Az idén alapított Earthshot-díj lehet a környezetvédelem Nobel-díja

2020 / 10 / 27 / Justin Viktor
Az idén alapított Earthshot-díj lehet a környezetvédelem Nobel-díja
A Vilmos herceg által alapított díj keretében a következő 10 évben, évente összesen ötmillió angol fontot, a mai árfolyamon számolva 2,13 milliárd forintot ítélnek oda öt témakörben, a bolygó legégetőbb környezetvédelmi problémáinak megoldására. A díj odaítélésében részt vesz Sir David Attenborough, Dani Alves, Shakira, Jack Ma, Cate Blanchett és még sokan mások.

A legrangosabb globális környezetvédelmi díj

A Earthshot-díjat a történelem legrangosabb globális környezetvédelmi díjának szánják az alapítói, melynek célja a bolygó ember okozta sebeinek begyógyítása, az elkövetkező tíz évben. A díj célja az is, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos jelenlegi pesszimizmusba és általános rossz hangulatba némi optimizmust csempésszen, az emberi találékonyságra építve ösztönözve a kollektív fellépést. A kétségtelenül legrangosabb globális környezetvédelmi díj 10 év alatt legalább 50 fejlesztést támogat majd, melyek 2030-ig a világ legnagyobb környezeti problémáit igyekeznek orvosolni.

A program ötlete John F. Kennedy elnök Moonshot programjából származik, mely emberek millióit egyesítette az ember Holdra juttatásának érdekében, az 1960-as években, és új technológiák fejlődését katalizálta.

Az Earthshot-díj öt "Earthshot” köré összpontosul, ezek egyszerű, de ambiciózus célok, melyek 2030-ra javíthatják mindannyiunk életminőségét, nem is beszélve az elkövetkező generációkról.

Az öt nagy cél a következő:

 • A természet védelme és helyreállítása
 • A légkör megtisztítása
 • Az óceánok újjáélesztése
 • Szemétmentes világ létrehozása
 • A klíma rendbetétele

Az Earthshot-díjat a Cambridge-i herceg és hercegnő királyi alapítványa adja át, mely csak egy átmeneti időszakban működik közre, amíg 2021 végén létre nem jön az erre létrehozott saját, önálló szervezet.

A díjat odaítélő 13 tagú, "The Earthshot Prize Council" bizottságát vezető Vilmos herceghez csatlakoztak a környezetvédelem, az üzleti élet, a sport és a szórakoztató ipar világszerte elismert vezetői.

A 13 főt számláló Tanács tagjai:

 • Vilmos herceg
 • Rania Al Abdullah királynő (Jordánia);
 • Cate Blanchett - színész, producer és humanitárius aktivista (Ausztrália)
 • Christiana Figueres - az ENSZ korábbi klímavezetője, a mérföldkőnek számító Párizsi Klímaváltozási Megállapodás volt felelőse (Costa Rica)
 • Dani Alves - profi labdarúgó (Brazília);
 • Sir David Attenborough - műsorkészítő, műsorvezető és természettörténész (Egyesült Királyság)
 • Hindou Oumarou Ibrahim - környezetvédelmi aktivista (Csád)
 • Indra Nooyi - a PepsiCo (USA és India) üzletvezetője, korábbi elnöke és vezérigazgatója
 • Jack Ma - filantróp, vállalkozó és az UNSDG támogatója (Kína)
 • Naoko Yamazaki - volt űrhajós, aki a Nemzetközi Űrállomáson szolgált (Japán)
 • Ngozi Okonjo-Iweala - közgazdász és nemzetközi fejlesztési szakértő (Nigéria)
 • Shakira - énekes és emberbarát (Kolumbia)
 • Yao Ming - Naismith Kosárlabdajátékos az NBA Hírességek Csarnokának tagja, környezetvédő (Kína)

Sztárok a fedélzeten

Kate Blanchett szavaival: "Szerte az egész világon úttörő találmányokhoz és megoldásokhoz vezetnek a tudományon és a közösségen alapuló kezdeményezések. Ennek a díjnak az a célja, hogy újrafogalmazza az éghajlatváltozással kapcsolatos narratívát, hogy a reményre és a cselekvésre összpontosíthassunk."

A díjat útjára indítva Vilmos herceg kijelentette: “Úgy éreztem, ez az én munkám és felelősségem, mivel a bolygó elérte a fordulópontot, és a következő évtized döntő fontosságú lesz.”

Vilmos elmondása szerint a kezdeményezést apja, Károly herceg, valamint Sir David Attenborough tévés természettudós ihlette, aki a díj egyik bírája. “A kezdeményezés minden bizonnyal ambiciózus, 18 hónapot dolgoztunk rajta. Úgy éreztük, hogy a kirakós játékból már csak egyetlen darab hiányzik: a pozitív szemlélet.”

Hiányzó optimizmus

"Erősen éreztem, hogy sokan, sok jót akarnak tenni a környezetünk érdekében, és szükségük van egy kis katalizátorra, egy kis reményre, egy kis pozitívumra, mellyel valóban helyrehozhatjuk a bemutatott problémákat. Azt gondolom, hogy az optimizmus és a sürgetés cselekvést eredményez. Tehát az Earthshot-díj ennek az optimizmusnak és a sürgősségének a kiaknázásáról szól, hogy megoldásokat találjunk a világ legnagyobb környezeti problémáira."

Shakira szerint: „A gyermekeiteknek, és az én gyermekeimnek is, meg kell találniuk a módszert a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, az óceánok helyreállítására, a levegőnk megtisztítására."

"Szükségünk van arra, hogy a fiatal elméket tájékoztatásuk és befektessünk a jövőjükbe, ezért olyan fontos az oktatás. De nem ülhetünk ölbe tett kézzel. Mutatnunk kell nekik az utat, és ezt most azonnal meg kell tennünk.”

A legfontosabb hatalom

Dani Alves is megszólalt, elmondva: „Ez a legfontosabb hatalom a világon, a természet hatalma. Ha jó dolgokat adsz neki, akkor a természet jó dolgokat ad vissza neked. Jó csapatot fogunk alkotni.”

A díjakra magánszemélyeket, civil kezdeményezéseket, üzleti vállalkozásokat, városokat és országokat lehet jelölni.

Vilmos a királyi alapítványán keresztül létrehozott díjhoz figyelembe vette a Nobel-díj és az Xprize mögött álló csapatok tanácsát is.

Egyszerű dolgok

Sir David Attenborough is megszólalt a díjjal kapcsolatban: „Vannak olyan egyszerű dolgok, amelyek megtehetők, melyekhez azonban valóban lendület szükséges, hogy világméretűvé válhassanak. Tudni akarunk ezekről a dolgokról. A díj megadhatja nekik ezt az erőt, pénzügyi ösztönzést a terjesztéshez és fejlődéshez.”

Az első öt, egyenként egymillió fontos támogatás jelölési folyamata november 1-jén indul. Több mint 100 „jelölő” került kiválasztásra, a világ minden tájáról. Az első öt nyertest a jövő évi Londonban rendezett ünnepségen hirdetik majd ki.

A díjat globális partner-szövetség is támogatja, beleértve a WWF-et, a Greenpeace-t, az Aga Khan Fejlesztési Hálózat, a Bloomberg Philanthropies, a DP World, a Dubai Expo 2020, és a Jack Ma Alapítvány.

Az indulás pillanatában öt rövid filmet tesznek majd közzé, melyek életre hívják az egyes Earthshotokat. A világ vezető természetfilmes filmkészítője, a Silverback Films által készített filmek narrátorai fiatal klímaaktivisták, köztük Bindi és Robert Irwin, a néhai Ausztrál Steve Irwin gyermekei, és más tévés személyiségek.

(Forrás: Earthshot-prize Képek: Earthshot-prize)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.