Az Astra első kilövése sikertelen lett, miután a rakétájuk nem állt pályára

2020 / 09 / 16 / Justin Viktor
Az Astra első kilövése sikertelen lett, miután a rakétájuk nem állt pályára
A méret nem minden. Űrrakétákat nem csak óriásvállalatok vagy államok juttatnak a világűrbe, a fejlett világban számos kisebb magáncég is kísérletezik ezzel, és talán közülük is bekerülnek majd néhányan a jövő űriparának jelentősebb szereplői közé. Most egy ilyen céggel ismerkedhetünk meg, igaz, hogy egy kudarc okán, de ez csak annyit jelent, hogy holnap reggel még több gyakorlati tapasztalattal kezdik a napot.

Rögös az út

Az Astra űrrakéták kilövésével foglalkozó startup első indítási kísérlete kudarcot vallott. Rakétájuk, amit Rocket 3.1-nek hívnak nem állt Föld körüli pályára. A rakéta múlt hét péntek este, helyi idő szerint 11 óra 19 perc körül sikeresen elemelkedett az alaszkai csendes-óceáni űrkikötő komplexumból. Később az irányító rendszer működése „enyhe kilengést eredményezett a repülés során”, és emiatt sajnos a rakéta elsodródott tervezett pályájáról. Ekkor a repülésbiztonsági rendszer leállította a motorokat, és a rakéta visszahullott a földre. A Rakéta szerencsére első útján nem szállított semmilyen hasznos terhet.

A kudarcos kilövés bejelentett célja célja a rakéta első fokozatának nominális tesztje volt, ami nem történt meg, mivel még ez előtt leállításra kerültek a motorok. A vállalat ugyanakkor nem is számolt az orbitális pályára állással, és némi optimizmussal azt nyilatkozták, hogy az előzetes adatok szerint a rakéta nagyon jól teljesített.

Egy néző Twitteren közzétette a balul sikerült felszállási kísérletet, melyen látszik a kezdeti emelkedés, majd a becsapódás és a robbanás, amit az el nem használt üzemanyag okozott a földbe csapódáskor.

"Nem teljesítettük minden célkitűzésünket, de értékes tapasztalatokat és még értékesebb repülési adatokat szereztünk"

- nyilatkozta a társaság szombati blogbejegyzésében. "Ez az indítás a helyes úton tart bennünket az orbitális pálya eléréséhez, ami két további repülésen belül bekövetkezhet, ezért elégedettek vagyunk az eredménnyel."

Az Astra csapata nagyon kicsi, például videofilmes stábjuk sincs az indítások közvetítéséhez, és magát az indítórendszert is csupán hat ember fejlesztette ki kevesebb mint egy hét alatt. Lehet, hogy épp ez a szakemberekben és az időben megjelenő szűkösség ütött vissza? Az Astra szerint mindenesetre a Rocket 3.2 már elkészült, és a következő hónapokban újabb kilövés következik.

(Forrás: TheVerge Képek: Astra)


 


Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
"Ki nem állhatom az esőt" - többek között ez volt az üzenet tartalma, amelyet az űrügynökség Deep Space Network hálózatán küldtek a Vénuszra.
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
A leendő marsrakétát hamarosan ötödik alkalommal is tesztelik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.