Bambuszból épült szálloda bizonyítja, hogy a luxus is lehet környezetbarát
2020 / 11 / 07 / Bobák Áron
Bambuszból épült szálloda bizonyítja, hogy a luxus is lehet környezetbarát
A klímaváltozás kapcsán egyre több szó esik arról, hogy ha változtatni akarunk a környezetünkön, akkor kénytelenek leszünk változtatni az életmódunkon is, és fenntarthatóbb irányba mozdítani a világot. Ezt sokan úgy képzelik el, hogy kénytelenek leszünk lemondani mindenről, ami jó, de hogy ez mennyire nem így van, arra Bali egyik legújabb luxusszállodája a tökéletes példa.

Az Inspiral Architects által tervezett Ulaman Eco Retreat Resort épületei szinte teljes egészében a szigeten őshonos bambuszból készültek, amivel nem csak a szállítási költségeket és az ezzel járó környezetterhelést sikerült minimálisra csökkenteni, de építési anyagként is kitűnő választás. A bambusz olcsó és rendkívül strapabíró, ugyanakkor könnyen alakítható, tűzbiztos és ellenáll a földrengéseknek is. A szálloda betonelemeit döngölt földdel váltották ki, ami szintén egy sokkal környezetbarátabb megoldás, figyelembe véve, hogy a beton nagyjából a világ teljes széndioxid-kibocsátásának 8 százalékáért felelős, vagyis önmagában komolyabban járul hozzá a klímaváltozáshoz, mint mondjuk a légi közlekedés. Nem véletlen, hogy egyre többen kísérleteznek azzal, hogy az építkezések során valahogy kiváltsák a betont, az egyre nagyobb számban tervezett bambusz- és faépületek mellett a vályog is reneszánszát éli az elmúlt években, és egyre több ház épül természetes alapanyagokból.

“Inspirálódnunk kell azokból a terekből, amelyekben élünk, mind az építettekből, mind a természetesekből, mind pedig ezek harmóniájából” - fogalmazza meg az Inspiral Architects a filozófiáját, akik az Ulaman Eco Retreat Resort esetében nem csak a felhasznált alapanyagoknál figyeltek a fenntarthatóságra. Az építkezésen dolgozó munkások egy része a közeli faluból jött, amivel munkát adtak a helyieknek, a szállodát pedig a mellette található folyóba telepített generátorok látják el elektromos árammal.

(Yankodesign)


AKCIÓS ÚJ ÉPÍTÉSŰ LAKÁSOK BUDAPESTEN AKÁR 27 915 000 Ft-tól. TÉLI AKCIÓ A CORDIÁTÓL
Legyen a leggyorsabbak között, és szerezze meg álmai otthonát egyedülálló kedvezménnyel! 2020. december 31-ig kiemelt kedvezménnyel, akár 9% árelőnnyel vásárolhatja meg az ideális lakást kínálatunkból.
Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.