Bemutatták a kilencven fokban forduló kereket, ami jelentősen megkönnyítheti a parkolást

2021 / 11 / 08 / Bobák Zsófia
Bemutatták a kilencven fokban forduló kereket, ami jelentősen megkönnyítheti a parkolást
A Hyundai Mobis már a jövő közlekedési formáira gondolt, mikor megtervezte a kereket, a rendszert 2025-re önvezető autókba szeretnék integrálni.

A Hyundai Mobis autóipari beszállító vállalat igazán újszerű koncepciókkal rukkolt elő az elmúlt időkben, amivel forradalmasíthatják az autóvezetés gyakorlatát: megtervezték az összecsukható kormánykereket, amelyet be lehet tolni a műszerfal alá, mikor nincs rá szükség, és létrehozták a 90 fokban forduló kereket is, ami képessé teszi a járművet arra, hogy oldalazva haladjon.

Hasonló koncepcióval, az autóknak rákmozgást adó funkcióval más gyártók is kísérleteznek, a GMC Hummer EV-nek a bemutató videó tanúsága alapján egészen sajátos mozgást ad a kerekeket egyszerre 10 fokban fordító Crab Walk üzemmód, de egy kanadai feltaláló, William Liddiard is felszerelte a Toyota Echóját a saját fejlesztésű kerekeivel, amelyek eddig sosem látott módon forgatják körbe az autót.

A Hyundai Mobis megoldása különbözik a Liddiard kerekektől, a cég technológiája lehetővé teszi, hogy 90 fokban forduljanak a kereket: ez az e-corner modul része, amellyel a későbbiekben az önvezető járműveket tervezik felszerelni. A cég elmondása szerint ezzel a szűk utcákban, zsúfolt városi környezetben való manőverezést szeretnék elősegíteni, újfajta képességgel felruházva a járműveket, amelyek így, akár a Mobius összecsukható kormányával kombinálva, egészen friss színt hoznak majd az autonóm autók piacára.

A rendszer koncepcióját 2018-ban a világ legnagyobb szórakoztató elektronikai kiállításán, a CES-en mutatták be, azóta pedig a gyakorlati használathoz adaptálták a rendszert és elvégzték a szükséges teszteket, jelenleg a tömeggyártásra vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányon dolgoznak és amint ez elkészül, kezdődhet a modul integrálása és az autógyártók rendelése alapján akár a tömeggyártás beindítása is.

(Fotó: Hyundai Mobis)

További cikkek a témában:

A Hyundai komolyan elkezdett foglalkozni a négylábú autó gondolatával Új értelmet kaphat az off-road kifejezés, ha tényleg lesz valami ezekből a járművekből.
A Baidu kormány, pedálok és vezető nélküli robotautók jövőjét vizionálja A futurisztikus jármű a cég új chipjének, a Kunlun II-nek bemutatójául szolgált és egyelőre nem fogja Kína útjait járni, de a prototípus érdekességeket is tartogat.
Hidrogénnel működő, önjáró utánfutók válthatják le a kamionokat a Hyundai szerint A Hyundai Trailer Drone-nak még vezetőfülkéje sincs, és egy e-Bogie nevű platformhoz kapcsolódva képes közlekedni.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.