Bambuszból épült szálloda bizonyítja, hogy a luxus is lehet környezetbarát

2020 / 11 / 07 / Bobák Áron
Bambuszból épült szálloda bizonyítja, hogy a luxus is lehet környezetbarát
A klímaváltozás kapcsán egyre több szó esik arról, hogy ha változtatni akarunk a környezetünkön, akkor kénytelenek leszünk változtatni az életmódunkon is, és fenntarthatóbb irányba mozdítani a világot. Ezt sokan úgy képzelik el, hogy kénytelenek leszünk lemondani mindenről, ami jó, de hogy ez mennyire nem így van, arra Bali egyik legújabb luxusszállodája a tökéletes példa.

Az Inspiral Architects által tervezett Ulaman Eco Retreat Resort épületei szinte teljes egészében a szigeten őshonos bambuszból készültek, amivel nem csak a szállítási költségeket és az ezzel járó környezetterhelést sikerült minimálisra csökkenteni, de építési anyagként is kitűnő választás. A bambusz olcsó és rendkívül strapabíró, ugyanakkor könnyen alakítható, tűzbiztos és ellenáll a földrengéseknek is. A szálloda betonelemeit döngölt földdel váltották ki, ami szintén egy sokkal környezetbarátabb megoldás, figyelembe véve, hogy a beton nagyjából a világ teljes széndioxid-kibocsátásának 8 százalékáért felelős, vagyis önmagában komolyabban járul hozzá a klímaváltozáshoz, mint mondjuk a légi közlekedés. Nem véletlen, hogy egyre többen kísérleteznek azzal, hogy az építkezések során valahogy kiváltsák a betont, az egyre nagyobb számban tervezett bambusz- és faépületek mellett a vályog is reneszánszát éli az elmúlt években, és egyre több ház épül természetes alapanyagokból.

“Inspirálódnunk kell azokból a terekből, amelyekben élünk, mind az építettekből, mind a természetesekből, mind pedig ezek harmóniájából” - fogalmazza meg az Inspiral Architects a filozófiáját, akik az Ulaman Eco Retreat Resort esetében nem csak a felhasznált alapanyagoknál figyeltek a fenntarthatóságra. Az építkezésen dolgozó munkások egy része a közeli faluból jött, amivel munkát adtak a helyieknek, a szállodát pedig a mellette található folyóba telepített generátorok látják el elektromos árammal.

(Yankodesign)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.