Az emberiség első űrcsatájára most, az izraeli-gázai konfliktus miatt kerülhetett sor

2023 / 11 / 16 / Felkai Ádám
Az emberiség első űrcsatájára most, az izraeli-gázai konfliktus miatt kerülhetett sor
Az Izraeli Védelmi Erők a Kármán-vonal, tehát a világűr határa felett fogtak el egy rakétát. Mivel az esetet videófelvétel is bizonyítja, ez lehet az első dokumentált katonai összecsapás a világűrben.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) állítása szerint október 30-án lelőttek egy Jemenből indított föld-föld rakétát az Arrow rendszerrel – számol be róla a The IFLScience több forrás nyomán. A rakéta csaknem 1600 kilométert repült, mire a rakétavédelmi rendszer elfogta. Habár az esetről csak kevés részlet ismert, de a Telegraph értesülései szerint az incidens az űr hivatalos határa, a Kármán-vonal, tehát a Föld felett 100 kilométerrel történt. Ha ez igaz, akkor valószínűleg ez az első ismert katonai összecsapás az űrben – írja az IFLScience. A kilövést a jemeni húti milícia magára vállalta.

“Az Arrow 2 elfogó az Arrow Weapon System (AWS) része, amely a világ első működőképes, nemzeti, önálló ATBM (Anti Tactical Ballistic Missiles) védelmi rendszere. Az egyedülállóan hatékony Arrow 2 és Arrow 3 elfogókon alapuló Arrow moduláris légvédelmi rendszer észleli, követi, elfogja, valamint megsemmisíti a beérkező ballisztikus rakétákat, mivel számos robbanófejet szállítanak, és nagy területen képesek védeni a stratégiai eszközöket és a lakossági központokat.”Írja az eszköz kifejlesztő IAI.

A működő Arrow 2 elfogót úgy tervezték, hogy elfogja és megsemmisítse az ELM-2080 Green Pine radarrendszer által észlelt (meghatározott és azonosított) bejövő taktikai ballisztikus rakétákat, nem mellesleg, mint az az eszköz fentebb linkelt adatlapjáról kiderül: az Arrow 2 hiperszonikus sebességre is képes. A mostani eset kapcsán az is fontos, hogy az Arrow 2 elfogót úgy tervezték, hogy a légkörben és az űrben is működjön (endo és exo-atmoszférikus képességekkel is rendelkezik).

Ennek ellenére magát az Arrow rendszert 25 év alatt mindössze kétszer használták, és sok kritika éri a brutális költsége miatt – teszi hozzá az IFL Science.

Ugyanakkor az egyik izraeli védelmi tisztviselő szerint a mostani elfogásnak a veszély aktuális elhárításánál is fontosabb következményei vannak. A tisztviselő szerint ugyanis a hútikat Irán fegyverezte fel ezzel a rakétával, és ők álltak végső soron a kilövés mögött is – Irán pedig így láthatja, hogy Izrael felkészült az iráni rakéta-programmal szemben, aminek a konfliktus szempontjából nagyon széleskörű következményei vannak.

Magát az elfogást lentebb lehet megtekinteni:

Arról, hogy a fizika alapján miként festene egy realisztikus űrcsata, a lentebbi cikkünkben írtunk:

Miként festene a fizika alapján egy realisztikus űrcsata? Túl sok köze nem lenne a filmek világához – annál egyrészt kevésbé látványos, másrészt sokkal iszonyatosabb lenne a valóságos háború az űrben. Két esetet is vizsgálunk: egy nemzetek közötti űrháborút, és egyet, amit az idegenekkel vívnánk.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.