Az új, elektromos Mercedes több mint 750 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel, és még TikTokzni is lehet rajta

2023 / 09 / 06 / Bodnár Barna
Az új, elektromos Mercedes több mint 750 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel, és még TikTokzni is lehet rajta
A német autógyártó vasárnap a müncheni IAA mobilitási autókiállításon leleplezett Concept CLA osztálya négy új modellből áll: egy szedánból, egy kombiból és két SUV-ból. Azt egyelőre nem tudni, mikor kerülnek gyártásba az autók.

A járművek hatótávolsága több mint 750 kilométer, ami jelentősen több, mint a Tesla egy feltöltéssel körülbelül 600 kilométerre képes Model 3 és Model S kocsijai, amelyek az amerikai gyártó legnagyobb hatótávú modelljei.

Az új Mercedes fogyasztása a gyártó honlapján szereplő adatok szerint 12 kWh per 100 kilométer, az autó világítását alacsony energiaigényű LED lámpákkal oldották meg, illetve a jármű olyan biztonsági funkciókkal is rendelkezik például, mint a CPD (Child Presence Detection, magyarul Gyermek jelenlétének észlelése), ami csökkenti annak kockázatát, hogy a kisgyermeket meleg időben véletlenül a kocsiban hagyják. Ami a teljesítményt illeti, a 800 V-os elektromos meghajtórendszer veszteségének csökkentésével és a közlemény szavaival élve „innovatív akkumulátorcellakémiával” segítették elő a hatékonyság növelését.

Ola Källenius vezérigazgató szerint a Mercedes számára a Concept CLA Class "a Mercedes-Benz belépőszintű járműveinek teljesen új, elektromos szegmensét" hivatott képviselni, amely több vásárlót szólít majd meg. Az új modell tervezésekor törekedtek a karbonlábnyom csökkentésére is, így fenntartható anyagokat használnak a gyártás során. A jármű karosszériája és belső tere szinte nulla szén-dioxid kibocsátású acélból és alumíniumból, illetve fenntartható módon előállított és feldolgozott bőrből és papírból készülnek majd.


Fotó: Mercedes-Benz AG

A modell új MB.OS operációs rendszer alapú fedélzeti számítógéppel rendelkezik majd, ami olyan funkciókat ígér, mint például az autóba épített szelfikamera, amellyel videótelefonálni is lehet. Ez természetesen vezetés közben nem használható, csak akkor, ha a kocsi éppen parkol. Ekkor azonban nem csak egy virtuális konferencián tud majd részt venni az autó használója, de akár

a kocsiban készített videót is feltöltheti a TikTokra, ami telepíthető lesz közvetlenül a jármű rendszerére, csak úgy, mint például az Angry Birds nevű, népszerű játék is,

vagy a különböző internetböngészők. Az anyósülésen utazónak külön kijelző áll majd rendelkezésére, ami viszont úgy van elhelyezve, hogy ne vonja el a sofőr figyelmét vezetés közben.

A vezérigazgató kiemelte, hogy az új modell betekintést nyújt a Mercedes-Benz első teljes elektromos autócsaládjába, amelyet nulláról fejlesztettek ki, az „Ambition 2039” elnevezésű célkitűzés megvalósítása érdekében. Ennek értelmében 2039-re a Mercedes-Benz új járműparkjában nettó szén-dioxid-semlegességet kívánnak elérni.

(Borítókép: Mercedes-Benz AG)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan Concept 20-30 megalkotása egy egyszerű kísérletből született, de érdekes végeredményt hozott: a jármű ötvözi az online videojátékok világát a hétköznapi, praktikus elemekkel.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.