A bizonyítékok egyre növekvő száma azt sugallja, hogy az apró műanyagtöredékek az élelmiszerlánc minden szakaszába megtalálják az utat. Ezek közül a részecskék közül sok a tányérunkon köt ki, és titokban bejut a testünkbe. Túl sokat egyelőre még nem tudunk arról, hogy ezek a műanyagok milyen káros hatással vannak az emberi testre, és ha egyszer bekerültek, a testben mekkora egészségügyi kockázatot jelentenek.
A közelmúltban azonban végre átfogó tanulmány készült a kérdésről és az eredmény arra enged következtetni, hogy a mikroműanyagok komoly egészségügyi veszélyt jelenthetnek. Az is világossá vált, hogy sokkal több kutatásra van szükség ezen kockázatok természetének azonosításához és megerősítéséhez.
A vizsgálat középpontjában a test immunsejtjei álltak, a baktériumokat, vírusokat és más idegen szerveket támadó sejtek, melyek - ahogy kiderült - óriási veszélyben vannak. A mikroműanyagoknak kitett immunsejtek körülbelül háromszor gyorsabban pusztulnak el, mint azok, amelyek nem találkoztak vele. Alapvető védősejtjeink meglepő módon úgy tűnik, hogy még annál is sokkal gyorsabban elpusztulnak, mintha a testet fenyegető más hagyományos veszélyekkel találkoztak volna.
“Ezek az eredmények komoly kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy pontosan mit művelnek a mikroműanyagok az immunrendszerünkkel. További, sürgős további kutatásokra van szükség a lehető legteljesebb kép megismeréséhez”
- mondta el Nienke Vrisekoop, az Utrechti Egyetem vezető kutatója.
Az immunsejtek fokozott károsodása vagy halála gyulladást okozhat, melyet duzzanat, bőrpír és fájdalom kísér. Ahhoz, hogy részletesen meghatározzuk, hogy a mikroműanyagok által okozott immunsejtkárosodás hogyan befolyásolhatja a testünket, még nagyon keveset tudunk.
A vizsgálat során a kutatók vérplazmával vonták be a mikroműanyagokat, és tenyésztőedényekbe helyezték őket az emberi immunsejtek mellé. A vizsgált immunsejtek 20 százaléka 24 órán belül meghalt anélkül, hogy a mikroműanyagokhoz ért volna. A mikroműanyagokkal érintkezésbe került immunsejtek 60 százalékos halálozási arányt produkáltak azonos időtartam alatt.
A kutatók elmondásában ez a halálozási arány sokkal magasabb, mint amikor az immunsejtek baktériumokkal vagy idegen testtel találkoznak.
Jóval több kutatásra van szükség az emberi egészség és a mikroműanyagok közötti kapcsolatokról. Több, élő személy bevonásával lefolytatott kutatásra is szüksége lenne, hogy ne pusztán a laboratóriumi vizsgálatok eredményeire hagyatkozzunk.
A bécsi Orvostudományi Egyetem kutatói minden 10 gramm emberi ürülékben, 20 darab mikroműanyagot azonosítottak. Ez azt is jelzi, hogy a mikroműanyag elterjedt a teljes élelmiszerláncban. A kutatást az Amszterdami Műanyag Egészségügyi Csúcstalálkozón mutatták be, amelyet a Plastic Soup Foundation szervezett, és amelyet az A Plastic Planet kampánycsoport támogatott.
"Bárki, akit érdekel az egészsége vagy gyermekei egészsége, mélységesen aggódik ezen eredmények miatt. Egyre több bizonyíték gyűlik össze arról, hogy a mikroműanyagok nem tűnnek el maguktól, és szinte biztosan nem biztonságosak, ráadásul azt már bebizonyították, hogy felszívódik testünkben az élelmiszerek révén”
- mondta Sian Sutherland, a Plastic Planet társalapítója.
(Forrás: Intelligentliving Képek: Unsplash, Wikimedia)