Az idősebb emberek érzelmileg stabilabbak

2020 / 05 / 21 / Justin Viktor
Az idősebb emberek érzelmileg stabilabbak
A korral sok minden nehezebbé és problémásabbá válik, de egy új tanulmány szerint akadnak üdítő kivételek is, mint például az érzelmeink.

Öregek ereje

A Duke és a Vanderbilt Egyetemek pszichológusai által készített új tanulmány szerint az idős emberek általában érzelmileg erősek maradnak, mindennapi életükben jobban képesek ellenállni a kísértéseknek. A tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az érzelmi egészség és a szabályozás az életkorral javul.

A tudósok valós idejű méréssel vizsgálták az emberek elégedettségét és jóllétét (experience sampling method) így alkotva képet arról, hogy az érzelmi egészség több aspektusa, - beleértve az átlaghatást, az érzelmi állapotok közötti dinamikus ingadozásokat és az vágyakkal szembeni ellenállás képességét (az érzelmek szabályozásának általános formáját), hogyan változik a mindennapi életben a felnőttkor során.

Mobil hangulatjelentés

A 122 fő 20 és 80 év közötti résztvevőt tíz napig, napi háromszor kérték meg mobiltelefonon keresztül, hogy jelöljék be egy ötpontos skálán érzelmi állapotukat, nyolc érzelmi állapot tekintetében, köztük az elégedettséggel, lelkesedéssel, kipihentséggel és lassúsággal. Azután megkérdezték őket, hogy vágynak-e bármire éppen akkor, beleértve az ételt vagy alkoholt, cigarettát, közösségi- médiát, vásárlást, beszélgetést valakivel, szexet, alvást vagy munkát. Egyszerre legfeljebb három “kísértésről” lehetett beszámolni.

A tudósok az „élettel való általános elégedettség” tekintetében is megkérdezték az egyes résztvevőket, amely meghatározza általános jól-létünket, függetlenül a pillanatról pillanatra változó hangulattól. Megállapították, hogy az idősebb résztvevők stabilabbak és kevésbé ingatagok érzelmeikben.

Mérföldkövek a végtelenben

Gregory Samanez-Larkin, a Duke pszichológia és idegtudomány tanszékének professzora azt mondta:  "Az életkor, amint kiderült,  jobban megjósolja a kísértésnek való ellenállás képességét, mint az érzelmi állapot. Egy személy céljai megváltoznak az életkor előrehaladtával. Az idősebb ember jobban orientálódhat a jelen felé és megpróbálja maximalizálni jól-létét minden nap. Igyekezhet a lehető legjobban érezni magát.”

A feltárt eredmények az eddigi kutatásoknál jobban tükrözik a valóságot, mivel a résztvevőket saját idejükben és terükben vizsgálták meg, ahelyett, hogy laboratóriumi környezetben adtak volna válaszokat. Daisy A. Burr, a Duke hallgatója hozzátette, hogy az idősebb emberek jobban szabályozzák érzelmi állapotukat, ha megengedik nekik, hogy azt csinálják, amit akarnak.

Végül az adatok elemzése során az is kiderült, hogy azok az  emberek, akiknél nagyobb negatív hatások is jelen vannak, kevésbé képesek ellenállni a vágyaknak. A tanulmány fiatalabb résztvevői közül azok akik elégedettebbek voltak az életükkel, szintén jobban képesek voltak ellenállni a vágyaknak is.

(Forrás: APA Psycnet Képek: Unsplash)


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.