Az Orion elhagyja Hold körüli pályáját és elindul hazafelé 2022 / 12 / 02 / Bobák Zsófia

A NASA Artemis I missziója a végéhez közeledik: az elmúlt napokban a Hold körül távoli retrográd pályán keringő Orion űrkapszula a küldetés 16. napján elvégezte az első manővert, ami a pálya elhagyásához szükséges és lassan hazafelé indul. A Földhöz csak jóval később érkezik meg, közben egy alkalommal, december 5-én, még egyszer közel kerül a Holdhoz: 127 kilométerre halad el a felszínétől. A misszió során különféle tudományos kísérletekre és vizsgálatokra is sor került, többek között a 12. naptól kezdődően a Európai Szervízmodul hajtóműveinek működését is tesztelték, ami az Artemis II küldetéshez való előkészületek részét képezi, valamint a star tracker (csillagkövető) rendszer nyolc próbájának nagy részét is elvégezték. A 14. napon a napelemek módosított irányú elhelyezkedését vizsgálták, pontosabban azt, hogy milyen hatással van a panelek teljesítményére, ha a meghatározott pozíciójukból 20 fokkal kimozdítják őket. A kapszula december 11-én ejtőernyős landolás után a Csendes-óceánba csapódik majd San Diego partjainál.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az utolsó alkalom, amikor emberek látogatták meg az űrben a Hubble Űrteleszkópot
Az utolsó alkalom, amikor emberek látogatták meg az űrben a Hubble Űrteleszkópot
A Columbia űrsikló tragédiája után a Hubble utolsó javítási misszióját lefújták a kockázatok miatt, de 2009. május 11-én mégis legénység indult a teleszkóphoz a SM4 keretében az Atlantis űrsiklóval, ez alkalommal tényleg utoljára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.