Az apró és ronda cápa, amely majdnem “kivégezte” az USA atomtengeralattjáróit

2024 / 05 / 09 / Felkai Ádám
Az apró és ronda cápa, amely majdnem “kivégezte” az USA atomtengeralattjáróit
A hetvenes években az akkor friss haditechnológiai csoda, az Ohio-osztályú amerikai atomtengeralattjáró váratlan, de annál halálosabb ellenféllel szembesült, ami nem egy szovjet fegyver volt, hanem egy apró tengeri lény.

Az Ohio osztályú, robotrepülőkkel is felszerelt atomtengeralattjáró az amerikai haditechnika impozáns alkotása és az Egyesült Államokban valaha épített egyik legnagyobb tengeralattjáró. Ezek a tengeralattjárók az Egyesült Államok haditengerészetének kulcsfontosságú elemei, és kiemelt szereppel bírnak az ország nukleáris védelmi stratégiájában – ám hiába voltak rendkívül modern fegyverek, az 1970-es évek közepén elképesztő károkat szenvedtek méghozzá rejtélyes okokból.

Ugorjunk is vissza ebbe az időbe! Az 1970-es években járunk: az Apollo 13 csodálatosan visszatért, a Beatles feloszlott, a hidegháború pedig teljes erővel tombolt. Egy amerikai nukleáris tengeralattjáró az orosz ellenségek után kutatva járőrözött, amikor hirtelen, váratlanul valami megtámadta. A radar és a mikrofonok helyrehozhatatlanul tönkrementek, ami teljesen megvakította a víz mélyén az amerikai technológiai csodát.

Mégis ki állhatott emögött a váratlan, és rendkívül hatékony támadás mögött? Vajon ez egy új, rejtett orosz technológia volt?

Amikor a tengeralattjárót a szárazdokkba vontatták, nyilvánvalóvá vált a kár: valami egyetlen csapással kiütötte az egész radarrendszert. Olyan mértékű pusztításról beszélünk, hogy a javítás szóba sem jött, a teljes radarrendszert ki kellett cserélni.

A mérnökök idővel megtalálták a sérülés eredetét: egyetlen kerek lyukat ütöttek a radar gumiházába, amely lehetővé tette a benne lévő olaj kimosódását és a tengervíz beszivárgását, ami tönkretette a finom elektronikát. Közelebbről megvizsgálva, a lyuk szélén fűrészelés nyomai voltak felfedezhetőek, nem pedig klasszikus vágásnyomok – így úgy tűnt, mintha valaki lyukfűrészt vetett volna be. Létezhet egy orosz mikrotengeralattjáró, amely lopakodva megcélozza Amerika tengeri büszkeségének a gyenge pontjait?

Kezdetben a gyanú érthetően tehát egy új szovjet fegyverre vetült. Ne felejtsük, ebben az időszakban az Egyesült Államok és a Szovjetunió között a hidegháború haditechnológiai versengése folyt, ahol mindkét fél folyamatosan kutatta a másik gyengepontjait – különösen ha olyan új és hatékony technológiáról volt szó, mint az akkor még friss Ohio-osztályú atomtengeralattjáró. Az amerikai flottát ért rejtélyes károk így aztán komoly nemzetbiztonsági aggodalmakat váltottak ki, miközben az amerikai hírszerzés és a haditengerészet tisztjei egyaránt értetlenül álltak az ok és a lehetséges ellenséges technológia előtt.


A USS Michigan szárazdokkban, forrás: U.S. Navy/Brian Nokell

Mint később kiderült, a tettes azonban nem egy kifinomult szovjet eszköz volt, hanem egy kis tengeri lény: a világítócápa (Isistius brasiliensis). A világítócápának megnyújtott, szivar alakú teste van, mely a nőstényeknél maximum 56 cm, a hímeknél 42 cm hosszú. A cápa kicsi, lekerekített orral és nagy, ovális, zöldes szemekkel rendelkezik, amelyek előre néznek, bár nem biztosítanak térlátást. A szemek mögött a fej felső oldalán találhatók a jól látható légzőnyílások. A rövid szájnyílás körül húsos, szívószervként funkcionáló ajkak helyezkednek el. Az állat méretével növekvő fogszámú állkapcsaiban a felsőben 30–37, az alsóban 25–31 sor fog található, melyek jelentősen eltérnek egymástól: a felső állkapocsban kicsi, tövisszerű, míg az alsóban nagyobb, késpengeszerű fogak sorakoznak, amelyek átfedő alapjukkal folyamatos vágófelületet alkotnak.

A világítócápa táplálkozási módja különleges, nagyobb halakból vagy cetekből harap ki darabokat. Hasi oldalán bőrébe ágyazott fotoforok találhatóak, amelyek zöldes fényt bocsátanak ki; ez a cápafaj képes a legerősebb fénykibocsátásra az összes rokona közül. Általában egyébként nem jelentenek veszélyt az emberre, azonban vannak esetek, amikor megharaptak búvárokat vagy hajótörötteket.

Sajnos ezek a cápák nem igazán tudnak különbséget tenni a nagyobb tengeri lények és az atomtengeralattjárók közt, így aztán szokásuknak megfelelően, ha épp arra jártak, hát megcsócsálták ezeket a hajókat is.

A világítócápák pedig szerény méretük ellenére az amerikai nukleáris tengeralattjáró flotta komoly ellenfeleinek bizonyultak: az Egyesült Államok haditengerészetének 30 legerősebb nukleáris tengeralattjáróján találtak harapásokat. A cápa ezek mellett egyébként megrágcsálta a tenger alatti kábeleket és az olajfúrótornyokat is akár.

A haditengerészetnek sürgetően kezdenie kellett tehát valamit a cápahelyzettel.

Mivel a cápák valószínűleg nem hagytak volna fel a harapdálással, és arról sem igen lehetett őket meggyőzni, hogy az atomtengeralattjáró nem vacsora, így egyetlen opció jött szóba: a technológiai adaptáció. Ennek megfelelően a tengeralattjárókat utólag üvegszálas kupolákkal szerelték fel – ami megvédte a tengeralattjárók létfontosságú részeit a cápák által okozott további károktól.

Az átalakítás azonban nem volt olcsó: kétmilliárd dollárt kóstált méghozzá tengeralattjárókként.

(Forrás: Medium, We Are The Mighty, Wikipedia, kép: Smithsonian Institution)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.