Az immunsejtjeink háromszor gyorsabban elpusztulnak mikroműanyaggal érintkezve

2020 / 01 / 28 / Justin Viktor
Az immunsejtjeink háromszor gyorsabban elpusztulnak mikroműanyaggal érintkezve
Ennek alapján gyakorlatilag a vizespalackoktól kezdve a játékokig, bármi súlyosan káros lehet az egészségünkre. Egy új tanulmány megállapította ugyanis, hogy az apró műanyag részecskék, amelyek néha kisebbek, mint a milliméter századrésze, súlyosan károsíthatják testünk immunrendszerét.

A bizonyítékok egyre növekvő száma azt sugallja, hogy az apró műanyagtöredékek  az élelmiszerlánc minden szakaszába megtalálják az utat. Ezek közül a részecskék közül sok a tányérunkon köt ki, és titokban bejut a testünkbe. Túl sokat egyelőre még nem tudunk arról, hogy ezek a műanyagok milyen káros hatással vannak az emberi testre, és ha egyszer bekerültek, a testben mekkora egészségügyi kockázatot jelentenek.

A közelmúltban azonban végre átfogó tanulmány készült a kérdésről és az eredmény arra enged következtetni, hogy a mikroműanyagok komoly egészségügyi veszélyt jelenthetnek. Az is világossá vált, hogy sokkal több kutatásra van szükség ezen kockázatok természetének azonosításához és megerősítéséhez.

Egészségügyi kockázatok

A vizsgálat középpontjában a test immunsejtjei álltak, a baktériumokat, vírusokat és más idegen szerveket támadó sejtek, melyek - ahogy kiderült - óriási veszélyben vannak. A mikroműanyagoknak kitett immunsejtek körülbelül háromszor gyorsabban pusztulnak el, mint azok, amelyek nem találkoztak vele. Alapvető védősejtjeink meglepő módon úgy tűnik, hogy még annál is sokkal gyorsabban elpusztulnak,  mintha a testet fenyegető más hagyományos veszélyekkel találkoztak volna.

“Ezek az eredmények komoly kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy pontosan mit művelnek a mikroműanyagok az immunrendszerünkkel. További, sürgős további kutatásokra van szükség a lehető legteljesebb kép megismeréséhez”

- mondta el Nienke Vrisekoop, az Utrechti Egyetem vezető kutatója.

Az immunsejtek fokozott károsodása vagy halála gyulladást okozhat, melyet duzzanat, bőrpír és fájdalom kísér. Ahhoz, hogy részletesen meghatározzuk, hogy a mikroműanyagok által okozott immunsejtkárosodás hogyan befolyásolhatja a testünket, még nagyon keveset tudunk.

A vizsgálat során a kutatók vérplazmával vonták be a mikroműanyagokat, és tenyésztőedényekbe helyezték őket az emberi immunsejtek mellé. A vizsgált immunsejtek 20 százaléka 24 órán belül meghalt anélkül, hogy a mikroműanyagokhoz ért volna. A mikroműanyagokkal érintkezésbe került immunsejtek 60 százalékos halálozási arányt produkáltak azonos időtartam alatt.


Mikroműanyagok mikroszkóp alatt.

A kutatók elmondásában ez a halálozási arány sokkal magasabb, mint amikor az immunsejtek baktériumokkal vagy idegen testtel találkoznak.

További kutatások kellenek

Jóval több kutatásra van szükség az emberi egészség és a mikroműanyagok közötti kapcsolatokról. Több, élő személy bevonásával lefolytatott kutatásra is szüksége lenne, hogy ne pusztán a laboratóriumi vizsgálatok eredményeire hagyatkozzunk.

A bécsi Orvostudományi Egyetem kutatói minden 10 gramm emberi ürülékben, 20 darab mikroműanyagot azonosítottak. Ez azt is jelzi, hogy a mikroműanyag elterjedt a teljes élelmiszerláncban. A kutatást az Amszterdami Műanyag Egészségügyi Csúcstalálkozón mutatták be, amelyet a Plastic Soup Foundation szervezett, és amelyet az A Plastic Planet kampánycsoport támogatott.

"Bárki, akit érdekel az egészsége vagy gyermekei egészsége, mélységesen aggódik ezen eredmények miatt. Egyre több bizonyíték gyűlik össze arról, hogy a mikroműanyagok nem tűnnek el maguktól, és szinte biztosan nem biztonságosak, ráadásul azt már bebizonyították, hogy felszívódik testünkben az élelmiszerek révén”

- mondta Sian Sutherland, a Plastic Planet társalapítója.

(Forrás: Intelligentliving Képek: Unsplash, Wikimedia)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.