Az oltásokkal kapcsolatos félretájékoztatás ára

2020 / 01 / 24 / Felkai Ádám
Az oltásokkal kapcsolatos félretájékoztatás ára
2013 és 2016 között a dán médiában a HPV (humán papillomavírus) vakcinájával kapcsolatban terjedt el negatív információ, amelynek eredményeként többezer lányt nem oltottak be.

Az Észak-Karolinai Egyetem tudósai most a negatív sajtóvisszhang hatását vizsgálták négy időperiódust felállítva: a védőoltások legmagasabb pontját 2009-ben, amikor a legtöbb oltást adták be, a negatív médiakampány kezdetét 2013-ban, majd amikor 2015-ben a médiakampány a legszélesebb körben futott, végül pedig az állami ellen-kampány idejét, amely igyekezett mindenkit megnyugtatni az oltás biztonságos voltával kapcsolatban 2017-2019 között.

A kutatók arra jutottak, hogy a 2013-2015 közötti oltásellenes időszakban felével csökkent a beadott védőoltások száma, ami azt jelenti, hogy 26000 dán lány nem kapta ezt meg, és körülbelül 180 esetben fejlődhetett ki olyan méhnyakrák, amely megelőzhető lett volna, és ez a daganatos elváltozás 45 esetben ölhette meg a beteget.

A 2017-es felvilágosító kampány után valamivel emelkedni kezdett a beadott oltások száma, de ez még mindig elmaradt a csúcsot jelentő 2009-es szinttől. A tanulmány kiemeli, hogy a félretájékoztatás ellen folytatott küzdelem lassú és drága, és olyan forrásokat kell erre fordítani, melyeket amúgy egészségügyi fejlesztésekre is lehetett volna. (És akkor a megelőzhető halálesetekről még szó sem esett.)

A HPV oltás amúgy teljesen biztonságos, és a méhnyakrák kialakulását az esetek kilencven százalékában meg lehet vele előzni. A lányokat arra buzdítják, hogy 11-12 éves kor között adassák be, ilyenkor lesz ugyanis a leghatásosabb.

Magyarországon egyébként a hetedik osztály során minden lánynak térítésmentes a két oltásból álló (egyébként nem túl olcsó) sorozat beadása.

Fiúknál ez a lehetőség egyelőre sajnos nem él (az indoklás szerint a lányok átoltottsága megvédi őket is), pedig a HPV a körükben is okozhat komoly problémákat. Aki többet szeretne tudni erről az oltásról, és arról, hogy milyen védettséget jelent, az az ÁNTSZ honlapján tájékozódhat.

(Kép: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.