Menet közben indítható beépített drón is helyet kapott a Polestar új elektromos kabriójában

2022 / 03 / 20 / Palotai Nándor
Menet közben indítható beépített drón is helyet kapott a Polestar új elektromos kabriójában
A svéd elektromos autógyártó Polestar új kabrió-koncepciója a címben említett rendhagyó extrán kívül újfajta alvázat és környezetbarát alapanyagokat is felvonultat.

A svéd Polestar 2017-ben jött létre a Volvo és a Geely Holding közös tulajdonaként. A vállalat az elmúlt öt évben már két elektromos autót – a fantáziadús nevű Polestar 1-et és Polestar 2-t – is piacra dobott, ezeken azonban még erősen érezni lehetett a Volvo autóira jellemző megoldásokat és formavilágot. Az autógyártó még további három sorozatgyártott modellt biztosra ígér: 2023-ban a Polestar 3 SUV, majd nemsokkal később a Polestar 4 SUV, 2024-ben pedig a vállalat első koncepcióautója, a Precept fog sorozatgyártásba kerülni Polestar 5 név alatt.

A cég március elején, Beverly Hillsben mutatta be új koncepcióautóját, a Polestar O₂-t, amin már ránézésre is érezhető, hogy szakított a Volvo hagyományaival, és helyette a Polestar első koncepcióautója, a Precept alapjait vitte tovább – hívta fel rá a figyelmet az Electrek. A Polestar O₂ és a vállalat újabb, sportosabb modelljei innentől kezdve a gyártó által alig pár hete leleplezett saját fejlesztésre, egy moduláris alumínium platformra fognak épülni. Mivel egy keménytetős kabrióról van szó, a Polestar roadsterként tartja számon új koncepcióját.

A Polestar O₂ a speciális alvázon túl még számtalan újítással rendelkezik: az is egy szempont volt a tervezésénél, hogy a lehető legkevesebb anyag felhasználásával, helyette egybázisú vagy „mono-anyagokat”, valamint kifejezetten a későbbi szétszerelés szempontjából tervezett alkatrészeket használjon. A Polestar O₂ belső tereinek lágy részei például csak és kizárólag az újrahasznosított poliészterből vannak. A Polestar nem csak egyes autói kapcsán tarja fontosnak a fenntarthatóságot, hanem a tervezési és gyártási folyamatokat illetően is. Az autógyártó egyik célja, hogy a Polestar 0 projekt keretében 2030-ig megtervezze az első teljesen klímasemleges elektromos autóját.

A Polestar új koncepcióautóján a környezetbarát anyagokon és a frissen kifejlesztett alváztechnológián kívül található egy sokkal szembetűnőbb újítás is, ez pedig a beépített szelfidrón. A kvadkopter képes akár 90 km/óra sebességnél is fel- és leszállni a karosszérián található rögzítési pontról, és automatikusan követni a kocsit. A sofőrök többféle filmezési stílus közül választhatnak, majd közvetlenül a 15 hüvelykes középső kijelzőről szerkeszthetik és megoszthatják a videoklipeket – persze szigorúan csak parkolás közben.

A Polestar O₂ a felszereltségével és a beépített kamerás kvadkopterrel egy igen érdekes koncepció, azonban sorozatgyártásról még szó sem lehet, hiszen a tervezése még nagyon az elején jár, és a cég jelenleg a Polestar 3 gyártósorra küldésével van elfoglalva. Némi reményre ad okot azonban, hogy a Precept is egy koncepcióautóként kezdte, és végül mégis elkezdték kis szériában gyártani, ez alapján pedig nem zárható ki, hogy a végén a Polestar O₂ is hasonlóan szerencsés sorsra számíthat, és sorozatgyártásba kerül.

(Fotó: Polestar)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Felével növeli meg a tolóerőt ez a régi-új technológia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.