Bambusz-hűtőtorony segíthet Vietnámnak átvészelni a hőhullámokat

2022 / 02 / 13 / Palotai Nándor
Bambusz-hűtőtorony segíthet Vietnámnak átvészelni a hőhullámokat
Az építményt úgy tervezték, hogy a helyiek igény esetén külső segítség nélkül, önmaguk is bármikor fel tudjanak építeni belőle egy újabbat.

Az 1997-ben alakult francia tervezőiroda, az AREP sikerrel tervezett egy olyan, adiabatikus hűtőtornyot, mely teljes egészében bambuszból készül, és (a tervezett végső verzió) nem igényel külső áramforrást se. Az AREP speciális hűtőrendszerét Vietnám trópusi éghajlatára optimalizálva tervezték, a helyi klíma kihívásait, és a helyben rendelkezésre álló építőanyagok adta lehetőségeket figyelembe véve - hívta fel a figyelmet a találmányra az Inhabitat.

Vietnám az egyike azon országoknak, melyeket a leginkább érint az klímaváltozás: az éghajlata miatt alapból csapadékdús és meleg országban egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási körülmények, viharok, áradások, illetve hőhullámok is. A magas átlaghőmérséklet miatt gyakran bekapcsolva tartott légkondicionálók hatalmas mennyiségű elektromos áramot fogyasztanak, ráadásul a meleg levegőt kifele fújják, amitől az utcán csak még magasabb lesz a hőmérséklet.

Az AREP bambusz-hűtőtornya erre kínál egy természetes folyamaton alapuló megoldást: a hűtőtorony működési elve ugyanis azt a nagyon egyszerű jelenséget használja fel a környezet hűtésére, hogy a víz a párolgása során hőt von el a környezetétől. Az AREP hűtőtornya a szerkezet tetejéhez közelebb lévő, melegebb levegőt egy ventilátor segítségével nyomja le a „vízen keresztül”, hogy a torony alján aztán a víz által lehűtött, érezhetően hűvösebb levegő távozzon.

A hűtőtorony prototípusának megépítése érdekében az AREP csapata felvette a kapcsolatot helyi családokkal, hogy kidolgozzanak egy olyan rendszert, amelyet az itt élők önállóan is megépíthetnek. Mivel kísérlet helyszínéül szolgáló Hanoi körüli régióban szétszórtan található falvak közül több is a bambusz-, kerámia-, textil- és még az újrahasznosított sörüveg-technikákra is specializálódtak, így nem volt nehéz embereket találniuk a feladatra, sőt, a szakemberek által számítógéppel tervezett hűtőtorony felépítését is felülvizsgáltatták a bambuszhoz értő, tapasztalt helyi építőkkel.

A prototípushoz a helyben bőségesen megtalálható bambuszt használták. Az egyetlen nem természetes eredetű alkatrész, ami a toronyban helyet kapott, az a levegő mozgatására használt ventilátor, azonban a prototípushoz egy helyi kereskedőtől egy újrahasznosított darabot sikerült szerezni, így lényegében a hűtőtorony prototípusa csaknem teljesen hulladékmentesre sikerült. A tesztek során a találmány jól teljesített: a lehűtött levegő az építmény alján 6°C-kal hidegebb volt. A szakemberek a jövőben építendő bambusz-hűtőtornyok tetejére napelemeket terveznek helyezni, ezzel pedig megoldhatóvá válik, hogy a tornyok külső energiaforrás nélkül tudják hűteni környezetüket.

(Fotó: AREP)

Magyarországon sivatag, az Antarktiszon metropoliszok - ilyen lenne a világ, ha négy fokkal megemelkedne az átlaghőmérséklet Nagyon más lenne, mint ma, de az apokalipszis valószínűleg elmaradna.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.