Az USA-ban már lehet olyan házat venni, amit a helyszínen nyomtattak ki

2021 / 02 / 05 / Bobák Áron
Az USA-ban már lehet olyan házat venni, amit a helyszínen nyomtattak ki
Bár épületek 3D-nyomtatásával már régóta kísérleteznek a cégek, hétköznapi emberek eddig nem vásárolhattak olyan házat, ami ezzel a technológiával készült.

Igény pedig egész biztosan volna rá, hiszen a 3D-nyomtatással készült ház nem csak sokkal gyorsabban elkészül, de olcsóbb is, mint egy hagyományos épület, így megoldást nyújthat az egyre súlyosbodó lakhatási válságra. Az Egyesült Államokban az SQ4D lett az első olyan vállalat, ami piacra lépett egy nyomtatott házzal, amit a New York melletti Long Island-en, Riverhead településen építettek fel.

A garázzsal együtt 200 négyzetméteres, három hálószobával és két fürdőszobával ellátott épületet a helyszínen nyomtatták ki, és 300 ezer dollárért (89 millió forint) hirdették meg, amivel az építő szerint feleannyiba kerül, mint a hasonló méretű, környékbeli házak.

A hírről beszámoló 3D Printing Media Network szerint az építéshez az SQ4D saját, Autonomous Robotic Construction System (automata robotizált építési rendszer) nevű eszközét használták, amivel az SQ4D szerint akár órák alatt ki lehet nyomtatni egy házat, habár azt nem tudni, hogy a szóban forgó ház mennyi idő alatt készült el. A technológia egyelőre betonból épült házak nyomtatást teszi lehetővé, amire az építő ötven év garanciát is vállal.

További cikkek a témában:

Mexikóban egy egész falut nyomtatnak ki, és az első házak már fel is épültek Az Icon nevű cég évek óta foglalkozik házak 3D-nyomtatásával, most pedig a New Story nevű szervezettel összefogva egy minden eddiginél ambiciózusabb projekt keretében mutatják be, hogyan alakíthatja át a technológia a világunkat.

Megérkeztek az egy nap alatt kinyomtatható házak A Mighty Buildings szerint nemsokára a házakat is úgy fogják gyártani, ahogy manapság az autókat.

A napraforgóról mintázott ház mindig arra fordul, amerről süt a nap Ezzel pedig meg is oldja a napelemek egyik nagy hátulütőjét.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.