Az origamiszerű, összecsukható hőpajzsot már idén kipróbálják élesben

2023 / 06 / 05 / Bodnár Barna
Az origamiszerű, összecsukható hőpajzsot már idén kipróbálják élesben
Az Európai Űrügynökség (ESA) támogatásával kifejlesztett új, origamiszerű hőpajzsot hamarosan éles helyzetben is tesztelik. Az Artúr király legendás pajzsa után Pridwen névre keresztelt eszköz még azelőtt kinyílik, hogy az általa védett űrjármű visszatérne a Föld légkörébe.

Egy űrszonda, vagy űrhajó Földre való visszatérése során kritikus pont a bolygónk légkörével való találkozás, illetve az azon történő áthaladás, ugyanis ekkor olyan mértékű hőnek van kitéve az adott űrjármű, hogy pajzs nélkül egyszerűen elégne. A jelenleg használt, úgynevezett ablatív hőpajzsok ezt a hőhatást úgy hárítják el, hogy fokozatosan elégnek, és darabjaik leesnek az űrhajóról, ezzel védve azt a hőtől. A Pridwen ezzel szemben a magas hőmérsékletetnek ellenálló anyagának köszönhetően képes egyenletesen szétoszlatni a hőt a felületén, ezzel lehetővé téve, hogy a forróság fokozatosan csökkenjen a pajzson.

 

A tollaslabdára emlékeztető, többször felhasználható pajzs a hő elleni védelem mellett képes az űreszköz lelassítására is, így az akár külön ejtőernyő nélkül is képes lesz landolni. A Pridwen gyártója, a brit Space Forge tervei szerint így a Földre visszatérő űreszközt az óceánon lebegő speciális hálóval fogják majd be, amely külön legénység nélkül, automatikusan a partra szállítja majd azt. Ezt mutatja be a pajzsot fejlesztő cég szemléletes animációja:

A hőpajzs eddig már több, 17 kilométeres magasságból végrehajtott szabadesési teszten esett át, illetve a már említett hálókkal is végeztek kísérleteket maximális sebességgel zuhanó tárgyak befogásával. A pajzs kifejlesztésének célja nem csak a különböző űreszközök hő elleni védelme, hanem a jövőben a Nemzetközi Űrállomáson, vagy akár a Holdon gyártott nagy értékű eszközök - például gyógyszerek, szupravezetők és szuperötvözetek - épségének védelme azok Földre történő visszaküldése során. A fejlesztő cég mottója, miszerint „a következő ipari forradalom nem a Földön lesz” arra utalhat, hogy mivel jelenleg több vállalat is verseng a Föld körüli pályán lévő kereskedelmi űrállomások létrehozásáért, nagy kereslet lehet a jövőben az olyan újra felhasználható eszközökre, amelyek a különböző áruk viszonylag olcsó és rutinszerű Földre küldését teszik majd lehetővé.

A Pridwen projektet több mint négy éve fejlesztik az Egyesült Királyság Űrügynökségének támogatásával, valamint az Európai Űrügynökség (ESA) Általános Támogatási Technológiai Programjának (GSTP) részeként, amely az űrben használható új technológiák fejlesztését segíti elő. A hőpajzsot a Star Forge ForgeStar-1A küldetésének keretén belül használják majd először. A misszió indulási dátumát még nem tűzték ki, de a cég szerint ez még idén megtörténhet.

(Borítókép: Space Forge)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
A CERN hatalmas kísérlete szerint az antigravitáció nem létezik – legalábbis az antianyag esetében
A CERN hatalmas kísérlete szerint az antigravitáció nem létezik – legalábbis az antianyag esetében
Végérvényesen kiderült, hogy az antianyag kapcsán sem létezik az antigravitáció, hanem a gravitáció ugyanúgy hat rá, mint a rendes anyagra. Ezek szerint tehát Einsteinnek (megint) igaza volt.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.