Az önállóan járőröző, kétkerekű biztonságiőr-robot akár a lépcsőn is felmegy 2023 / 05 / 28 / Bodnár Barna

A svájci Ascento startup által fejlesztett, kétkerekű robotot telephelyek őrzésére fejlesztették ki. A nagy területet is könnyen bejáró eszköz hőérzékelő, 360 fokban forgatható kamerával és LED-es világítással van ellátva, valamint mikrofon és hangszóró is található rajta, amin keresztül a robotot felügyelő személyzet kommunikálni tud akár a behatolóval is. A robotba épített felhő alapú mesterséges intelligenciának köszönhetően önállóan képes járőrözni az előzetesen betanított útvonalon, külön figyelmet fordítva azokra a helyekre, amelyek kulcsfontosságú pontokként adtak meg neki. Így a robot riasztást küld a kezelőnek például, ha nyitva talál egy kaput, amelynek zárva kellene lennie, illetve akkor is, ha mozgást, vagy behatolót érzékel az őrzött területen. Az Ascento robot két kerekével képes lépcsőkön le- és felmenni, hóban, esőben, és egyenletlen, göröngyös talajon is hatékonyan haladni. A fejlesztő szerint a robot költséghatékony megoldás lehet nagy ipari területek, raktárak őrzésére, mivel az irodából akár egyetlen ember is képes nagy körzetet ellenőrizni a robot kamerája segítségével. (Borítókép: Ascento)
Lehet, hogy a mesterséges intelligencia épp az összeomlás szélén táncol
Lehet, hogy a mesterséges intelligencia épp az összeomlás szélén táncol
Úgy még a Skynetből sem lesz semmi, ha az egész modell még a világhódítás előtt összeomlik.
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
A 120-as rendszámú unbinilium egy feltételezett elem a periódusos rendszerben – most egy új módszerrel elkészíthetővé vált. A kísérletek jövőre indulnak, és siker esetén ez lesz a legnehezebb ember alkotta elem, ami nem kevés tudományos következtetés levonásához is elvezethet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.