Az emberiség első űrcsatájára most, az izraeli-gázai konfliktus miatt kerülhetett sor

2023 / 11 / 16 / Felkai Ádám
Az emberiség első űrcsatájára most, az izraeli-gázai konfliktus miatt kerülhetett sor
Az Izraeli Védelmi Erők a Kármán-vonal, tehát a világűr határa felett fogtak el egy rakétát. Mivel az esetet videófelvétel is bizonyítja, ez lehet az első dokumentált katonai összecsapás a világűrben.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) állítása szerint október 30-án lelőttek egy Jemenből indított föld-föld rakétát az Arrow rendszerrel – számol be róla a The IFLScience több forrás nyomán. A rakéta csaknem 1600 kilométert repült, mire a rakétavédelmi rendszer elfogta. Habár az esetről csak kevés részlet ismert, de a Telegraph értesülései szerint az incidens az űr hivatalos határa, a Kármán-vonal, tehát a Föld felett 100 kilométerrel történt. Ha ez igaz, akkor valószínűleg ez az első ismert katonai összecsapás az űrben – írja az IFLScience. A kilövést a jemeni húti milícia magára vállalta.

“Az Arrow 2 elfogó az Arrow Weapon System (AWS) része, amely a világ első működőképes, nemzeti, önálló ATBM (Anti Tactical Ballistic Missiles) védelmi rendszere. Az egyedülállóan hatékony Arrow 2 és Arrow 3 elfogókon alapuló Arrow moduláris légvédelmi rendszer észleli, követi, elfogja, valamint megsemmisíti a beérkező ballisztikus rakétákat, mivel számos robbanófejet szállítanak, és nagy területen képesek védeni a stratégiai eszközöket és a lakossági központokat.”Írja az eszköz kifejlesztő IAI.

A működő Arrow 2 elfogót úgy tervezték, hogy elfogja és megsemmisítse az ELM-2080 Green Pine radarrendszer által észlelt (meghatározott és azonosított) bejövő taktikai ballisztikus rakétákat, nem mellesleg, mint az az eszköz fentebb linkelt adatlapjáról kiderül: az Arrow 2 hiperszonikus sebességre is képes. A mostani eset kapcsán az is fontos, hogy az Arrow 2 elfogót úgy tervezték, hogy a légkörben és az űrben is működjön (endo és exo-atmoszférikus képességekkel is rendelkezik).

Ennek ellenére magát az Arrow rendszert 25 év alatt mindössze kétszer használták, és sok kritika éri a brutális költsége miatt – teszi hozzá az IFL Science.

Ugyanakkor az egyik izraeli védelmi tisztviselő szerint a mostani elfogásnak a veszély aktuális elhárításánál is fontosabb következményei vannak. A tisztviselő szerint ugyanis a hútikat Irán fegyverezte fel ezzel a rakétával, és ők álltak végső soron a kilövés mögött is – Irán pedig így láthatja, hogy Izrael felkészült az iráni rakéta-programmal szemben, aminek a konfliktus szempontjából nagyon széleskörű következményei vannak.

Magát az elfogást lentebb lehet megtekinteni:

Arról, hogy a fizika alapján miként festene egy realisztikus űrcsata, a lentebbi cikkünkben írtunk:

Miként festene a fizika alapján egy realisztikus űrcsata? Túl sok köze nem lenne a filmek világához – annál egyrészt kevésbé látványos, másrészt sokkal iszonyatosabb lenne a valóságos háború az űrben. Két esetet is vizsgálunk: egy nemzetek közötti űrháborút, és egyet, amit az idegenekkel vívnánk.


Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Megkapta az engedélyt a szuperszonikus repülésre az Mk-II Aurora.
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.