Az ausztráliai Victoria állam katasztrófa sújtotta övezet - kihirdették a szükségállapotot (Update: 20.01.03.)

2020 / 01 / 03 / Justin Viktor
Az ausztráliai Victoria állam katasztrófa sújtotta övezet - kihirdették a szükségállapotot (Update: 20.01.03.)
A képen a csütörtök reggeli napfelkelte látható az ausztráliai Victoria államban, ahol tovább tombol minden idők legpokolibb klímakatasztrófája. A kontinensen eddig több mint félmilliárd állat és növény veszett oda, 18 emberrel együtt, 70 méter magas lángokat is jelentettek, ami magasabb, mint a Sydney-i operaház. A füst az 1500 kilométerre fekvő Új-Zéland városainak levegőjét is narancssárgára festi.

A kontinens délkeleti csücske már a tengerig lángokban áll, a haditengerészet menti Mallacoota strandjáról a hétfő óta ott rekedt turistákat és helyieket. A kontinenst eddig példátlan aszály is sújtja, és minden jel szerint a klímaváltozás következménye, hogy a bozóttüzek megállíthatatlanul terjednek a hőségben. A tüzek füstje a világűrből is látszik és a bozóttűz-szezon szinte még el sem kezdődött.

Ausztráliában az elmúlt három év szokatlanul száraz időjárása a tavaly év végén rekordnak is beillő legszárazabb tavasszal tetőzött. Ez sok területet tűzveszélyessé tett, különösen ha hozzáadjuk, hogy 2019 Ausztrália eddigi legmelegebb évének bizonyult. Az ország megosztott az éghajlatváltozás kérdésében. A fosszilis tüzelőanyagoktól függő, szénben dúskáló gazdaság a saját, klímaváltozásban játszott szerepével néz szembe, amikor a hőmérséklet emelkedésének kihívásai utolérik.

Amikor az ember csütörtököt mond

A Victoria állam keleti részén tomboló tüzekben már két megerősített haláleset írható a lángok számlájára, összesen 28 eltűnt személyt tartanak nyilván és az állam nagy részét katasztrófa-sújtotta területnek nyilvánították. Mallacootából több mint ezer embert evakuáltak, végül Daniel Andrews kormányzó hat helyi önkormányzatban kihirdette a szükségállapotot. Az állam kormánya első ízben élt ezekkel a jogkörökkel, a tíz évvel ezelőtti Fekete Szombat bozóttüzei óta.

Az intézkedéssel érintett területek a következők:

  • East Gippsland Shire
  • Mansfield Shire
  • Wellington Shire
  • Wangaratta Rural Shire
  • Towong Shire
  • Alpine Shire
  • Mt Buller
  • Mount Hotham
  • Mount Stirling Alpine

A rendőrség közlése szerint a második Victoria állambeli áldozat testét szerdán körülbelül 8.30-kor találta meg a család, egy Genoa közelében található Maraningo Creek-i ingatlanban.


Az átlaghőmérséklet alakulása Ausztráliában.

Andrews késő esti sajtótájékoztatót tartott csütörtökön, hogy bejelentse a szükségállapotot, miután a korábbi előrejelzések és a modellezés rámutatott, hogy a veszély még annál is súlyosabb, mint ahogy eredetileg gondolták. "Ha el tudnak menekülni, menniük kell. Ha maradnak, nem garantálhatjuk, hogy képesek leszünk megvédeni önöket" - mondta Andrews.

Fire and Rescue NSW on Twitter

The crew from Fire and Rescue NSW Station 509 Wyoming recorded this video showing the moment their truck was overrun by the bushfire burning South of Nowra. The crew was forced to shelter in their truck as the fire front passed through. #NSWFires #ProtectTheIrreplaceable https://t.co/Hb0yVrefi9

Nappal 40 Celsius fok felett, szombatig emelkedik

A veszélyt fokozza a tűz által sújtott területeken előrejelzett több mint 40 fokos nappali hőmérséklet, a veszélyes szél és az alacsony páratartalom szárító hatása. Andrew Crisp, vészhelyzeti menedzsment-biztos szerint az alacsony páratartalom segítheti a tüzek több mint 20 kilométeres terjedését éjszakánként, miközben normál körülmények között jóval lassabban mozognának.

Andrews szerint a szükségállapot rendkívüli felhatalmazást ad az önkormányzati szerveknek és lehetővé teszi a városok hivatalos evakuálását. Ezenkívül felhatalmazza a hatóságokat a magánterületek átvételére és segélyközponttá nyilvánítására, valamint a közösségi infrastruktúra ideiglenes megszerzésére.

"Ez egyben a legtisztább, leghivatalosabb és legerősebb üzenet: ha tudnak távozni, menniük kell" - mondta a kormányzó.

Lisa Neville sürgősségi szolgálatokért felelős Rendfenntartási és Vízügyi  Miniszter szerint a vészhelyzeti hatáskörök nem azt jelentik, hogy a rendőrség letartóztatná a távozást elutasító embereket, hanem inkább "a legerősebb üzenet kiküldéséről" szól.

Bizonytalan a technológia

A gyenge mobilkommunikáció eddig is sokszor akadályozta a mentési erőfeszítéseket és fokozta a közösség szorongását, ám Neville szerint bizonyos határmenti területeken műholdas telefonokat osztottak ki az embereknek.

Crisp szerint több mint 50 aktív tűz ég az állam egész területén, "száz és száz" ellenőrizetlen tűz-közeli terület mellett. Eddig közel 800 ezer hektár égett le, vagy ég éppen.

A hatóság felhívta a figyelmet a villámcsapások lehetőségére is, különösen az északkeleti területeken, melyek új tüzeket indíthatnak. "Jelentős kihívásokkal szembesülünk, és ez még csak a pénteki nap - mondta Crisp.

"Azután jön majd a szombat, és még melegebb lesz - negyven Celsius fok felett, és vele jön a változás is.  Szombaton erősebb északi szelünk lesz, amely az alpesi területeken induló új tüzeket lefelé a Kelet-Gippslandben már égő tüzek felé tereli majd.” A második halálesetről szóló hírek egy nappal azután érkeztek, hogy a 68 éves Mick Roberts-et holtan találták Buchan-i ingatlanában.

Nem vénnek való vidék

A svájci székhelyű AirVisual csoport szerint a fővárosban, Canberrában - az Új-Dél-Wales (NSW) által körülvett közigazgatási régióban - a szénsavas füst miatt a levegő minőségét csütörtökön rosszabbnak ítélték, mint bármely nagyobb fejlett világbeli városban.

Egy idős nő meghalt a füstnek való kitettség után, miután leszállt egy repülőgépről Canberra repülőterén - írták a helyi jelentések. Az Ausztrál Posta "további értesítésig" felfüggesztette a szállítást a városban. Nyugat-Ausztrália (WA) két régiójában szintén katasztrofális tűzveszély volt csütörtökön.

Dél-Ausztrália mindennapjaiban most a globális katasztrófafilmek világa elevenedik meg. Az áruházak kifosztva, benzinből és dízelolajból alig van, a bankkártyák használhatatlanok, a kereskedők csak készpénzt fogadnak el, az autópályákon végtelen és véget nem érő dugók, az autóval járható kiutak így lezárva. "Harmadik világbeli állapotok vannak itt" - mondja egy helyi - "Káosz! Semmi sem működik" - teszi hozzá egy másik.

A hatalmas összefüggő területeken (~500km) tomboló tüzek nyomán  már 16 km magasságba emelkedett füstviharfelhők is kialakultak, amikből jobb esetben várható némi csapadék, rosszabb esetben csak a viharos erejű szél, és a villámlások, az égő, parázsló környezet széthordása, ami mind tovább szítja a tüzeket.


Összehasonlításképp, ha Budapesttől lángolna a környezet 500 kilométeres sávban, az a lengyelországi Lódzig, a németországi Drezdáig, Montenegróig, vagy a szintén németországi Münchenig érne.

2020.01.03. Update

Javában zajlik Ausztrália történelmének legnagyobb evakuációs művelete, miközben  mindenki a hétvégére várja a legrosszabbat. Ha Új-Dél-Wales (NSW) és Victoria állam szavazóin múlna, a kormánynak - de legalábbis a miniszterelnöknek valószínűleg mennie kellene, és az országos média sem rejtegeti a kiábrándult emberek reakcióit a kezüket szinte erőszakkal rázogató politikus látogatására. Az Új-Dél-Wales államban történt igazolt halálesetek száma közben 17-re emelkedett.

Ami a két említett állam határán ma reggel tombolt, azt az emberek egyszerűen "megatűznek" nevezték, a lángok több tíz méter magas tűzfalat formáltak, tűztornádókkal, az erős széllel nehezített időjárásban. E sorok írásakor Ausztráliában már szombat reggel van, de a helyiek csak "horror napként" hivatkoznak a rekordforró, rekordszáraz, több ezer tűz szikrájától izzó levegőjű negyedikére. A tűzhelyzet - szinte egyedüliként a kontinens dél-keleti régiójában, a Kangaroo Islanden javult valamelyest - noha a sziget felén végigsöpörtek korábban a tüzek.

(Forrás: TSMH Képek: Australian Bureau of Meteorology)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.