyi terhet az orvos válláról. A gépi tanulással fejlődő szoftver ugyanis az elhangzott szöveget írja le eddig még sosem látott módon.

A hasonló szolgáltatásokkal ellentétben ugyanis az egészségügyi szakembereknek nem kell külön jelezniük az írásjeleket, mivel a mondat- és a mondatrészek határait a program magától felismeri. Tehát a szoftver elvileg folyékony, élő beszédet tud írott formába átültetni bármiféle külön, verbális vagy egyéb beavatkozás nélkül.

A betűk útja

A szöveget ezután feltölthetjük különböző rendszerekbe, a kórház saját rendszereibe vagy az AWS különböző nyelvi szolgáltatásaiba, mint amilyen például az Amazon Comprehend Medical, amely szintén gépi tanulással emeli ki az egészségügyi iratok lényegét a laikusoknak.

A szolgáltatás megfelel a HIPAA-nak (Health Insurance Portability and Accountability), tehát annak az elvárásrendszernek, amely az érzékeny egészségügyi adatok védelmét biztosítja. Ráadásul az applikáció a felhasználó szükségeihez igazodik, tehát csak a tényleges használatért kell fizetni, és semmiféle előzetes befizetés sincs.

Money, money, money

Az Amazon Transcribe Medical időzítése nem véletlen. Az óriáscég épp mostanában bontogatja szárnyait az egészségügyi szolgáltatások területén, elsősorban a hangtechnológia és az egészségügy találkozási pontjainál próbálnak betörni. A múlt héten például az Alexa kapott egy gyógyszereléssel kapcsolatos szolgáltatást, vagyis az eszköz képes gyógyszerutánpótlást igényelni, valamint emlékeztetők is beállíthatók rajta, hogy mikor mit kell bevenni.

Ezenkívül az Amazon több egészségügyi start up-ot is felvásárolt, bevezette a saját egészségügyi szolgáltatását a dolgozói részére (ez az Amazon Care), illetve már próbálgatja bevezetni az Alexát kórházi környezetbe is. Mindezzel nincsenek egyedül, az egészségügyre már a többi nagy is rávetette magát (Google, Microsoft), miközben többen már eddig is jelen voltak ebben a szektorban (Nuance, Philips).

Persze ha azt szeretnénk, hogy a hazai kórházak betegellátása valamicskét levegőhöz jusson az adminisztratív munka felpörgetése által, akkor egy darabig még várnunk kell. Az Amazon Transcribe Medical egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el, és ott sem mindenhol.

(Kép: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
A férfi két évvel ezelőtt kezdte el az emberi arcokat szörnypofáknak látni – mindennek hátterében egy bizarr betegség áll.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.