Baktériumok segíthetnek a jövő marsi kolóniáinak felépítésében

2022 / 04 / 22 / Palotai Nándor
Baktériumok segíthetnek a jövő marsi kolóniáinak felépítésében
A kutatók mikrobák segítségével készítenének téglákat a marsi talajból.

Az utóbbi időben úgy tűnik, hogy egyre hangsúlyosabban erősödik a Mars iránti érdeklődés, illetve egyre több űripari szereplő kezd komolyan foglalkozni a marsi emberes missziók gondolatával. Mint arról már oldalunkon is írtunk, az ESA, illetve a NASA is gőzerővel fejleszt különböző új technológiákat, melyek segíthetnek az emberiségnek eljutni a Vörös Bolygóra, de a hihetetlen sebességgel fejlődő SpaceX is szemet vetett a Marsra, a vállalat Starship névre hallgató, fejlesztés alatt álló űrhajóját bevallottan a Föld-Mars távolság legyőzésére tervezi.

A Mars kolonizálására vonatkozó, nagyszabású tervek egyik visszatérő jellemzője, hogy a marsi lakhatás megoldásához igyekeznek helyi építőanyagokban gondolkodni, a NASA például gombák segítségével hozna létre kötőanyagot a marsi épületekhez, illetve a 3D-nyomtatás is jó eséllyel szerepet kaphat majd. Mások az űrhajósok véréből, vizeletéből és porból készítenének lakóépületeket. Egyes szakemberek szerint pedig hosszútávon akár egymillió embert is eltarthatna a Mars.

Az Indiai Űrkutatási Szervezettel, az ISRO-val együttműködő kutatók fejlesztik azt az új eljárást, mely a marsi talajból hozna létre építőanyagot, méghozzá mikrobák segítségével – adta hírül a Cnet online techmagazin. A PloS ONE tudományos folyóiratban megjelent tanulmány alapján a kutatók már sikeresen létre is hozták az első baktérium-téglákat. A marsi talajt – mely jelenleg még enyhén szólva nehezen beszerezhető – egy megegyező összetételű anyag helyettesítette. A kutatócsapat egyébként korábban már a holdfelszíni talaj kapcsán is végzett hasonló kutatást, és akkor is megtalálták a módját, hogy baktériumok segítségével építőanyagot hozzanak létre, azonban ez akkor valamiért még csak hengerfomájú darabokban sikerült. A jelenlegi marsi talajjal kapcsolatos kutatás során azonban sikerrel hoztak létre klasszikus, szögletes formavilágú baktérium-téglát.

A kutatók a marsi talajt a guargumiként ismert anyaggal, illetve karbamiddal, nikkel-kloriddal, illetve a Sporosarcina pasteurii nevű baktériumtörzzsel kombinálják. A baktériumok két funkciót látnak el: a karbamidot kalcium-karbonát kristályokká alakítják, továbbá némi ragacsos matériát, egyfajta biopolimert is létrehoznak. A folyamat eredményeképp egy olyan, cementszerű anyag jön létre, mely hatékonyan összetartja a marsi talajt. A nikkel-klorid jelenléte a keverékben kulcsfontosságúnak bizonyult: a vegyület nagyban elősegítette a baktériumok szaporodását a marsi talajban, annak magas vastartalma ellenére is, ugyanis ez utóbbi mérgező hatással lehet az élő szervezetekre. Ezen felül a kutatók azt is megfigyelték, hogy a kifejlesztett eljárás jelentősen csökkenti a marsi talaj porozitását is.

A kutatók a tervek szerint a következő ISRO-küldetés során a világűrben is tesztelnék a módszert, hogy meg tudják vizsgálni a mikrobák viselkedését mikrogravitációs környezetben is. Addig pedig a szakemberek az általuk épített, a földinél százszor ritkább marsi légkört szimuláló speciális kamrában tesztelik a baktériumok viselkedését.

(Fotó: Nitin Gupta / PLoS ONE)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.