Az "emberszerű intelligenciával" felruházott robot munkába állt

2023 / 03 / 08 / Bobák Zsófia
Az
A robot nem tudósok vagy orvosok helyére pályázik.

A Sanctuary AI cég víziója szerint hamarosan lehetséges lesz olyan robotok gyártása, amelyek nem csak egy-egy alapvető feladat elvégzésére képesek, hanem általános jelleggel lehet alkalmazni őket és többféle munkakörben is jól tudják teljesíteni a rájuk bízott feladatokat. Ilyen, úgynevezett univerzális robotot fejleszt többek között a Tesla is, amelynek Optimus robotja szintén a repetitív munkák emberektől való átvállalását szolgálja majd az elképzelések szerint. A hasonlóan multifunkcionális gépek általában emberi formát kapnak, hogy könnyebben lehessen őket adaptálni a humán munkakörnyezetbe és távoli irányítással vagy mesterséges intelligencia algoritmusokkal működnek.

A Sanctuary AI szintén e kettő jellemzőt igyekszik ötvözni és az "emberi intelligenciájú" robotagyat humanoid testbe helyezik, a robotokat pedig folyamatosan tanítják a különböző részfeladatok elvégzésére. A gép által megvalósított tevékenységek nem magas szintű kreativitást vagy nagy tudásanyag betáplálását és használatát igénylő teendők, vagyis az "emberszerű intelligencia" nem azt jelenti, hogy a gép tudósok vagy mérnökök helyére pályázik, ennél egyszerűbb, de a humanoid számára mégis komplex tennivalókról van szó: egy-egy termék ki-, vagy becsomagolásáról, árurendezésről, takarításról és más alaptevékenységéről. A cég korábban már számtalan videóban mutatta be, hogy fejlődik a robot mozgáskoordinációja és milyen finom mozdulatokra képes (bár ezt gyakran nem önállóan, hanem emberek általi vezérléssel éri el), amelyekkel már dobozokat felcímkézni, szelepeket nyitni, asztalt teríteni, és vérnyomásmérőt felhelyezni is tud.

Az első valódi életbeli tesztre, ahol már ennél komplexebb munkákat is végeznie kellett, januárban került sor a Canadian Tire Corporation (CTC) egyik áruházában, ahol minden olyan feladatot, amelyet egyébként az emberi dolgozók intéznek, rábíztak a robotra. A próba egy hétig tartott és ezalatt mind a 110 típusú munkát megfelelően végezte el a gép, a CTC elmondása szerint pedig a robot alkalmazása lehetővé tette, hogy a munkatársaik nagyobb hozzáadott értékű feladatokra fókuszálhassanak. A Sanctuary AI robotjai két módon alkalmazhatóak: távoli irányítással vagy saját, beépített, autonóm vezérlőrendszerükkel, a cég leírása szerint pedig a valódi sikert az jelenti számukra, ha a kettő alkalmazási mód között, csak a végeredményt látva, már nem lehet majd különbséget tenni.

(Fotó: Sanctuary AI)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
A Samsung Galaxy S-széria legerősebb változatának, az Ultrának évek óta nem volt komolyan vehető versenytársa Európában az androidos telefonok között, most viszont a Xiaomi megtörte a jeget a Xiaomi 14 Ultrával.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.