Az orvosi okos kontaktlencse akár betegségeket is kiszűrhet

2019 / 12 / 15 / Felkai Ádám
Az orvosi okos kontaktlencse akár betegségeket is kiszűrhet
A kontaktlencsébe ültetett elektronika komoly kihívást jelent a méret, az áramforrás és a felmelegedés problémája okán. Egy dél-koreai csapatot mindez nem tántorított el, és kifejlesztettek egy prototípust, amelyet már teszteltek nyulakon és egy emberi páciensen is.

Szemrevaló

A kutatás korai fázisban van, de máris sikerült elképesztően apró áramkört, áramforrást és antennát pakolni egy lágy kontaktlencsébe. A végső cél – hogy így mondjuk – a szem szemmel tartása, tehát a szemen érzékelhető betegségek felismerése, valamint különböző szemen végzett kezelések segítése.

Az eszköz elkészítése egy úgynevezett „proof of concept” tanulmány része (egy találmány kivitelezhetőségét bemutató tanulmány), és ahogy arról fentebb már szó volt, nyulakon és egy emberen is kipróbálták már az eszközt.

A kontaktlencse képes ellátni az a feladatot, amit a „buta” társai, tehát javítja a látást, de emellett különböző elektronikai eszközök is helyet kaptak benne.

Elméletben egy ilyen eszköz folyamatosan ellenőrizheti a csarnokvizet és a szem anatómiáját olyan árulkodó jelek után kutatva, amelyek a glaukóma vagy akár a cukorbetegség kísérőtünetei. A kutatást vezető Sang-Young Lee szerint az eszköz méretében, puhaságában teljesen olyan mint egy lágy kontaktlencse, és a benne elhelyezett eszközök ellenére sem irritálja a látószervet: nem melegszik, és a látószöget sem csökkenti.

Szemünk sarka

Mindezt a „direct ink writing” elnevezésű, három dimenziós nyomtatási technológiával érték el. Ennek segítségével vitték fel az áramköröket a lencse szélére egy ultravékony pasztával együtt. A paszta egyben az áramforrás, vagy ahogy Lee fogalmazott: egy kicsinyített energiatároló rendszer. A hasonló rendszereket szilárd állapotú szuperkondenzátornak is nevezik. Ezek a kondenzátorok folyamatos, drótnélküli töltést tesznek lehetővé.

Az így kapott eszköz a kutatás vezetője szerint nem vesztette el a rugalmasságát, és hőt sem termel. A beültetett áramkör pedig azután is megőrizte működőképességét, hogy egy hétre könnyhöz hasonló folyadékba helyezték.

Nyulak és emberek

Mind a nyulak, mind az egy szem (bocsánat!) emberi páciens tíz percen át viselte a lencsét, és az nem okozott számukra semmi problémát, és az eszköz is működőképes maradt. Az emberi alany pedig nem számolt be arról, hogy a lencse korlátozta volna a látását. Mindezek kedvező jelek, de természetesen nem válthatják ki a széles körű, embereken végzett próbát az eszköz kereskedelmi forgalomba kerülése előtt. Ez utóbbira tehát egy darabig még várni kell.

A szemész specialisták viszont örömmel fogadták az okos lencse hírét, hiszen ennek segítségével folyamatosan, akár az orvosi vizitek közt is ellenőrizni lehet az olyan progresszív betegségek állapotát, mint a glaukóma.

Sőt idővel az eszköz akár azelőtt megjósolhat egy-egy betegséget, mielőtt az kifejlődne. Sang-Young Lee szerint a jövő, hogy a kontaktlencsét egyre finomabb diagnosztikai érzékelőeszközökkel szerelik fel, amelyek segítségével egyre biztosabban és egyre korábban ismerhetik fel a betegségeket.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Bár már ma is léteznek “lézerfegyverek”, ezek csak bizonyos légi célpontok hatástalanításához elég erősek. Most azonban megnyílt az út a tényleges lézerfegyverek előtt, amelyek képesek „megolvasztani” a távoli célpontokat.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.