Az új lítium-kén akkumulátor öt napig ellát egy okostelefont

2020 / 02 / 10 / Justin Viktor
Az új lítium-kén akkumulátor öt napig ellát egy okostelefont
Ha a technológia alkalmazása széles körben elterjedne, az jelentős áttörést jelentene a környezetbarátabb és hatékonyabb energiaforrások fejlesztésében.

Ausztrál kutatók azt állítják, hogy kifejlesztettek egy olyan akkumulátort, amely öt napig képes működtetni egy okostelefont, vagy 1000 kilométeren át biztosítani egy elektromos autó áramellátását. A Melbourne-i Monash Egyetem csapata szerint az általuk létrehozott lítium-kén akkumulátor a "világ leghatékonyabb" tápegysége, négyszeresen felülmúlva a hagyományos akkumulátorokat.

A kutatók szerint az új  fejlesztés forgalomba hozatala előtt állnak, és kiemelték annak előnyeit a klímaváltozás elleni küzdelemben. A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható akkumulátor lítium-ion technológiájú, de a lítium-kén alternatívák már régóta vonzónak számítanak, mivel nagyobb az energia-sűrűségük és hosszabb ideig képesek az áramellátásra.

Az elektromos autók forradalma jobb akkumulátorokat követel, a lítium-kén akkumulátorok élettartama azonban meglehetősen rövid. Néhány repülőgépben és autóban már használják őket, de a korábbi kísérletek a tömegtermelésre, és a lítium-ion akkumulátorok fokozatos kiváltására, sikertelennek bizonyultak.

A Faraday Intézet akkumulátor-szakértői szerint a lítium-kén akkuk széles körű használata "jelentős akadályokkal" szembesült, melyek a kén "szigetelő jellegéből" és a fém lítium-anód lebomlásából fakadtak.

Az ausztráliai csapat a Science Advances folyóiratban tette közzé eredményeit, mely szerint úgy módosították a kénkatódok kialakítását, hogy azok képesek legyenek ellenállni a nagyobb stresszterhelésnek anélkül, hogy az általános teljesítmény csökkenne.

Munkájuk "forradalmasíthatja az ausztrál járműpiacot, és tisztább és megbízhatóbb energiapiacot biztosíthat minden ausztrál számára"

- mondta Mainak Majumder, a kutatás vezető kutatója. A csoport, amelynek munkáját az ausztrál kormány támogatta, szabadalmaztatta az új akkumulátor-technológiát, és további teszteket tervez az év későbbi szakaszában.

Az elektromos járművek számának gyors növekedése akkumulátor-hulladék hegyeket eredményezhet, ezért nem mindegy, hogy:

"Ez a megközelítés nem csak a nagy teljesítmény-mutatókat és a hosszú élettartam-ciklust részesíti előnyben, hanem egyszerű és rendkívül olcsó is, a vízbázisú folyamatok felhasználásával történő előállítás, és mindez a környezeti szempontból veszélyes hulladékok mennyiségének jelentős csökkentéséhez vezethet"

- mondta el Matthew Hill, aki szintén a csapat tagja. A technológiával kapcsolatban egyelőre vannak bizonyos kihívások és korlátok is.

(Forrás: CNN Képek: Pikrepo)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
Daniel Ek vezérigazgató tegnap jelentette be a leépítéseket, amelyek várhatóan mintegy 1500 embert érintenek a vállalatnál.
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
Egyre több olyan cég áll elő emberszerű robotokkal, amelyek fő profilját hagyományosan nem a humanoidok tervezése jelenti.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.