Az elem, amely 180 éve nem merül le

2020 / 07 / 12 / Felkai Ádám
Az elem, amely 180 éve nem merül le
A The Oxford Electric Bell, ez az elektromos csengő egyike a modernkor legrégebbi találmányainak. A csengőt működtető elem pedig a 19. század óta működik: túlélt háborúkat, uralkodókat, és nem hajlandó lemerülni. Hogy miért nem, azt nem tudja senki.

Robert Walker az Oxford egyik fizikus professzora 1840-ben szerzett egy akkoriban igen érdekes eszközt. Mai szemmel persze a szerkezet nem túl lenyűgöző: egy elemből áll, amely egy lógó fémgolyót működtet, amely két csengő között mozog fel és alá – magyarán egy tök egyszerű csengőről van szó, amilyet manapság már a gyerekek is összeállíthatnak különböző barkácskészletekből.

Azzal a különbséggel, hogy ez a csengő folyamatosan cseng.

Eddig az eszköznek legfeljebb történelmi érdekessége lenne, de a csengőt nem is a mechanikája teszi izgalmassá, hanem az azt működtető elem. Ez az elem ugyanis immár 180 éve nem merül le, és látja el a csengőt feszültséggel, ami olyan teljesítmény, hogy ehhez képest a Duracell-nyúl a kanyarban sincs.

A csengőt a Watkins and Hill, ez a londoni cég készítette, méghozzá Robert Walker egyik saját kézzel írt feljegyzése alapján 1840-ben. Pontosabban, 1840-ben került az eszköz a helyére. Akadnak feltételezések, ami szerint a csengő ennél is régebbi, és 1825-ben installálták.

A csengő jelenleg az egyetem Clarendon laboratóriumában található vastag, hangelnyelő üvegburok alatt (ezért ismert Clarendon Dry Pile néven is), mivel azt vizsgálják, hogy mikor hagyja abba a csengést. Ez egyébként a világ legrégebb óta zajló tudományos kísérlete. Ám az Oxford Electric Bell még egy Guinness-rekordot is magáénak tudhat, ezt pedig nem meglepő módon a világ legtartósabb eleméért kapta.

Hogy eddig hányszor szólalt meg a csengő, azt pontosan senki sem tudja, de a számítások szerint tízmilliárdszor, sőt inkább többször.

Ez a szám úgy jött ki, hogy a fémgolyó a két csengő közt 2Hz-en oszcillál az időjárástól függően. A magasabb páratartalomban a golyó lelassul, sőt akár meg is állhat, ám szárazabb időben az eszköz magától újraindul, ehhez nincs szükség külső beavatkozásra sem.

Maga a csengés nagyon alacsony energiaigénnyel jár, vagyis alig-alig csökken egy cengéstől az elem töltése, ezt teszi lehetővé a folytonos csengést. Amennyiben viszont ezt a 2Hz-es átlagot 173 évre vetítjük (a számítást leíró Mental Floss-cikk 2013-as) úgy azt kapjuk, hogy eddig a fémgolyó 10,911,456,000 alkalommal verődött a csengőkhöz. Mivel azóta eltelt még 7 év, így igencsak valószínű, hogy a 10 milliárd csengést az eszköz mostanra mindenképp átlépte.

A kísérlet akkor fog lezárulni, mikor a csengő elhallgat, pontosabban – mivel ezt az üveg miatt úgysem hallaná senki – a fémgolyó végleg abbahagyja a mozgást. Azonban ez sem feltétlen jelentené azt, hogy az elem lemerült, elképzelhető, hogy csak az alkatrészek adták meg magukat, és a csengő egyszerűen elromlott. Az pedig csakis ekkor fog kiderülni, hogy pontosan miből készültek az elemek, mivel jelenleg senki sem akarja megbolygatni a szerkezetet, mert az bezavarhat az egész kísérletnek.

A feltételezések szerint az elemek valószínűleg ahhoz lehetnek hasonlatosak, mint amiket az olasz származású feltaláló Giuseppe Zamboni állított össze a 19. század elején. Zamboni készítette el amúgy a világ első elektromos elemét. Amennyiben így van, úgy az elemben ezüst, cink és egyéb anyagok váltakozhatnak. Az viszont biztosnak tűnik, hogy az elemet kénnel burkolták, hogy a nedvességtől és egyéb káros hatásoktól védjék.

(Kép: Wikipedia)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.