Az oroszok szerint sikerült megfékezniük az elmúlt évtizedek legnagyobb olajkatasztrófáját

2020 / 06 / 17 / Bobák Áron
Az oroszok szerint sikerült megfékezniük az elmúlt évtizedek legnagyobb olajkatasztrófáját
A szibériai Norilszkban május 29-én 21 ezer tonna gázolaj ömlött a közeli folyóba, ami azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy elérheti a Jeges-tengert.

A katasztrófa elhárításával megbízott szakemberek által a RIA Novosti állami hírügynökségnek adott legfrissebb információk szerint a legrosszabbat sikerült elkerülni, ugyanis mostanra a petróleumszármazékok nagy részét eltávolították a vízből. A helyszínre vezényelt hétszáz ember az elmúlt hetekben mintegy 31 ezer köbméter szennyezett vizet távolított el az Ambarnaya-folyóból, amelyen kisebb gátak építésével próbálták megakadályozni a szennyezés továbbterjedését - írja az AFP.

A baleset május 29-én történt, amikor Norils Nickel egyik leányvállalata által üzemeltetett egyik tározó átszakadt, üzemanyaggal árasztva el a környékbeli folyókat. A kiömlött gázolaj vörösre színezte az Ambarnaya-folyót, aminek a felszínén húsz centi méter vastag dízelréteg képződött, és a szennyezés elérte a környék legnagyobb édesvizét, a Pyasino-tavat is. A katasztrófa elhárítását nehezítette, hogy az orosz hatóságok csak két nappal később, a médiából értesültek a szennyezésről, így az elhárítási munkálatokat is csak ekkor tudták megkezdeni. Szakértők szerint a tározó átszakadását a klímaváltozás miatt megolvadt permafroszt okozhatta.


Az Európai Űrügynökség műholdfelvételein jól látható, ahogy a kiömlött gázolaj vörösre színezte a folyókat (Forrás: ESA)

A Greenpeace oroszországi szervezete szerint a májusi baleset a legnagyobb ilyen jellegű környezetszennyezés volt az országban az 1994-ben a Komi Köztársaságban bekövetkezett olajkatasztrófa óta, és mintegy tízmilliárd rubel, vagyis 44 milliárd forintnyi kárt okozott a környező vizekben. Bár a legrosszabb forgatókönyvet, vagyis a Jeges-tenger beszennyezését a hírek szerint sikerült elkerülni, ám a terület teljes megtisztítása így is évekbe fog telni.

(Borítókép: Andrei Marmyshev/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.