Az univerzum megértése a célja Elon Musk új cégének, legalábbis ezt állítja az alapító

2023 / 07 / 13 / Pőcze Balázs
Az univerzum megértése a célja Elon Musk új cégének, legalábbis ezt állítja az alapító
A Tesla és a SpaceX vezetője, a Twitter tulajdonosa, Elon Musk bejelentette, hogy xAI néven új, mesterséges intelligenciával foglalkozó céget alapított. Tizenegy tudósa és egy megfoghatatlan célja már van a vállalkozásnak: "megérteni az univerzumot".

Az x.ai címen elérhető oldal indulásáról a The Verge számolt be, kiemelve, hogy az azon látható kutatók közül többen olyan neves vállalatoknál dolgoztak, mint az OpenAI, a Google Research, a Microsoft Research és a DeepMind, ami egy ideje már nem csak a Google tulajdona, hanem a cég szerves része is. A tizenegy tudóson kívül még Dan Hendrycks nevét említi az oldal, aki tanácsadóként segíti az xAI-t, saját bevallása szerint egydolláros fizetésért cserébe. Ő annak a szervezetnek a vezetője, amely nemrég nyílt levélben kérte, hogy az MI veszélyeinek kezelése "globális prioritás" legyen, "olyan társadalmi méretű kockázatok mellett, mint a világjárványok és az atomháború". A weboldal szerint a cég "tapasztalt mérnököket és kutatókat keres" San Francisco környékén, illetve pénteken egy Twitter Spaces-találkozón válaszolnak az érdeklődők kérdéseire.

Kérdés pedig akad bőven

A legfontosabb természetesen az, hogy Elon Musk miért döntött úgy, hogy a Tesla, a SpaceX, a Starlink és a Twitter mellett még egy vállalatot alapít. "Az univerzum valódi természetének a megértése" izgalmasan hangzik, ám a Gizmodo szerint inkább arról lehet szó, hogy a milliárdos "releváns szeretne maradni". Márciusban még nyílt levelet írt alá, azt kérve, hogy fél évre álljanak le a nagy, MI-vel foglalkozó fejlesztések, miközben már áprilisban elkezdte beszerezni a feltehetőleg az xAI-nak szánt grafikus processzorokat. Ráadásul Musk ott volt a ChatGPT-vel világszerte ismertté vált OpenAI alapítói közt, sőt, állítólag a vezetői posztot is meg akarta szerezni, ami szintén utalhat arra, hogy úgy érzi, lemaradhat valami fontosról, ha nem lép.

Míg John Gruber blogger egyenesen "kamunak" tartja a céget, a Wired szerint is könnyen lehet, hogy az xAI csak "hallucinálja, hogy esélye lenne" a versenytársaival szemben, arra utalva, hogy az MI-rendszerek gyakran teljesen légből kapott információkkal, válaszokkal állnak elő. Ugyanakkor a Tesla már saját MI-csipeket gyárt, a Twitteren hatalmas mennyiségű szöveg van, amin edzeni lehet a rendszereiket, valamint a kutatók egyesek szerint igazi "all-star" csapatot alkotnak, így kár lenne már most leírni Musk újabb nagy vállalkozását, hiába van hatalmas előnye az OpenAI-nak és a Microsoftnak, vagy épp a Google-nek azzal szemben.

(Fotó: SOPA Images/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.