Az okosvécé mesterséges intelligenciával végzi az elemzéseit

2021 / 05 / 23 / Felkai Ádám
Az okosvécé mesterséges intelligenciával végzi az elemzéseit
Nehéz lenne megfelelő reklámszöveget írni a dologhoz, de valahogy így festene: képzeljünk el egy világot, ahol a vécénk mindig figyel!

Na jó, a fenti sor inkább hangzik fenyegetően, mint bárhogy másként, de a Duke Egyetem koncepciója, az okosvécé valami ilyesmit ígér: éberen őrködik az egészségünk, sőt hálózatként (bizony: az okosvécéknek már ilyenjük is lesz) a tágabb populáció egészsége felett. És bár maga az elképzelés nem egy humoros magas labdát dob fel, valójában nagyon komoly egészségügyi megoldásról beszélhetünk. Mint az ugyanis az egyetem honlapján olvasható, mind a vizelet, mind a széklet adatgazdag minta, amelyek használata a klinikumban azonban nincs kiaknázva, elsősorban mert az emberek ódzkodnak ezek begyűjtésétől. Ezen segít azonban az okosvécé a maga „kezeket nem igénylő”, „húzd le, és felejtsd el” technológiájával.

A felhasználó szempontjából a dolog valóban nem igényel semmiféle befektetett munkát a mellékhelyiségekben szokásos teendők elvégzésén kívül. A háttérben azonban nagyon komolyan kiképzett mesterséges intelligencia dohog, amely 3328 darab székletről készült felvétel segítségével tanulta ki az elemzés csínját-bínját. Ezeket a képeket először a gasztroenterológusok kategorizálták a nemzetközi klinikumban bevett sztenderdek alapján, majd ezután a mély tanulásos algoritmus végigszkennelte a képeket, és a mesterséges intelligencia pedig elvégezte a besorolást. A gép egyébként az esetek 85,1 százalékában pontosan kategorizálta az adott székletet, így például felismerte a vért, vagy bizonyos emésztőrendszeri megbetegedések kísérő tüneteit.

A technológia egyfelől tehát azért jó, mert a krónikus gyomor- és bélrendszeri betegségeket lefolyását, illetve a kezelések hatását lehet a segítségével folyamatosan monitorozni akár olyan betegek esetén is, akik maguk valamilyen okból nem tudnak beszámolni arról, hogy milyen volt a székletük, vagy akár valamilyen ellátóhelyen, intézetben élnek. A berendezést egyébként csak installálni kell a vécé lefolyójában, és innentől a felhasználónak semmi dolga nincs vele. Ennyiben tehát egyszerűbbnek tűnik, mint egy korábbi megoldás, amelyről írtunk (lenti cikk): abban az esetben ugyanis egy teljes okoseszközről lenne szó (amely azonban valamivel többet is tud, mint a most szóban forgó kütyü).

Rákos betegségek jelei után kutat az intelligens vécé Egészségügyi szakemberek új betegségdetektáló technika kifejlesztésén dolgoznak az indiai rákkutató, Dr. Sanjiv Gambhir professzor laboratóriumában, hogy a jövőben hatékonyabban, de legfőképp idejében elcsípjék a vizeletből kimutatható betegségeket.

Emellett az okosvécé másik jelentős megoldása, hogy épületenként képes a patogének (vírusok, bakétriumok és egyéb kórokozók) megjelenését vizsgálni. Vagyis valami olyasmit kell elképzelni, mint a járvány miatt immár közismert szennyvíz-szondázás, csak ezzel a technológiával immár egy-egy járványkitörés gócaként nem egy települést lehet beazonosítani, hanem akár egyetlen épületet is.

A végső elképzelés épp ezért egy hálózatnyi okosvécé, melyekkel az egyéni betegségek nyomonkövetése és prevenciója valósítható meg, míg populációs szinten a különböző járványok kezelésére is lehetne használni. A kutatók idén létrehozták a Coprata Inc. nevű vállalatot, hogy a koncepciót kereskedelmi forgalomban kapható termékké alakítsák.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

A NASA elkészítette a világ legdrágább vécéjét Ez lehet az első vécé a történelemben, ami eljut a Holdra, de talán még a Marsra is.

Kihívások az űrben: tönkrement a vécé tegnap az ISS fedélzetén Mozgalmas volt tegnap az éjszakájuk az űrhajósoknak a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén: nem csak a mellékhelyiség mondta be az unalmast, de ráadásul az egyik oxigéngenerátor is leállt.

Az ISS parancsnoka elárulta, hogy mi az a kérdés, amit a leggyakrabban feltesznek az asztronautáknak Chris Cassidy készséggel válaszolt is.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.