Az idősebb emberek érzelmileg stabilabbak
2020 / 05 / 21 / justin.viktor
Az idősebb emberek érzelmileg stabilabbak
A korral sok minden nehezebbé és problémásabbá válik, de egy új tanulmány szerint akadnak üdítő kivételek is, mint például az érzelmeink.

Öregek ereje

A Duke és a Vanderbilt Egyetemek pszichológusai által készített új tanulmány szerint az idős emberek általában érzelmileg erősek maradnak, mindennapi életükben jobban képesek ellenállni a kísértéseknek. A tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az érzelmi egészség és a szabályozás az életkorral javul.

A tudósok valós idejű méréssel vizsgálták az emberek elégedettségét és jóllétét (experience sampling method) így alkotva képet arról, hogy az érzelmi egészség több aspektusa, - beleértve az átlaghatást, az érzelmi állapotok közötti dinamikus ingadozásokat és az vágyakkal szembeni ellenállás képességét (az érzelmek szabályozásának általános formáját), hogyan változik a mindennapi életben a felnőttkor során.

Mobil hangulatjelentés

A 122 fő 20 és 80 év közötti résztvevőt tíz napig, napi háromszor kérték meg mobiltelefonon keresztül, hogy jelöljék be egy ötpontos skálán érzelmi állapotukat, nyolc érzelmi állapot tekintetében, köztük az elégedettséggel, lelkesedéssel, kipihentséggel és lassúsággal. Azután megkérdezték őket, hogy vágynak-e bármire éppen akkor, beleértve az ételt vagy alkoholt, cigarettát, közösségi- médiát, vásárlást, beszélgetést valakivel, szexet, alvást vagy munkát. Egyszerre legfeljebb három “kísértésről” lehetett beszámolni.

A tudósok az „élettel való általános elégedettség” tekintetében is megkérdezték az egyes résztvevőket, amely meghatározza általános jól-létünket, függetlenül a pillanatról pillanatra változó hangulattól. Megállapították, hogy az idősebb résztvevők stabilabbak és kevésbé ingatagok érzelmeikben.

Mérföldkövek a végtelenben

Gregory Samanez-Larkin, a Duke pszichológia és idegtudomány tanszékének professzora azt mondta:  "Az életkor, amint kiderült,  jobban megjósolja a kísértésnek való ellenállás képességét, mint az érzelmi állapot. Egy személy céljai megváltoznak az életkor előrehaladtával. Az idősebb ember jobban orientálódhat a jelen felé és megpróbálja maximalizálni jól-létét minden nap. Igyekezhet a lehető legjobban érezni magát.”

A feltárt eredmények az eddigi kutatásoknál jobban tükrözik a valóságot, mivel a résztvevőket saját idejükben és terükben vizsgálták meg, ahelyett, hogy laboratóriumi környezetben adtak volna válaszokat. Daisy A. Burr, a Duke hallgatója hozzátette, hogy az idősebb emberek jobban szabályozzák érzelmi állapotukat, ha megengedik nekik, hogy azt csinálják, amit akarnak.

Végül az adatok elemzése során az is kiderült, hogy azok az  emberek, akiknél nagyobb negatív hatások is jelen vannak, kevésbé képesek ellenállni a vágyaknak. A tanulmány fiatalabb résztvevői közül azok akik elégedettebbek voltak az életükkel, szintén jobban képesek voltak ellenállni a vágyaknak is.

(Forrás: APA Psycnet Képek: Unsplash)

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon is!


 


Prémium vezetési élmény, azonnali rendelkezésre állás és széles kínálat. Éljen a BMW vezető ajánlataival!
Most online, kényelmesen, egy helyen tekintheti meg a BMW azonnal elvihető készletmodelleit, melyek akár 0 km-es futásteljesítménnyel rendelkeznek. Válogasson a hagyományos belsőégésű, plug-in hibrid és elektromos BMW-k közül!
Innovatív felhőrendszerek gazdaságos formában – Csúcsteljesítményű felhőszolgáltatás 5 napos ingyenes tesztlehetőséggel, havi 19.900 Ft + Áfa / hó-ért!
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.