Az SMS-t leváltó RCS üzenetküldés sérülékeny lehet

2019 / 12 / 16 / Justin Viktor
Az SMS-t leváltó RCS üzenetküldés sérülékeny lehet
Az RCS egy olyan új üzenetküldési szabvány, amelyet arra terveztek, hogy egy nap teljesen leváltsa az SMS-t szöveges üzenetek küldésekor. Bevezetésének módja azonban sok szolgáltatónál olyan hibákat tartalmaz, mellyel komoly sérülékenységeket is telepítenek az ügyfelek mobiljaira.

Szolgáltató=problémaforrás?

Az SRLabs biztonsági kutatói egy sor sérülékenységet találtak abban a módszerben, mellyel a mobilszolgáltatók világszerte bevezetik az RCS-t, az új üzenetküldési szabványt, melynek célja, hogy leváltsa az alap SMS szolgáltatást. Egyes esetekben ezek a problémák veszélybe sodorhatják a felhasználó helyadatait, lehetővé tehetik szöveges üzeneteik elolvasását vagy hívásaik meghallgatását, engedélyezhetik a telefonszámuk klónozásával zajló megtévesztést.

Egy meg nem nevezett szolgáltató bevezetésében azonosított probléma lehetõvé teheti a telefonra telepített bármely alkalmazás számára az RCS-konfigurációs fájlhoz való hozzáférést, például megadva az alkalmazásnak felhasználói nevünket és jelszavunkat, hozzáférést biztosítva az összes hanghívásunkhoz és szöveges üzenetünkhöz. Egy másik esetben a hatjegyű kód, melyet a szolgáltató a felhasználó személyazonosságának ellenőrzésére használt, sebezhetőnek bizonyult a harmadik fél által indított “brute force” típusú (nyers erőt használó) támadásokkal szemben. Ezeket a problémákat akkor fedezték fel, amikor a kutatók több különböző szolgáltató SIM-kártyáit elemezték.

Öreg hiba, nem vén hiba

Az RCS az iMessage és WhatsApphoz hasonló modern csevegőkliensek számos funkcióját támogatja, például az olvasási visszaigazolásokat, gépelési mutatókat (bár a végpontok közötti titkosítást nem), egy olyan platformközi szabványon keresztül, amelyet a különböző vállalatok integrálhatnak termékeikbe. A kutatók nem azonosítottak semmiféle problémát magával a szabvánnyal kapcsolatban, azonban többet is a szolgáltatók bevezetési módszereiben.

A SRLabs nem osztotta meg, hogy melyik szolgáltatónál melyik biztonsági rést fedezték fel, de megjegyezték, hogy a szabványt a világon legalább 100 szolgáltató használja már, köztük a négy legnagyobb amerikai nagyvállalat.

„Azt látjuk, hogy valójában számos hálózatban komoly visszalépés történt az SMS-hez képest” - mondta Karsten Nohl az SRLabstól. "A 90-es évek összes hibáját újra feltalálják, és újra bevezetik" - tette hozzá.


A RCS bevezetése a világ országaiban (piros színnel a legalább egy hálózatszolgáltató által befejezett bevezetés, sárgával a teszt alatt lévő bevezetések.)

De hisz erre már van megoldás

A hálózatüzemeltetők kereskedelmi szervezetének (GSMA) szóvivője azt nyilatkozta hogy az SRLabs kutatói most mutatják be megállapításaikat a szervezetnek, és úgy gondolják, hogy  elérhetőek a szükséges ellenintézkedések, hogy az azonosított problémákat kiküszöböljék.

„Hálásak vagyunk a kutatóknak, akik lehetőséget adtak az iparágnak, hogy megvizsgáljuk az eredményeiket. A GSMA üdvözöl minden olyan kutatást, amely fokozza a mobil szolgáltatások biztonságát és felhasználói bizalmat”- tette hozzá a szóvivő.


A sebezhetőségekkel telepített RCS tipikus támadási, adatlopási, károkozási formái

Csak éppen nem vezetik be

Az SMS-mel szembeni nyilvánvaló előnyei ellenére az RCS bevezetése lassan zajlik. A szabványt tavaly jelentették be, de csak most kezdte el a Google beállítani azt, az Android üzenetek elsődleges sms-platformjának. Ez a változás ráadásul nem érinti az Egyesült Államok legkelendőbb Android telefon-gyártóját, a Samsungot, mert a vállalat alapértelmezés szerint saját üzenetküldő klienst kínál. Az AT&T, a Verizon, a T-Mobile és a Sprint szintén tervezi jövőre a támogatást beindítását saját sms-alkalmazásaikon keresztül. Az Apple nem kívánt véleményt nyilvánítani arról, hogy támogatni fogja-e a szabványt.

 

A SRLabs a december elején Londonban lezajlott Black Hat Europe konferencián is bemutatta a sérülékenységeket. A november végén a DeepSec konferencián bejelentett sérülékenységekkel a Black hat időpontjáig az igéretek ellenére semmit sem kezdtek a szolgáltatók, az SMS-elfogás, a hívó fél azonosítójának meghamisítása, és a felsorolt egyéb hackek, sajnos mind működtek.

(Forrás: TheVerge Képek: SRLabs, Black Hat Conference Twitter)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
A BASE TTS-t százezer órányi nyilvánosan elérhető beszédfelvételen gyakorlatoztatták és minden eddiginél természetesebb hangot tudnak létrehozni a segítségével.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.