Az amerikai különleges katonai erők új, MI alapú analitikai és irányítási eszközöket kaptak

2019 / 12 / 29 / Justin Viktor
Az amerikai különleges katonai erők új, MI alapú analitikai és irányítási eszközöket kaptak
Az Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnokságának kutatói új speciális eszközöket fejlesztettek ki. Az egyik ilyen megoldás célja a SEAL, a Green Berets és más különleges műveleti erők kulturális különbségek áthidalására való képességének növelése. A rendszer olvas fiziológiai adatok és a nonverbális kommunikáció jegyeiben.

Kulturális szakadékok

Az egyik készlet segíthet a speciális erők csapatainak meghatározni, hogy az emberek megértik-e amit azok akarnak tőlük. Ezt az eszköz-csomagot úgy fejlesztették ki, hogy - sok más adat mellett, - segítsenek a speciális erőknek meghatározni a műveleti területükön élő helyiek élettani állapotát, beleértve azt is, hogy bizonyos kérdéseket kényelmetlennek találnak-e vagy sem.

Ehhez sokféle érzékelőt használnak az alanyok fiziológiai állapotának felmérésére, ideértve például a pulzusszám-mérést. Az új analizáló készlet ugyan nem olvassa a gondolatokat, viszont nagy hatékonysággal elemzi a viselkedési és élettani adatokat. Radart és más érzékelőket is használ a személyek pulzusának és testhőmérsékletének figyelésére, és az alanyok hangját is elemzi.

Mindezek eredményeként csendesen meghatározható például az, hogy a helyiekkel folytatott találkozó jól ment-e, és a résztvevők megértették-e az ott elhangzottakat, vagy hogy a helyiek dühössé vagy stresszessé váltak-e. Az eszköz különösen akkor lehet hasznos, ha a katonák számukra ismeretlen kultúrákban élő emberekkel találkoznak, például azokkal, akik hagyományosan elrejtik az érzelmeiket idegenek előtt.

A készlet egyik tesztje során egy alanynak olyan kérdéseket tettek fel, amelyek meglehetősen kellemetlenné helyzetbe hozták őt. A későbbiekben adott kiértékelés jelezte az operátoroknak, hogy a kérdések idegesítik az alanyt, és ez a finom viselkedés megváltozását váltotta ki.

Ez a meghatározás gyakorlatilag leírtja a főképp Közel- és Távol-Keleten bevetett amerikai haderő elmúlt hetven évének mindennapjait. Az Egyesült Államok katonáit, a világ számos területén bevetették már, és kifejezetten gyakori, hogy nincs helyi kulturális ismeretük.

Szanitéchívó ing és VR kesztyű a harcmezőkön

A szett mellett a SOCOM-al dolgozó vállalkozók egy beágyazott érzékelőkkel ellátott inget is kifejlesztettek, amely fiziológiai adatokat küldhet az orvosoknak, ideértve a pulzusszámot és információt arról, ha a viselőt lövés érte.

Az operátorok számára kifejlesztett egyéb eszközök közé tartozik egy kesztyű, amellyel 3D-s térképeket lehet kezelni, és egy ing, amely értesíti az orvosokat, ha lövés érte a viselőjét. Az augusztusban a SOFWERX  kutatói által létrehozott speciális kesztyűt kombináltak a bostoni Pison Technologies szoftverével és hardverével. A teszt során az operátor néhány órán belül a levegőben finoman mozgatott ujjaival képessé vált hatékonyan manipulálni egy virtuális taktikai légiforgalmi térképet.

„Ha csettintek az ujjaimmal, a kesztyű érzékeli az idegi impulzust a mágneses mezőből” - mondta Andrews, az agy által felhasznált kis mennyiségű villamos energiára utalva, mely az izmok mozgásának kiváltására szolgál.

Az új képességeket és eszközöket az Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnoksága (SOCOM) tizenöt partnerrel közösen fejlesztette ki, és egy nagyszabású demonstráció során mutatták be őket. A demonstrációs sorozatban kombinálták az érzékelőket, adatokat, és a mesterséges intelligenciát - mondta el  a SOFWERX technológiai vezérigazgatója, Brian Andrews a Defense One Genius Machines rendezvényén. A SOFWERX egy prototípus- és innovációs partnerség, a SOCOM és a DEFENSEWERX nevű nonprofit társaság között.

A hiperkapcsolt operátor

Andrews kísérletei egy széles körű új kutatási erőfeszítésről szólnak, amelyet a SOCOM májusban jelentett be. A Hyper-Enabled Operator Concept a csapatok és a parancsnokok képességeinek fejlesztése négy kulcsfontosságú területen:

  • Ember-gép interakció
  • Adatok
  • Alkalmazások
  • Kommunikáció, ideértve a katonai támadás alatti környezeteket is.

A SOCOM volt parancsnoka Tony Thomas először még 2016-ban vetette fel a mesterséges intelligencia és a szenzorok ötvözésének ötletét. Sok részletet kellett kidolgozni: milyen adatok relevánsak a parancsnokok, az operátorok számára? Mit kell az operátornak kezelni, és miért legyen felelős a szoftver?

A Hyper-Enabled Operator koncepció a nemrégiben befejezett TALOS, vagy más néven Iron Man programból született. A katonák szuper fizikai képességekkel való felruházása nem működött túl jól, de a kutatók közben rájöttek, hogy sok lehetőség rejlik az adatok és az információs technológia új kognitív képességek létrehozására való alkalmazásában.

Mesterséges Intelligencia Hadseregtábornok

A SOCOM egyik célja az is, hogy az MI segítsen a parancsnokoknak a csatatér jobb megértésében. Michelle Popke, a szervezet Parancsnoki Adat-Irodájának helyettes vezetője szerint nemrégiben jóváhagytak egy követelményeket felsoroló dokumentumot, a jövőbeni küldetések meghatározására. „A Maven projekben szerepel az AI-alapú küldetés-parancsnokság létrehozása. Elvégezzük a harci helyzetek kiértékelését, néhány előre bevezetett helyzettel" - mondta.

Popke hozzátette, hogy a SOCOM erőfeszítései "100 százalékban" megfelelnek a Védelmi Innovációs Testület által kidolgozott új etikai iránymutatásoknak a MI használatáról.

(Forrás: PopularMechanics, DefenseOne Képek: army.mil)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Az elpusztíthatatlan persze csak a hétköznapi használat közbeni strapabírásra vonatkozik, nem a szélsőségesen extrém körülményekre, de kalapáccsal például lehet ütni a robotkezet, amit a Google DeepMindnak fejlesztettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.