Bárhányszor ingyen megjavítja az elromlott irányítókat a Nintendo Európában

2023 / 04 / 06 / Pőcze Balázs
Bárhányszor ingyen megjavítja az elromlott irányítókat a Nintendo Európában
Fellélegezhetnek az európai Nintendo Switch vásárlók: a Nintendo vállalja, hogy a konzol élettartamán belül bármikor ingyen megjavítja a rendkívül gyakran meghibásodó irányítókat.

Az Ars Technicán olvasható hír szerint az Európai Fogyasztók Szervezete (BEUC) 2021-ig több mint huszonötezer panaszt kapott a "driftelő", azaz bármiféle érintés nélkül is mozgást regisztráló Switch kontrollerekről. Ezekből a konzolokból már több mint százhúszmillió darab fogyott, ezzel a Game Boyt és a PlayStation 4-et is megelőzik népszerűségben, miközben egyes hírek szerint a vásárlók megdöbbentő része, negyven százaléka érzékeli az említett "driftelő" jelenséget. Ilyen nagyságrendű meghibásodást a legnépszerűbb elektronikai márkák közül talán csak az Apple egy-két generációval ezelőtti, úgynevezett "pillangó" billentyűzetei produkáltak, amelyek egy idő után duplán, vagy egyáltalán nem érzékeltek bizonyos billentyűket.

"A Nintendo büszke a jó minőségű és tartós termékeire, és folyamatosan fejleszti azokat. Ezért további tájékoztatásig azoknak, akik az említett terméket az EGT-ben, az Egyesült Királyságban vagy Svájcban vásárolták meg, az irányítók reszponzivitás szindrómájával összefüggő javításokat költségek felszámítása nélkül végzik el a hivatalos Nintendo szervizek"

- áll a cég közleményében. A Rakétának korábban nyilatkozó szakember a jelenséget részben a szinte derékszögben futó vezetékekkel indokolta, ezzel szemben a Nintendo munkatársai elkerülhetetlen hibaként jellemezték azt a mozgó alkatrészek miatt. Ugyanakkor az Ars Technica kiemeli, hogy az úgynevezett "Hall hatásra" épülő, elektromágneses irányítók közvetlen fizikai súrlódás nélkül látják el a feladatukat, és ilyeneket a Switch konzolokhoz is lehet kapni, ugyanakkor a Nintendo egyelőre nem jelezte, hogy eleve ilyeneket építene a konzoljaiba a jövőben.

A BEUC nem maradéktalanul boldog a döntéssel: a szervezet szerint ez csak egy rövidtávú megoldás, hiszen a Nintendo "változatlanul értékesíthet konzolokat ezzel a lehetséges hibával".

(Borítókép: Lucas Santos/Unsplash)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.