Az oltásokkal kapcsolatos félretájékoztatás ára

2020 / 01 / 24 / Felkai Ádám
Az oltásokkal kapcsolatos félretájékoztatás ára
2013 és 2016 között a dán médiában a HPV (humán papillomavírus) vakcinájával kapcsolatban terjedt el negatív információ, amelynek eredményeként többezer lányt nem oltottak be.

Az Észak-Karolinai Egyetem tudósai most a negatív sajtóvisszhang hatását vizsgálták négy időperiódust felállítva: a védőoltások legmagasabb pontját 2009-ben, amikor a legtöbb oltást adták be, a negatív médiakampány kezdetét 2013-ban, majd amikor 2015-ben a médiakampány a legszélesebb körben futott, végül pedig az állami ellen-kampány idejét, amely igyekezett mindenkit megnyugtatni az oltás biztonságos voltával kapcsolatban 2017-2019 között.

A kutatók arra jutottak, hogy a 2013-2015 közötti oltásellenes időszakban felével csökkent a beadott védőoltások száma, ami azt jelenti, hogy 26000 dán lány nem kapta ezt meg, és körülbelül 180 esetben fejlődhetett ki olyan méhnyakrák, amely megelőzhető lett volna, és ez a daganatos elváltozás 45 esetben ölhette meg a beteget.

A 2017-es felvilágosító kampány után valamivel emelkedni kezdett a beadott oltások száma, de ez még mindig elmaradt a csúcsot jelentő 2009-es szinttől. A tanulmány kiemeli, hogy a félretájékoztatás ellen folytatott küzdelem lassú és drága, és olyan forrásokat kell erre fordítani, melyeket amúgy egészségügyi fejlesztésekre is lehetett volna. (És akkor a megelőzhető halálesetekről még szó sem esett.)

A HPV oltás amúgy teljesen biztonságos, és a méhnyakrák kialakulását az esetek kilencven százalékában meg lehet vele előzni. A lányokat arra buzdítják, hogy 11-12 éves kor között adassák be, ilyenkor lesz ugyanis a leghatásosabb.

Magyarországon egyébként a hetedik osztály során minden lánynak térítésmentes a két oltásból álló (egyébként nem túl olcsó) sorozat beadása.

Fiúknál ez a lehetőség egyelőre sajnos nem él (az indoklás szerint a lányok átoltottsága megvédi őket is), pedig a HPV a körükben is okozhat komoly problémákat. Aki többet szeretne tudni erről az oltásról, és arról, hogy milyen védettséget jelent, az az ÁNTSZ honlapján tájékozódhat.

(Kép: Pixabay)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.