Begyulladt az első plazma az angliai MAST tokamakban

2020 / 11 / 08 / Justin Viktor
Begyulladt az első plazma az angliai MAST tokamakban
A Culham Tudományos Központban található az Egyesült Királyság Atomenergia Hivatalának (UKAEA) Mega Amp Spherical Tokamak nevű fúziós reaktora, röviden a MAST Upgrade tokamak. A reaktor “első plazmát” jelentett, ami azt jelenti, hogy minden lényeges alkatrész sikeresen és egyszerre működött együtt.

Első plazma

A reaktor ára eddig 55 millió angol font volt, és Amanda Solloway tudományos miniszter elmondta: „Azt akarjuk, hogy az Egyesült Királyság vezető szerepet töltsön be a fúziós energiában, és kiaknázza ennek a több száz évig is kitartó, tiszta energiaforrásnak az elképesztő lehetőségeit.

"Az 55 millió font kormányzati támogatással épített a MAST Upgrade eszköz bekapcsolása, és első plazmája a nemzeti fúziós kísérletek mérföldkövének számít, és egy újabb lépéssel közelebb visz minket az első fúziós erőmű 2040-re történő megépítéséhez"

- tette hozzá Solloway.


A MAST Upgrade tokamak első plazmájának fényképfelvétele. (Kép: MAST)

Az UKAEA vezérigazgatója, Ian Chapman professzor szerint: „A MAST Upgrade kísérletei új alapokat hoznak létre és tesztelési technológiát mutatnak be, melyeket még soha nem próbáltak ki. Ez létfontosságú teszt-létesítmény lesz a STEP fúziós erőmű leszállításához vezető utunk során. ”

A projektet az Egyesült Királyság Kutatási és Innovációs Műszaki és Fizikai Tudományos Kutatási Tanácsa, valamint az Üzleti, Energetikai és Ipari Stratégiai Minisztérium finanszírozta.

Hőkivezetés

A fúziós energia bőséges, biztonságos, alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-ellátást kínál. A reaktorban hidrogénatomok egyesülnek a forró plazmában hatalmas mennyiségű energiát szabadítva fel.

A fúziós kutatás egyik legnagyobb kihívása a felesleges hőmennyiség kivonása a plazmából. Az UKAEA tudósai most egy új „Super-X divertor” nevű rendszer tesztelését tervezik a MAST Upgrade létesítményben.

Ennek az a lényege, hogy a plazmát olyan alacsony hőmérsékleten vezesse ki a készülékből, hogy a berendezés anyagai ellenálljanak a közben ébredő hőterhelésnek, vagyis az alkatrészek élettartama megnőhessen. Használatával a gép belső felületein ébredő hő hozzávetőlegesen tizedére csökkenthető, és ez alapvetően átírhatja, megjavíthatja a jövőbeli fúziós erőművek hosszú távú életképességi kilátásait.

A STEP-re a kezdetekben 220 millió fontot fordít az UKAEA, és a MAST Upgrade gömb alakú tokamak fúziós koncepcióján alapul majd. A MAST Upgrade csapata az ITER-el is együtt dolgozik, ami a világ legnagyobb tudományos megaprojektje Dél-Franciaországban, és már mi is beszámoltunk róla.

(Forrás: Sciencealert Kép: UKAEA)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Bár már ma is léteznek “lézerfegyverek”, ezek csak bizonyos légi célpontok hatástalanításához elég erősek. Most azonban megnyílt az út a tényleges lézerfegyverek előtt, amelyek képesek „megolvasztani” a távoli célpontokat.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.