Az amerikai hadsereg komoly veszélyt lát az olvadó permafrosztban – de miért?

2023 / 05 / 31 / Felkai Ádám
Az amerikai hadsereg komoly veszélyt lát az olvadó permafrosztban – de miért?
A hadsereg Alaszkában egy egész alagutat ásott, hogy a permafroszt alakulását tanulmányozzák, de a klímaváltozás úgy általában is komoly kihívás elé állítja az amerikai fegyveres erőket.

Kathleen Hicks védelmi miniszter-helyettes a héten Alaszkába látogatott, hogy megnézze, hogyan ássa alá az éghajlatváltozás az infrastruktúrát a sarkvidéki katonai bázisokon – írja a Scientific American. A védelmi miniszter-helyettes megtekintett egy 110 méter hosszú alagutat is, amelyet 50 évvel ezelőtt ástak a katonai mérnökök a fagyos talajba – az alagút célja a permfroszt tanulmányozása, ami egyre aktuálisabb ahogy a világ felmelegszik. A permafroszt (magyarul örökfagy) olyan talaj, amely legalább két éven keresztül fagyott állapotban van. A permafroszt kiterjedése függ a klíma változásaitól. Napjainkban (a foltokban előforduló permafrosztot is beleszámítva) a Föld szárazföldjeinek kb. 20%-án van kisebb vagy nagyobb mélységig tartósan fagyott állapotban a talaj.

A klímatváltozás különösen az északi-sarkvidéki tájat szabja át gyorsan, kiemelten pedig éppen az említett permafrosztot, amely az épületek alapjául szolgál a régióban. A melegedő hőmérséklet ugyanis kiolvasztja ezt a tartósan fagyott talajt, és ezzel fenyegeti az évtizedekkel ezelőtt készült építményeket. Mindez pedig különösen aggasztó az amerikai hadsereg számára, amely fontos létesítményeket üzemeltet az Északi-sarkvidéken. Mindez pedig az egyik oka annak, hogy Hicks védelmi miniszter-helyettes kétnapos körútra indult az ország legészakibb katonai bázisain.

Hicks később a Twitteren azt is megemlítette, hogy az itteni nemzetek számára kihívást jelent ezen építmények, köztük például a kifutópályák fenntartása. Korábban írtunk arról, hogy mindez egyéb tényezőkkel kiegészülve miként vezet oda, hogy az északi régió felkeltse a három rivális nagyhatalom – USA, Kína és Oroszország érdeklődését, és hogy a kiolvadó régió háromféle új lehetőséget is megnyit: az olvadás könnyebb hozzáférést tesz lehetővé fontos nyersanyagokhoz és energiahordozókhoz, valamint a jégréteg visszaszorulása miatt új kereskedelmi utak is megnyílnak. Ezekhez csapódik hozzá a térség katonai-stratégiai jelentősége.

Hol törhet ki a harmadik világháború? – Az Északi-sarkon A világ Ukrajnára figyel, de lassan elkezdett megnyílni egy nyersanyagokban hihetetlenül gazdag régió, ahol nem mellesleg fontos kereskedelmi utak is elkezdtek feltárulni – ez az Arktisz, az Északi-sarkvidék. És bármelyik nagyhatalom is győzdelemeskedik itt, brutálisan nagyot nyer.

A cikkünkben beszéltünk Alaszka katonai jelentőségéről is, aminek a jele például a 70 év után újraaktivált, 11. légideszant hadosztály (Arctic Angels), amely mintegy 12 000 katonát egyesít Alaszkában egy zászló alatt. Nem mellesleg Alaszkát olyan alaposan felszerelték ötödik generációs vadászokkal, tehát F–35-ösökkel és F–22-esekkel, hogy 2022-re Alaszka a Föld egyik legerőteljesebben védett légtere lett, és Alaszkának így több ötödik generációs vadászgépe lett, mint bármely más amerikai államnak.

Robert McCoy, a Kongresszus által 1946-ban létrehozott, a védelmi minisztériummal környezeti és éghajlati kérdésekben szorosan együttműködő Alaszkai Egyetem Geofizikai Intézetének igazgatója, elmondta, hogy a permafroszt felolvadásán túl – ami a Pentagon leginkább aktuális problémája lehet — a védelmi minisztérium eszközeit a partvonal eróziója és a gyakoribb áradások is érintik. A cölöpökre épített épületek, csővezetékek és egyéb infrastruktúra is úgynevezett „passzív hűtést” igényel, hogy a felolvadó örökfagy ne destabilizálja ezeket a szerkezeteket.

Ezen kívül azonban az eszközök üzemeltetése, sőt a hadviselés a hideg környezetben is külön felkészülést igényel – ennek egyik része, hogy az USA tanul a vele szövetséges, és ilyen környezetre már berendezkedett országoktól: a finn és a svéd NATO-csatlakozásnak így ilyen téren is akad jelentősége.

(Kép: Flickr/)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.