Az önállóan járőröző, kétkerekű biztonságiőr-robot akár a lépcsőn is felmegy 2023 / 05 / 28 / Bodnár Barna

A svájci Ascento startup által fejlesztett, kétkerekű robotot telephelyek őrzésére fejlesztették ki. A nagy területet is könnyen bejáró eszköz hőérzékelő, 360 fokban forgatható kamerával és LED-es világítással van ellátva, valamint mikrofon és hangszóró is található rajta, amin keresztül a robotot felügyelő személyzet kommunikálni tud akár a behatolóval is. A robotba épített felhő alapú mesterséges intelligenciának köszönhetően önállóan képes járőrözni az előzetesen betanított útvonalon, külön figyelmet fordítva azokra a helyekre, amelyek kulcsfontosságú pontokként adtak meg neki. Így a robot riasztást küld a kezelőnek például, ha nyitva talál egy kaput, amelynek zárva kellene lennie, illetve akkor is, ha mozgást, vagy behatolót érzékel az őrzött területen. Az Ascento robot két kerekével képes lépcsőkön le- és felmenni, hóban, esőben, és egyenletlen, göröngyös talajon is hatékonyan haladni. A fejlesztő szerint a robot költséghatékony megoldás lehet nagy ipari területek, raktárak őrzésére, mivel az irodából akár egyetlen ember is képes nagy körzetet ellenőrizni a robot kamerája segítségével. (Borítókép: Ascento)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.