Baktériumokkal növesztik a jövő környezetbarát napszemüvegeit

2022 / 06 / 08 / Palotai Nándor
Baktériumokkal növesztik a jövő környezetbarát napszemüvegeit
A napszemüvegek élettartamuk végén teljes mértékben újrahasznosíthatóak, és új darabok alapanyagául is szolgálhatnak.

A biodesignnal foglalkozó olasz Cinzia Ferrari állt elő az ötlettel, hogy fotoszintetizáló egysejtűeket, úgynevezett cianobaktériumokat használjon szemüvegkeretek gyártására – olvasható az Inhabitat oldalán. A módszer segítségével olyan keretek hozhatóak létre, melyeknek sem a gyártásakor, sem pedig élettartamuk végén nem keletkezik hulladék, mivel az elhasznált szemüvegek újabbak gyártására is felhasználhatóak. Ferrari szerint azért is fontos az iparág zöldebbé tétele, mivel véleménye szerint a klímaváltozáshoz köthető egyre erősebb UV-sugárzás miatt valószínűleg a napszemüvegekre is növekedni fog a kereslet, találmánya azonban segíthet valamennyire ellensúlyozni az ágazat károsanyag-kibocsátását.

A CyanoFabbrica névre keresztelt projekt keretein belül Ferrari a cianobaktériumok biomineralizációját használta fel a szemüvegkeretek létrehozásához. A biomineralizáció egy olyan reakció, mely során a fotoszintézisnek köszönhetően a szén-dioxid felszívódik, keletkező ásványi csapadék szilárd anyagot hoz létre. A biomineralizációs folyamatok közé sorolhatjuk többek között a csontok, a fogak, vagy a vesekő képződését, de a kagylóhéjak, továbbá a korall-vázak kialakulását is. A Coloradói Egyetemen hasonló eljárással hoztak már létre építésre alkalmas téglát is – ezen kutatás volt az ihletője Ferrari projektjének is.

A cianobaktériumok segítségével létrehozott szemüvegkeretek alakját, dizájnját és textúráját döntő mértékben befolyásolják a baktériumok által létrehozott struktúrák, és mivel inkább növesztésről, mint gyártásról van szó, minden így készült szemüveg egyedi és megismételhetetlen lesz. A keretek szárai, illetve az elejük biomineralizált anyagból készült, színezék gyanánt pedig alkalomadtán a cianobaktériumok pigmentjét, a fikocianint alkalmazták. Az eredmény pedig egy olyan rendhagyó szemüvegdizájn, ami a tervezője szerint remélhetőleg másokat is inspirál majd a biomineralizáció adta lehetőségek felfedezésére. A Cyanofabricca ötletességét mutatja, hogy a koncepciót a 2022-es Green Product Awardon is díjazták.

(Fotó: Cinzia Ferrari)

Baktériumok segíthetnek a jövő marsi kolóniáinak felépítésében A kutatók mikrobák segítségével készítenének téglákat a marsi talajból.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.