Az EU szigorítani tervezi a 2030-ra vonatkozó klímacélokat

2020 / 09 / 16 / Justin Viktor
Az EU szigorítani tervezi a 2030-ra vonatkozó klímacélokat
A klímacélok, a károsanyag kibocsátások fokozatos csökkentésének betartása és betartatása nem holmi elvont számmágia, de annak záloga, hogy a gyermekeink és unokáink milyen bolygón, milyen világban élnek majd. Az EU-t szerencsére ma egy olyan erős, eltökélt nő vezeti, aki pontosan érti a kérdés súlyát.

60 az új 40

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága elfogadta azt az állásfoglalást, amely az Európai Unió 2030-ra vonatkozó kibocsátás-csökkentési céljának egyharmaddal, 40 százalékról 60 százalékra történő emelését kéri. A felhívást Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének mai, „Az Európai Unió helyzete” című beszéde előtt tették közzé. 

Várhatóan a teljes parlament támogatja majd a bizottság 60 százalékos előirányzatát, és így már csak az Európai Bizottság uniós törvényeket javasoló ügyvezetője és az Európai Parlament közötti megegyezés szükséges, amely még módosíthatja a szóban forgó értékeket a jóváhagyás megadása előtt.

Az EU Tanács, az EU törvényhozásának felsőháza, a 27 tagállam mindegyikének kormányából áll. Míg egyes országok egyetértenek a Parlament 60 százalékos vagy akár 65 százalékos célkitűzésével, sokan, különösen Európa keleti részén, egyáltalán nem akarják növelni a klímacélt. Ennek a blokknak az élén Lengyelország áll, mely nagy mértékben függ a széntől.

A klímaaktivisták értékelés szerint a 65 százalékos csökkentés elkerülhetetlen, hogy teljesüljön az EU fő célkitűzése, a 2050-re vállalt nettó nullára csökkenő kibocsátás.

"A mai eredmény azt mutatja, hogy az EP-képviselők jobban értik a tudományos eredményeket, mint a Bizottság és a tagállamok" - mondta Imke Lübbeke a WWF kampánycsoportból.

Az Eurochambers, az európai kereskedelmi kamarák ernyőszervezete aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a 60 százalékos célkitűzés „ellentmond az üzleti közösség reális célkitűzések iránti igényének, a tervezett biztonságnak és sokkhatásokra reagálni képes rugalmasságnak”. A 40 százalékos célkitűzés már most is a világ „legambiciózusabb klímapolitikája” - mondták.

„A Green Deal-nek támogatást kell nyújtania a gazdasági válság leküzdéséhez, valamint az innovatív megoldásokba és a környezetvédelembe való befektetéshez. Ezért a cél és a felelősségteljes magatartás megvalósítása érdekében 2050-ig reális és rugalmas lépésekkel bíró mesterterv kidolgozását szorgalmazzuk a “legmagasabb számértékekért folyó politikai verseny” helyett ”- mondta Christoph Leitl, az Eurochambers elnöke.

(Forrás: Forbes Kép: Unsplash)


 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.