Az új robot-ormány könnyebben megfogja a tárgyakat

2020 / 11 / 13 / Justin Viktor
Az új robot-ormány könnyebben megfogja a tárgyakat

Robot-ormány

A tudósok olyan csápszerű robotormányt építettek, melyet érzékenyebbnek tartanak a hagyományos karom vagy kéz alakú robotvégtagoknál, mert működés közben körbetekeri és finoman összeszorítja a tárgyakat, épp úgy,mint egy kígyó vagy az elefánt ormánya.

A hasonlat nem véletlen, már a kialakítás során is az elefánt komplex izomzatát igyekeztek lemodellezni. Ez olyan jól sikerült, hogy az új robotkar paradigmaváltást  is hozhat a kényes vagy nehezen elérhető tárgyakat mozgató robotok világában

- írták az Ausztrál Új Dél-Walesi Egyetem kutatói sajtóközleményükben.

Kígyók és elefántok

A robotormány tele van érzékelőkkel, ezeknek köszönhetően kap visszacsatolást arról, hogy éppen milyen erősen szorít. Az UNSW tudósainak beszámolója szerint így sokkal törékenyebb tárgyakat képes megragadni és megtartani, mint a hagyományos robotok. Ahogy az a laborban készült videóban is látható, a robot automatikusan körbetekeri és úgy emeli fel a tárgyakat, és képes felemelni saját magánál 220-szor nehezebb tárgyakat is. Az inspiráció valóban a természetből jött, kígyók és elefántok alapos megfigyeléséből.

A kutatók szerint a sokoldalú technológia széles körben alkalmazható olyan ágazatokban, ahol törékeny tárgyakat kezelnek, mint például a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, valamint a tudományos és kutató ipar, akár emberi mentési műveletek vagy személyi segédeszközök esetében is.

"Az olyan állatok, mint az elefánt, a piton vagy a polip, testük puha, egybefüggő szöveteivel szilárdítják meg fogásukat a tárgyakon, miközben növelik az érintkezést és a stabilitást, ezért könnyű nekik felfedezni, megragadni és manipulálni a tárgyakat" - mondta - mondta a tanulmány szerzője és az UNSW Orvosi Robotikai Laboratóriumának igazgatója, Thanh Nho Do.  "Ezek az állatok ezt az érzékeny szerveik, a tapintásérzetük és a több ezer merev csont nélküli izmuk összehangolt segítségével képesek megtenni.

Egy elefánt ormányában legalább 40 ezer(!) izom van. Le akartuk utánozni ezeket a fogási képességeket, mivel a tárgyak megtartása és manipulálása sok robot számára alapvető motorikus képesség."

"Sok lágy robotkar karmokon vagy emberi kézhez hasonlatos szerkezeteken alapul, több befelé hajlítható ujjal. De ez alkalmatlanná teszi őket a furcsa alakú-, vagy nehéz-, vagy nagy méretű-, vagy a fogókar nyílásánál kisebb vagy nagyobb tárgyak megfogására ” - tette hozzá Dr. Do. Az eredményeket a múlt héten publikálták az Advanced Materials Technologies folyóiratban.

(Forrás: Új-Dél-Wales-i Egyetem Kép: Pexels)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.