Jó reggelt, holnap van - és ingyen lehet használni a programokat, amikkel a NASA és az Avengers készítői dolgoznak

2019 / 11 / 16 / Pőcze Balázs
Jó reggelt, holnap van - és ingyen lehet használni a programokat, amikkel a NASA és az Avengers készítői dolgoznak
A Basecamp nevű népszerű projektmenedzsment szoftver készítői bejelentették, hogy mostantól családok, baráti társaságok, diákok, szabadúszók ingyenesen használhatják a termék egy egyszerűbb verzióját. Kell-e Szabóéknak az, amit amúgy a NASA használ? Simán, hiszen ugyanazok a problémáik.

Felelős nélküli teendők. Teendők nélküli felelősök. Be nem tartott, majd örökre elfelejtett határidők. Ugyanúgy előfordulnak minden egyes munkahelyen, mint minden egyes családban. Csak az előbbieknél anyagbeszerzésről, leadásról, meg utókövetésről levelezünk - míg odahaza közértről, szülinapi buliról, meg az utána való takarításról. És ahogy a digitális eszközök segítenek odabent, segíthetnek odahaza is, pláne, ha nem kell hozzájuk semmi különös, se túl jó gép, se túl sok pénz, se háromhetes mátraházai továbbképzés.

Hozd a saját eszközöd. És vidd haza a bentit.

Az iPhone megjelenésével pörgött fel igazán a BYOD (Bring your own device, vagyis hozd a saját eszközöd) jelenség: a frissen vásárolt csodaszép okostelefonon lehet emailezni, hát akkor már legyen olyan kedves a rendszergazda és oldja meg valahogy, hogy a céges levelek is megjelenjenek rajta. Szívbajt kapott mindenki, akinek az a dolga, hogy szívbajt kapjon, de végül engedtek: ma már csak a legszigorúbban szabályozott iparágakban kell a benti, butább, rondább telefont vagy laptopot használni, ha az ember otthon vagy egy kávézóban válaszolna pár levélre, mert annyira szeret dolgozni akkor is, amikor épp nem lenne muszáj. Ezzel párhuzamosan, úgy tűnik, az ellenkező irányba is elindult a forgalom: az irodák féltett kincsei, rejtélyes és méregdrága szoftverek egyszer csak megjelennek földi halandók gépein is.

Ha az Avengershez elég volt, nekünk is jó lesz

A hollywoodi szuperprodukciók által is használt Davinci Resolve vágóprogram tavaly jött elő egy ingyenes verzióval, vagyis az az eszköz, ami egy több mint 300 millió dollárból, körülbelül 90 milliárd forintból készült film készítésénél futott a kedves szakemberek számítógépein, az, persze eggyel egyszerűbb formában, ott futkározik a dolgozószobában, hogy a zánkai nyaralás szépen feldogozva mehessen is a Facebookra meg a Youtube-ra. Olyan, mintha leugranánk a Camp Nouba dekázgatni egyet, mert miért ne, úgyis nyitva van.

De ez persze csak a legfurább példa

Azt, hogy a Google Sheets olyan eszközökkel ruház fel minket ingyen, amiért a nyolcvanas években egy tisztességes, hajhálós-könyökvédős könyvelő simán leszúrt volna, vagy hogy az Adobe Lightroom havi párezer forintért minden fotónkat rendbe és rendszerbe tudja szedni, megszoktuk. Most már az is megszokott lesz, hogy ha meg kell szervezni a kempingezést, akkor nyitunk neki egy Basecamp projektet, hogy mindenkinek egyértelmű legyen, hogy mit és mikorra kell megcsinálnia. És lehet, hogy úgy fogjuk érezni, hogy ez elvesz egy darabot a családi élet bájából - de ha ez az ára annak, hogy az összes sátorrúd meglegyen, és ne Rovinjnál kelljen visszafordulni a gumimatracért, akkor talán megéri.

(Fotó: Getty, Basecamp)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.