Az origamiszerű, összecsukható hőpajzsot már idén kipróbálják élesben

2023 / 06 / 05 / Bodnár Barna
Az origamiszerű, összecsukható hőpajzsot már idén kipróbálják élesben
Az Európai Űrügynökség (ESA) támogatásával kifejlesztett új, origamiszerű hőpajzsot hamarosan éles helyzetben is tesztelik. Az Artúr király legendás pajzsa után Pridwen névre keresztelt eszköz még azelőtt kinyílik, hogy az általa védett űrjármű visszatérne a Föld légkörébe.

Egy űrszonda, vagy űrhajó Földre való visszatérése során kritikus pont a bolygónk légkörével való találkozás, illetve az azon történő áthaladás, ugyanis ekkor olyan mértékű hőnek van kitéve az adott űrjármű, hogy pajzs nélkül egyszerűen elégne. A jelenleg használt, úgynevezett ablatív hőpajzsok ezt a hőhatást úgy hárítják el, hogy fokozatosan elégnek, és darabjaik leesnek az űrhajóról, ezzel védve azt a hőtől. A Pridwen ezzel szemben a magas hőmérsékletetnek ellenálló anyagának köszönhetően képes egyenletesen szétoszlatni a hőt a felületén, ezzel lehetővé téve, hogy a forróság fokozatosan csökkenjen a pajzson.

 

A tollaslabdára emlékeztető, többször felhasználható pajzs a hő elleni védelem mellett képes az űreszköz lelassítására is, így az akár külön ejtőernyő nélkül is képes lesz landolni. A Pridwen gyártója, a brit Space Forge tervei szerint így a Földre visszatérő űreszközt az óceánon lebegő speciális hálóval fogják majd be, amely külön legénység nélkül, automatikusan a partra szállítja majd azt. Ezt mutatja be a pajzsot fejlesztő cég szemléletes animációja:

A hőpajzs eddig már több, 17 kilométeres magasságból végrehajtott szabadesési teszten esett át, illetve a már említett hálókkal is végeztek kísérleteket maximális sebességgel zuhanó tárgyak befogásával. A pajzs kifejlesztésének célja nem csak a különböző űreszközök hő elleni védelme, hanem a jövőben a Nemzetközi Űrállomáson, vagy akár a Holdon gyártott nagy értékű eszközök - például gyógyszerek, szupravezetők és szuperötvözetek - épségének védelme azok Földre történő visszaküldése során. A fejlesztő cég mottója, miszerint „a következő ipari forradalom nem a Földön lesz” arra utalhat, hogy mivel jelenleg több vállalat is verseng a Föld körüli pályán lévő kereskedelmi űrállomások létrehozásáért, nagy kereslet lehet a jövőben az olyan újra felhasználható eszközökre, amelyek a különböző áruk viszonylag olcsó és rutinszerű Földre küldését teszik majd lehetővé.

A Pridwen projektet több mint négy éve fejlesztik az Egyesült Királyság Űrügynökségének támogatásával, valamint az Európai Űrügynökség (ESA) Általános Támogatási Technológiai Programjának (GSTP) részeként, amely az űrben használható új technológiák fejlesztését segíti elő. A hőpajzsot a Star Forge ForgeStar-1A küldetésének keretén belül használják majd először. A misszió indulási dátumát még nem tűzték ki, de a cég szerint ez még idén megtörténhet.

(Borítókép: Space Forge)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A most felfedezett fekete lyuk nem csak jóval nagyobb az eddig ismert legnagyobb tömegű lyuknál, a Cygnus X-1-nél, de csillagászati léptékben a Földhöz is nagyon közel helyezkedik el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.