Az ismeretlen anyagot, ami az univerzum negyedét adja, könnyebb lesz felfedezni

2022 / 12 / 09 / Bobák Zsófia
Az ismeretlen anyagot, ami az univerzum negyedét adja, könnyebb lesz felfedezni
Az univerzum láthatatlan építőanyagait, a sötét energiát és sötét anyagot lehetetlen közvetlenül detektálni, de utóbbi létezésének gyakorlati bizonyítása most elérhető közelségbe kerülhet.

A kvantumszámítógépek gyakorlati felhasználását illetően sokféle célt határoztak meg a kutatók, amelyek elérésében hasznos segítséget nyújthatnak a klasszikus számítógépeknél sokkal gyorsabb és bonyolultabb számításokra képes, kvantum alapú eszközök, azonban vannak olyan tudósok is, akik a legjelentősebb alkalmazási kört a tisztán elméleti kutatásokban látják. Míg a gyógyszer-, vagy anyagkutatási, esetleg pénzügyi számításokat elősegítő kvantumszámítógépes projektek eredményeképpen kézzelfogható produktumok születhetnek, addig a teóriák tesztelésére szolgáló kísérletek nem hoznak azonnali, konkrét hasznot, de olyan kutatásokat támogathatnak, amelyek évtizedek vagy akár századok óta keresett jelenségek felfedezéséhez járulhatnak hozzá.

A sötét anyag egyike lehet azoknak a jelenségeknek, aminek hosszú idő óta tartó keresés után végre nyomára akadhatnak a kutatók a kvantumszámítógépek révén, legalábbis erre a következtetésre jutott a Fermilab tudósa, Aaron Chou, vizsgálatai során. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának kutatási laboratóriumában (Fermi National Accelerator Laboratory) évekkel ezelőtt indult útjára a QuantISED program, ami a sötét anyag utáni nyomozást tűzte ki célul, méghozzá szokatlan formában:

az elképzelés szerint a kvantumbitek lehetnek a legmegfelelőbb segítőtársak a feladat megoldásában.

Aaron Chou, a program résztvevője, kutatótársaival együtt tavaly publikálta új felfedezéseit, melyek egyelőre nem a sötét anyag megtalálásáról, hanem egy egyedi technika kifejlesztéséről szóltak: az axionok és rejtett fotonok detektálására a tesztjeik szerint a kvantumbitek alkalmas jelöltek lehetnek különleges érzékenységük miatt.

A kutatók egy úgynevezett szupravezető üreget terveztek meg, ami képes begyűjteni és tárolni a fotonokat, majd az üregbe qubitot helyezve lehetséges megmérni a foton állapotát, méghozzá egymás után akár 50 alkalommal is. Így ugyan nem közvetlenül a sötét anyag részecskeit figyelik meg (ez a sötét anyag természetét tekintve lehetetlen), de azokat a fotonokat be tudják fogni, amelyek a sötét anyag és az elektromágneses mező interakciója során keletkeznek. Az üregek 99,9999% tisztaságú alumíniumból készülnek, amelyet nagyon alacsony hőmérsékletre hűtenek le, ebben a fagyos környezetben a fém szupravezetővé válik és tovább tudja megőrzni az egyébként rövid életű fotont.

"Ha az axionok léteznek, a kísérlet 1/10 000 eséllyel detektálja a sötét anyag interakciója által generált fotont"

- írják a munkában résztvevő Chicagói Egyetem közleményében.

A kísérlet hiányosságát a nem tökéletesen zajmentes környezet jelentette, a háttérfotonok ugyanis megzavarhatják a méréseket még ilyen alacsony hőmérsékleten is, ezért a kutatók azt tervezték, hogy egészen mínusz 237,58 Celsius-fokra hűtik le a vizsgált részecskéket. Lehetséges azonban, hogy nem is kell új berendezéseket előállítani a kutatás folytatásához, mivel már jelenleg is rendelkezésre állnak a tökéletes eszközök a fotonok észleléséhez.

A kvantumszámítógépekben működő qubitok rendkívüli érzékenységük miatt könnyen kizökkennek eredeti állapotukból és így az általuk hordozott információkat is elvesztik a környezettel való interakció következtében, ezért minél jobban védeni kell őket a külső behatásoktól. Ennek érdekében kriogenikus hűtéssel és más módszerekkel óvják a kvantumbiteket a gépekben, vagyis hasonló védelmet kapnak, mint a célzottan a sötét anyag kutatásához épített berendezések. Ha a kvantumszámítógépek elég érzékenyek a fotonok detektálásához, miközben kellően védettek a zajoktól, akkor miért ne lehetne őket felhasználni a sötét anyag kutatásához is?

Chou szerint a gépekkel lehetséges a sötét anyag hatására kialakuló fotonokat észlelni, egészen egyszerű módon: amennyiben egy foton megzavarja a rendszert, az nagy eséllyel a sötét anyag hatásának következményeit mutatja, nem valamilyen más forrásból származó részecskét, mivel a berendezés annyira védett minden más hatás ellen.

"Ezek a zavarok olyan hibaként valósulnak meg, mint mikor nem töltesz fel semmilyen információt a számítógépbe, de hirtelen az információ mégis megjelenik,

például a nulla, amely egyessé alakul azok miatt a részecskék miatt, amelyek átrepülnek az eszközön." - mondja Chou.

A kvantumszámítógépek által nyújtott védelem hatékonyságát már tesztelték a kutatók, de a tavalyi vizsgálatok óta még egy változtatást eszközöltek a kísérletben: alumínium helyett immár zafírt használnak a fotonokat csapdába ejtő üregek létrehozására, mivel az alumínium elveszti szupravezető képességét túlságosan erőteljes mágneses mező közelében. Az univerzum anyag-, és energiaháztartásának 27%-át kitevő sötét anyag létezésének konkrét bizonyítása így közelebb kerülhet, anélkül, hogy hatalmas, föld alatti laboratóriumokat és detektorokat kellene építeni, amelyeket a világ számos pontján alkalmaznak jelenleg. A Fermilab többek között a Gran Sassoban zajló Darkside kísérletben és a minnesotai Soudan bányában berendezett CDMS (Cryogenic Dark Matter Search) programban igyekszik eredményeket elérni a sötét anyag kutatása terén.

(Fotó: Ankur Agrawal/University of Chicago, Getty Images/Kevin Fleming)

Léteznek sötét csillagok, amiket nem fúziós energia, hanem a sötét anyag megsemmisülése fűt A kutatók újabb számítások alapján bizonyították a régi teóriát, ami szerint léteztek és talán még ma is léteznek sötét csillagok, amelyek teljesen más módon működnek, mint a fényes társaik.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Kérdés, hogy igaz-e, hogy az egyiptomiaknál is ősibb piramisokra akadtak? A rendkívüli kijelentésekkel kapcsolatban ugyanis rendkívüli bizonyítékokra lenne szükség. A cikkből kiderül, hogy mi okoz vihart jelenleg a régészeti tudományos közösségben, ami miatt vizsgálat is indult.
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.