Az F1-mintájára tervezett, high-tech “szteroid Olimpia” a transzhumanizmus felé nyitna kaput

2024 / 02 / 09 / Felkai Ádám
Az F1-mintájára tervezett, high-tech “szteroid Olimpia” a transzhumanizmus felé nyitna kaput
A Peter Thiel és egyéb kiemelkedő befektetők vezette kezdeményezés lényege egy olyan “transzhumanista megközelítésű” olimpia, amely a Forma-1 mintájára működne – azaz nem csak az atléták versenyeznének, de a mögöttük álló csapatok is, amelyek a teljesítményt növelnék technológiai módszerekkel. Nagyon konyhanyelven ez egy olyan Olimpia, ahol a teljesítményfokozók használata nem hogy nem tiltott, hanem egyenesen elvárt.

Ha nem is lesz belőle semmi, az Enhanced Games már csak elképzelés formájában is beindítja a diskurzust a versenysport jövőjéről, a technológiáról, az emberi teljesítőképességről, valamint mindezek etikai vonzatáról. Az alapelképzelés egy olyan Olimpia, amely elengedi teljesen az antik gyökereit, és egy technikai megközelítésre vált: vagyis inkább a Forma-1-hez válik hasonlóvá – azaz nem csak atléták versengenek, hanem a mögöttük álló technológiai csapatok is. Ha mindezt még tovább pucoljuk, akkor az egész magja valami olyasmi, hogy ideje elengedni a képmutatást, amikor úgyis “cuccol” az élsportolók egy jelentős része – amint az az Enhanced Games honlapján mottóként olvasható:

“Amikor a sportolók 44%-a már használ teljesítménynövelőt, ideje biztonságosan ünnepelni a tudományt.”

Az Enhanced Games mögött különböző befektetők állnak, köztük például a német-amerikai milliárdos vállalkozó, kockázati tőkebefektető, a PayPal társalapítója, Peter Thiel, és ezek az emberek egy olyan sportversenyt képzeltek el, amely a teljesítménynövelő gyógyszerekben és a csúcstechnológiában rejlő teljes potenciált transzparensen kiaknázza – vagyis lehetővé teszi a sportolók számára, hogy szigorú orvosi felügyelet mellett legálisan használhassanak szereket az anabolikus szteroidoktól a pszichedelikus szerekig.

Az Enhanced Games javítana a hagyományos atlétikai versenyek állítólagos “egyenlőtlenségein”, vagyis hogy gyakran a genetika a döntő. Hogy ez mennyire egyenlőtlenség valójában, az komplex kérdés, mindenesetre a velünk született képességekre kialakított pálya ráncait ez a rendezvény akár a géntranszfer engedélyezésével is kivasalná. Az Enhanced Games emellett minden résztvevő számára méltányos kompenzációt biztosít, állami támogatások nélkül – vagyis az Olimpia gazdasági hátterét is újradefiniálja.

Az Enhanced Games – mint azt a New Atlas írja – így lényegében egy nagy kérdés az emberi korlátokról, valalmint az emberi teljesítmény fokozásának etikai határairól. A testi autonómia és a technológia sportba való integrálása révén olyan jövőt teremt, ahol a kiválóságra való törekvés magában foglalja az emberi találékonyság és a tudományos haladás legjavát is. Az Enhanced Games eddig állítólag közel ezer sportoló – köztük korábbi olimpikonok – érdeklődését keltette fel, és ezzel együtt lezárult egy jelentős finanszírozási kör is. Amint az Enhanced Games elnöke, Aron D'Souza elmondta:

“Azáltal, hogy az olyan népszerű sportágak világrekordjaira összpontosítunk, mint az atlétika, úszás, gimnasztika, súlyemelés és küzdősportok, kiküszöbölhetjük a pazarló infrastrukturális kiadásokat, és újra befektethetünk abba, hogy minden sportolót méltányosan megfizessünk. Ahogyan az ókori olimpiát 1896-ban újjáélesztették és felújították a viktoriánus világ számára, az Enhanced Games ismét felújítja a huszonegyedik század olimpiai modelljét. A felgyorsuló technológiai és tudományos változások korszakában a világnak szüksége van egy olyan sporteseményre, amely magában foglalja a jövőt, különösen az orvostudomány fejlődését.”

(A cikkünkhöz használt képet a DALL-E mesterséges intelligencia generálta.)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.