Az Instagram függőséget és depressziót okoz a gyerekeknél az USA tagállamai szerint, ezért pert indítanak a Meta ellen

2023 / 10 / 26 / Bodnár Barna
Az Instagram függőséget és depressziót okoz a gyerekeknél az USA tagállamai szerint, ezért pert indítanak a Meta ellen
A kedden benyújtott panaszban 42 állam, köztük Kalifornia és New York főügyészei azt írják, a Meta tudatosan rávezeti a fiatalkorúakat a közösségi média függőséget okozó és kényszeres használatára.

Az Egyesült Államok több tucat állama egyszerre indított pert a Facebookot és Instagramot is üzemeltető Meta ellen, a vád szerint ugyanis a vállalat szándékosan úgy alakítja ki közösségi platformjai működését, hogy a gyermekek és kamaszok azoktól függővé váljanak, ezzel pedig Zuckerbergék veszélyeztetik a fiatalok mentális egészségét, írja a Reuters.

A kaliforniai Oakland szövetségi bíróságán benyújtott panaszban például az áll, hogy a Meta erőteljes, és eddig példátlan technológiákat alkalmaz annak érdekében, hogy a fiataokat és tizenéveseket behálózza, mégpedig profitszerzés céljából. A fiatalkorúak azért jelentenek ideális célcsoportot a különböző, közösségi oldalakon hirdető üzleti vállalkozások számára, mert ebben a korban az emberek különösen befolyásolhatók, így az ilyenkor kialakult márkahűség miatt a termékeket felnőttként is megvásárolják majd.

A különböző államok főügyészei által megfogalmazott panasz azonban nem csak a tisztességtelen üzleti stratégiára, de közösségi oldalak gyermekek lelkére gyakorolt negatív hatására is kitért. A jogászok olyan kutatásokra hivatkoztak, amelyek szerint

a Meta közösségi oldalainak használata "depresszióval, szorongással, álmatlansággal, az oktatás és a mindennapi élet zavarával és számos más negatív következménnyel" hozható összefüggésbe.

A vádak nagy része nem újdonság, a Meta már 2021-ben a figyelem középpontjába került, amikor a vállalatot elhagyó egykori dolgozó, Frances Haugen olyan dokumentumokat tett közzé, amelyekből kiderült, hogy a vállalat tudta, hogy a fotómegosztó alkalmazásként indult Instagram függőséget okoz, és egyes tinilányoknál súlyosbítja a testképpel kapcsolatos problémákat. A Haugen által megszerzett belső felmérések szerint a Meta megállapította, hogy a tinilányok 13,5 százalékánál az Instagram felerősíti az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatokat, illetve 17 százalékuknál súlyosbítja az étkezési zavarokat is.

A 42 állam által benyújtott kereset szerint a Meta arra törekszik, hogy a fiatalok minél több időt töltsenek a közösségi médiában, annak ellenére, hogy a cégnél tisztában vannak a gyermekek fogékonyságával a lájkok formájában érkező visszajelzésekkel kapcsolatban. Az ügyészek szerint

az oldalakon használt algoritmusok kihasználják a fiatal felhasználók dopaminreakcióit, és függőséget okozó körforgást hoznak létre,

emellett azzal is vádolják a Metát, hogy megsértette a 13 év alatti gyermekek adatgyűjtését tiltó törvényt. A Meta a perrel kapcsolatban azt nyilatkozta, csalódott, hogy a főügyészek ezt az utat választották ahelyett, hogy együttműködnének a vállalatokkal az egyértelmű, életkornak megfelelő szabványok létrehozása érdekében.

A vállalat ezek alapján 1000 és 50 ezer dollár közötti bírságokkal nézhet szembe a különböző állami törvények megsértése miatt, ez az összeg pedig könnyedén megsokszorozódat, tekintve, hogy több millió kisgyermek és tinédzser használja az Instagramot.

(Borítókép: Getty Images/Peter Cade)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.