Barabási Albert László képei a hálózatkutatás esztétikájának kiállításán októberben

2020 / 09 / 16 / Justin Viktor
Barabási Albert László képei a hálózatkutatás esztétikájának kiállításán októberben
Rejtett mintázatok címen kiállítás nyílik a világhírű hálózatkutató, Barabási Albert-László kutatólaborjának meghatározó projektjeiből. A magyar fizikus 25 éve vizsgálja a hálózatokat, kutatásaiban a dolgok és jelenségek közötti, többnyire láthatatlan összefüggések keresése, az ismétlődő mintázatok felderítése áll a középpontban, amelyek összekapcsolják a természetet, a társadalmat, a nyelvet és a kultúrát.

Tudomány és művészet

A Ludwig Múzeumban október 9-től látható kiállításon adatszobrokkal és hálózattérképekkel is találkozhatnak a látogatók, valamint egy globális művészeti hálóval is, mely a kortárs magyar művészetről mutat korképet. 

A kiállítás a fizika tudományos világát ötvözi a képzőművészet szabadságával és eredetiségével, ami azért sem csoda, mert maga Barabási Albert László eredetileg szobrásznak készült, csak úgy alakult, hogy végül fizikus lett. A librariusnak adott interjújában Várkonyi Zsoltnak beszámol erről:

“Édesapám népművészeti iskolát vezetett Csíkszeredán...az egyik nap besétáltam a szobrászműhelybe...nagyon inspirálóan hatott rám. Elkezdtem faragni, először fából, kőből, majd később agyaggal dolgoztam...Később be kellett látnom, hogy nem fognak felvenni a képzőművészeti egyetem szobrász szakára sem...Mivel a fizika nagyon jól ment, inkább abba az irányba orientálódtam” - mesélt a kezdetekről.

New Yorki évek

10 évvel később Barabási már New York-ban kutatott az IBM vállalatnál, ahol a számítógépes hálózatokkal ismerkedve, tágabb kontextusban is foglalkozni kezdett a hálózatok gondolatával.

“New York-i lakosként elgondolkoztam rajta, milyen bonyolult hálók tarthatják össze a várost” - emlékszik vissza Barabási.

A kutató szerint a hálózatok megértése, a nyelv és eszközök mindvégig a statisztikus fizika birtokában voltak, ami éppen az ő választott szakterülete. A kiállítás ötlete Barabási elbeszélésében úgy merült fel, hogy a Barabási Labs dizájnere összegyűjtötte az elmúlt 20 évben, a labor által készített hálózatelméleti vizualizációkat. 

“Elsőre csak egy archívumot szerettünk volna létrehozni. A munkatársaimmal láttuk, hogy nagyon izgalmas anyag készült el. Amikor megmutattam a művészeti világban mozgó barátaimnak, mindenkinek felcsillant a szeme. A vizualizációk 99 százalékát a fióknak készítettük. Egy-két kivételtől eltekintve nem jelentek meg sehol, mert nem volt helyük a tudományos kontextusban….Nagyon örülök neki, hogy a Ludwigban láthatja először a tárlatot a közönség, és rögtön utána Németországban is bemutatják” - mondta el a tudós.

“Olyan jellegzetes belső képekkel, mintázatokkal találkozhat a közönség, ami a hálózatokra jellemző. ...Itthon és külföldön is sok kutatást olvashattak tőlem a téma iránt érdeklődők, de nagyon nehéz elképzelni, milyen komplex is egy hálózat. A kiállításon végre vizuálisan is megjelenik. A tárlat azok számára is izgalmas lehet, akik semmit sem tudnak a hálózatokról, és különösen nagy élmény lesz azoknak, akik már valamelyest jártasak a témában" - mondta Barabási.

(Forrás: Librarius Barabási Albert László Kép: Barabási Albert László)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.