Az apró nukleáris akkumulátor töltés nélküli jövőt ígér, és 2025-ben már érkezik is

2024 / 01 / 12 / Felkai Ádám
Az apró nukleáris akkumulátor töltés nélküli jövőt ígér, és 2025-ben már érkezik is
A Betavolt kínai startup egy olyan nukleáris akkumulátort fejlesztett ki, amely 50 évig képes elektromos áramot termelni töltés vagy karbantartás nélkül – tették mindezt a Nikkel 63-as, béta radioaktív izotóp felhasználásával egy érménél kisebb modulban. Ezt a jelenleg kísérleti tesztelés alatt álló új generációs akkumulátort tömeggyártásra szánják olyan készülékekhez, mint az okostelefonok és a drónok. Az energiatároló fel van szerelve olyan biztonsági funkciókkal is, mint a külső sugárzásmentesség és az extrém hőmérsékletekkel szembeni ellenállás. Magát a technológiát eredetileg a Szovjetunióban és az Egyesült Államokban fejlesztették ki űrrepülőgépekhez, és most Kína 14. ötéves tervének a keretében miniatürizálták, a Betavolt pedig 2025-re már egy 1 wattos akkumulátort tervez a hosszú élettartamú tápellátást igénylő eszközökhöz.

A pekingi székhelyű Betavolt startup forradalmi nukleáris akkumulátort mutatott be, amely az állítások szerint akár 50 évig is képes ellátni energiával az eszközöket töltés vagy karbantartás nélkül – számol be róla a The Independent. Ez az innovatív akkumulátor jelentős ugrást jelent az atomenergia miniatürizálásában, mivel a a Nikkel 63-as, béta radioaktív izotópot zárja egy pénzérménél kisebb modulba.

A Betavolt jelenleg kísérleti tesztelési fázisban lévő nukleáris akkumulátora elvileg magabiztosan halad a tömeggyártás felé. Az eszköz a kereskedelmi elektronikai eszközök széles palettáját célozza meg, beleértve az okostelefonokat, drónokat és egyebeket. A vállalat elképzelései szerint a technológia különösen az olyan ágazatokban remekel majd, amelyek hosszú élettartamú tápegységeket igényelnek – ilyen lehet tehát az eredeti célterület: az űrrepülés, de szóba jönnek a mesterséges intelligencia alapú berendezések, orvosi eszközök, mikroprocesszorok, fejlett érzékelők, sőt mikrorobotok is. A Betavolt ennek megfelelően azt is reméli, hogy az akkumulátor Kínát a Mesterséges Intelligencia technológiai forradalmanák az élmezőnyébe juttatja.

Az akkumulátor működési elve azon alapul, hogy a lebomló izotópok által felszabaduló energiát elektromos árammá alakítják – ami koncepciót ilyen akkumulátorokkal már a 20. században is vizsgálták. Történelmileg az Egyesült Államok és a Szovjetunió adaptálta ezt a technológiát űrhajókra, víz alatti rendszerekre és távoli tudományos állomásokra, azonban az elterjedésük útjába a méretük és magas áruk komoly akadályt gördített még akkor.

A cél tehát a miniatürizálás volt, ami Kína 14. ötéves tervének keretében mostanra tehát meg is valósult. Hasonló “atomelemek” fejlesztése egyébként előrehaladott állapotban van az USA és Európa különböző kutatóintézeteiben is.

A Betavolt bemutatkozó modellje 100 mikrowatt teljesítményt és 3 V feszültséget produkál egy kompakt, 15x15x5 köbmilliméteres modulban. 2025-re a cég ezt egy 1 wattos akkumulátorrá kívánja növelni. Ezeknek az akkumulátoroknak a kis mérete lehetővé teszi, hogy akár sorozatban használják őket, és így nagyobb teljesítményt generáljanak. Az eredmény olyan mobiltelefon lehet, amelyet sosem kell tölteni, vagy olyan drónok, amelyek képesek szinte örökké repülni.

A nukleáris akkumulátorok réteges kialakítása megakadályozza a hirtelen ütésből származó tüzet vagy robbanást, és hatékonyan működik a - 60 Celsius-fok és 120 Celsius-fok közötti hőmérsékleti tartományban.

A Betavolt mindennek megfelelően hangsúlyozza, hogy nukleáris akkumulátoraik teljesen biztonságosak, nem adnak le külső sugárzást, így alkalmasak olyan érzékeny műszerek táplálására is akár, mint az orvosi eszközök. A bomlás után az izotóp a réz stabil, nem radioaktív formájává alakulnak át, és így nem jelentenek környezeti veszélyt vagy szennyezést sem.​

(Kép: Betavolt)

Javítás (2024.01.12.): Olvasónk helyesbítésére javítottuk, hogy az elem valójában a Nikkel 63-as, béta radioaktív izotópot tartalmazza. Köszönjük az észrevételt!


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Évekig tartotta magát ez a tévhit, talán arra is van magyarázat, hogy miért.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.