Az Nvidia felhívja a PC-s játékosokat, hogy segítsenek a koronavírus elleni küzdelemben

2020 / 03 / 15 / Justin Viktor
Az Nvidia felhívja a PC-s játékosokat, hogy segítsenek a koronavírus elleni küzdelemben
A Folding@home új projekteket indított a koronavírus tanulmányozására. A program összekapcsolja a számítógépeket egy olyan nemzetközi hálózattal, amely elosztott számítási kapacitást használ a hatalmas számítási feladatok megoldására - egy olyan feladatra, amiben a játékokos számára épített GPU-k nagyon jók. Segítsünk mi is a vírus leküzdésében!

Erős PC=nagy segítség

Ha játékra alkalmas nagy teljesítményű  PC-nk van, most kölcsönadhatjuk a grafikus processzor (GPU) erejét a COVID-19 kitörésének leküzdéséhez. Az Nvidia mindenütt felhívja a PC-s játékosokat, hogy töltsék le a folding@home alkalmazást, és ajánlják fel üresjárati processzor órajel-ciklusaikat, az emberiség koronavírusról megszerzett tudományos ismereteinek bővítésére. 

A program összekapcsolja a számítógépeket a folding@home nemzetközi hálózattal, amely elosztott számítási kapacitást használ a hatalmas számítási feladatok megoldására - egy olyan feladatra, amiben a játékokos számára épített GPU-k nagyon jók.

Természetesen bármikor kikapcsolhatjuk az alkalmazást, és visszaszerezhetjük a GPU teljes erejét a játékok számára, amikor csak akarjuk.

folding@home

A folding@home (FAH vagy F@h) egy elosztott számítástechnikai projekt betegségkutatáshoz, amely a fehérjehajtogatást (protein folding), a számítógépes gyógyszerkészítést és más típusú molekuláris dinamikát szimulál, játékos köntösben. A projekt a személyi számítógépek tétlen számítási erőforrásait használja azon önkéntesek felajánlásával, akik a vonatkozó szoftvert telepítették a rendszerükre. 

Indításakor fő célja a fehérjehajlás mechanizmusainak meghatározása volt, (melynek során a fehérjék elérik a végső háromdimenziós szerkezetüket), és a fehérjék félrehajlása okainak vizsgálata. Az eredményei közvetlenül is hatással vannak olyan betegségek orvosi kutatására, mint az  Alzheimer-kór, a Huntington-kór és a rák számos formája, több másik betegség mellett. 

Kisebb mértékben a folding@home megpróbálja megjósolni egy fehérje végső szerkezetét és meghatározni, hogy más molekulák hogyan léphetnek majd kölcsönhatásba vele, amely alkalmazható a gyógyszerkészítésben. A folding@home programot a Stanford Egyetem Pande laboratóriuma fejlesztette ki, prof. Vijay Pande irányítása alatt, aki 2019-ig vezette is a projektet.  2019 óta a folding@home-ot Dr. Greg Bowman, egy volt hallgató vezeti.

Több vírust is leküzdhetünk

A folding@home évek óta jól működik - annak idején PS3-ra is elérhető volt - a felhasználók mindenféle kutatáshoz kölcsönöztek megosztott számítűási kapacitást. A szolgáltatásban elérhetővé váló új projektek a "SARS-CoV-2-ből (a vírus, amely a COVID-19-et okozza), és a kapcsolódó SARS-CoV vírusból (amelyre vonatkozóan több strukturális adat áll rendelkezésre) származó gyógyszeresen kezelhető proteincélok szimulációjára épülnek, és ezen a héten váltak elérhetővé. 

NVIDIA GeForce on Twitter

PC Gamers, let's put those GPUs to work. Join us and our friends at @OfficialPCMR in supporting folding@home and donating unused GPU computing power to fight against COVID-19! Learn more → https://t.co/EQE4u7xTZT

 

Ezek a projektek segítenek a kutatóknak a koronavírus jobb megértésében, és végül a hatékony kezelések kidolgozásában is.

Ha a globális járvány kitörésekor a tehetetlenség érzésével küzdöttünk, ez egy kicsi, de valódi módszer, amellyel orvosi tapasztalat nélkül is segíthetünk a világon - és benne magunkon is. Az sem hátrány, hogy közben nem kell elhagynunk az otthonunkat, mivel ezt mindenképpen érdemes elkerülni mostanában.

(Forrás: Gamesradar Képek: Nvidia, )


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
Dr. Melvin Vopson már korábban megfogalmazta az infodinamika második törvényét, de legutóbb ezt a koronavírus mutációjával is illusztrálta. Mindez szerinte arra utal, hogy valójában szimulációban élünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.