Bejelentette a Nintendo az eddig rejtegetett konzolját, és ezzel mindenkit zavarba hozott

2021 / 07 / 10 / Felkai Ádám
Bejelentette a Nintendo az eddig rejtegetett konzolját, és ezzel mindenkit zavarba hozott
A Nintendo új konzoljáról már pörögtek a hírek egy ideje.

Ezek a hírek azonban arról szóltak, hogy a kiotói vállalat kicsit (vagy nagyon) erősebb hardvert pakol a masinába, ami érthető, hiszen bár a készlethiánynak az idei év sem vetett véget, azért mind a Microsoft, mind pedig a Sony előrukkolt saját következő generációs masinájával, amelyen alapnak számít a 4K felbontás mellett a másodpercenkénti 60 képkocka. Logikusnak tűnt tehát, hogy a Switch, amely az előző generáció közepén jelent meg, tehát kap egy olyan változatot, amely „versenyképes” a Xbox Series konzolokkal és a PS5-tel. Mindez ráadásul nem lett volna teljesen előzmény nélküli, hiszen az előző generációban a Sony és a Microsoft hardveresen is frisítette az alap Xbox One-t és PS4-et, sőt korábban maga a Nintendo is piacra dobta előző kézikonzol-sikerének, a 3DS-nek a feltuningolt változatát.

A Nintendo azonban a maga útját járja, és míg a legnagyobb "videójátékos ünnep" (az E3) környékén megrendezett saját tájékoztatóján nem beszélt új konzolról, most ezt megtetette.

Nézzük tehát, mit tud az új Switch:

  • 7''-os OLED panel
  • 64 GB belső háttértár
  • Masszívabb támaszték
  • Továbbfejlesztett beépített hangzás
  • LAN port a dokkolóban (eddig csak a HDMI-port, illetve a tápkábel volt ide csatlakoztatható)
  • Új színváltozatok: fehér a neon kék/piros mellett, az előbbi esetben a dokkoló is meseszép fehér színű.

A gépek 2021. október 8-tól vásárolhatóak meg 350 dollárért (ez a hazai szakboltokban ~140 ezer forintot jelent, de láttam 130 ezerért is, ami viszont elég jó üzeltnek tűnik), és ez azt jelenti, hogy a Nintendo 3 különböző árfekvésű géppel fogja magát ebben a generációban képviseltetni: a 200 dolláros Switch Lite-tal, a 300 dolláros Switch-csel, és most tehát a 350 dolláros OLED Switch-csel – hardveres szempontból pedig ezek mind ugyanazt tudják, vagyis az összes játék egyformán fut rajtuk. A Switch Lite és a Switch között viszont ennek ellenére is elég egyszerű volt a döntés – amennyiben az ember nem kívánt dokkoltan, nagyképernyőn játszani a géppel, hanem kizárólag kézikonzolként használta, úgy jobban járt a Lite-tal, amely esetén a legfontosabb különbség éppen az, hogy nem csatlakoztatható a tévére, viszont 100 dollárral olcsóbb.

Az OLED Switch azonban alaposan bekavar ebbe az egyszerű, bináris döntésbe, és kicsit még a Gamespot szerzője is elbizonytalanodott azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán kinek való ez a gép.

Meglátásunk szerint pedig a zavart az okozza a rendszerben, hogy mind árazását, mind újdonságait tekintve a gép túlságosan kompromisszumos. A fenti videóban a Gamespot szerzője kiszámolta, hogy az újdonságként kapott extrák (nagyobb háttértár, LAN-port) együtt, külön megvásárolva többe kerülnének egy alap Switch mellé, mintha megvennénk az új modellt. Ebben a helyzetben tehát a döntés egyértelmű. Akkor sem kell feltétlen sokat hezitálnunk, ha csak kézikonzol módban használjuk a gépet, habár a szebb és nagyobb OLED ebben az esetben is jól jöhetne – kérdés, hogy a látvány megéri-e nekünk a 150 dollárral magasabb árcédulát, és elfogadjuk-e, hogy így egy kicsit ormótlanabb gépet kell a kezeinkben szorongatnunk, mintha az erre a célra tervezett Lite-tal nyomulnánk. (Ráadásul nem feltétlen általános az egyetértés abban, hogy az OLED kézikonzolásra alkalmasabb az LCD-nél.)

Ha pedig már van Switchünk, és azt főleg tévére kötve használjuk, úgy az a kérdés merül fel, hogy beruházunk-e úgy az új modellre, hogy ebben az esetben kizárólag (hiszen az OLED-nek így nem sok haszna van a számunkra) csak a nagyobb háttértárnak (esetleg az erre érzékenyek a LAN-portnak) örülhetnünk, miközben tehát a játékok pont ugyanúgy futnak majd, mint eddig. Ha nagyobb összegben kellene fogadnom, akkor arra tenném, hogy az OLED Switch miatt nem csökkenti az alapkiszerelés árát a Nintendo, így tehát ha még nincs Switchünk, akkor ez egy jó választás lehet, mert így „mindössze” 50 dolláros különbségről beszélünk – azonban még ekkor sem egyértelmű, hogy nem járunk-e jobban egy 300 dolláros Switch-csel, ami mellé az 50 dollárból kijön egy vadiúj játék is.

Annyival nem tud többet, de annyival nem is drágább, inkább meseszép, mint valóban hasznos – körülbelül így lehetne az új gépet összefoglalni, és bár a Nintendónak most nagyon megy szekér, lehet, hogy az OLED Switch létjogosultságát nehéz lesz a piacon érzékeltetni – ha azonban ez a készülék leszerepel, a nagy N feltehetően még akkor sem fog szeppukut elkövetni, mert túlságosan elfoglalja, hogy óriásit csobbanjon a bevételekben.

(Kép: Nintnedo.com)

További cikkek a témában:

Egy egész gyárkomplexumban terpeszkedhet majd a „Nintendo Múzeum” Egy régebben bezárt, és felújított gyárépületben tekinthetjük meg majd a neves cég történelmét.

Kétszázmillió forintnyi összeget hozott a konyhára valakinek, hogy 1986-ban nem adta oda a karácsonyi ajándékot Jól járt, aki nem adta oda végül a Super Mario Bros-t, mivel a relikvia most rekord áron kelt el.

Az Európai Unió egy régi probléma miatt vizsgálódik a Nintendo háza körül A Nintendo sikerkonzolját érintő, potenciális hiba után az EU szerve azután kezdett vizsgálódni, hogy ezzel kapcsolatban majdnem 25 000 bejelentés érkezett hozzájuk.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.