Bemutatták a kilencven fokban forduló kereket, ami jelentősen megkönnyítheti a parkolást

2021 / 11 / 08 / Bobák Zsófia
Bemutatták a kilencven fokban forduló kereket, ami jelentősen megkönnyítheti a parkolást
A Hyundai Mobis már a jövő közlekedési formáira gondolt, mikor megtervezte a kereket, a rendszert 2025-re önvezető autókba szeretnék integrálni.

A Hyundai Mobis autóipari beszállító vállalat igazán újszerű koncepciókkal rukkolt elő az elmúlt időkben, amivel forradalmasíthatják az autóvezetés gyakorlatát: megtervezték az összecsukható kormánykereket, amelyet be lehet tolni a műszerfal alá, mikor nincs rá szükség, és létrehozták a 90 fokban forduló kereket is, ami képessé teszi a járművet arra, hogy oldalazva haladjon.

Hasonló koncepcióval, az autóknak rákmozgást adó funkcióval más gyártók is kísérleteznek, a GMC Hummer EV-nek a bemutató videó tanúsága alapján egészen sajátos mozgást ad a kerekeket egyszerre 10 fokban fordító Crab Walk üzemmód, de egy kanadai feltaláló, William Liddiard is felszerelte a Toyota Echóját a saját fejlesztésű kerekeivel, amelyek eddig sosem látott módon forgatják körbe az autót.

A Hyundai Mobis megoldása különbözik a Liddiard kerekektől, a cég technológiája lehetővé teszi, hogy 90 fokban forduljanak a kereket: ez az e-corner modul része, amellyel a későbbiekben az önvezető járműveket tervezik felszerelni. A cég elmondása szerint ezzel a szűk utcákban, zsúfolt városi környezetben való manőverezést szeretnék elősegíteni, újfajta képességgel felruházva a járműveket, amelyek így, akár a Mobius összecsukható kormányával kombinálva, egészen friss színt hoznak majd az autonóm autók piacára.

A rendszer koncepcióját 2018-ban a világ legnagyobb szórakoztató elektronikai kiállításán, a CES-en mutatták be, azóta pedig a gyakorlati használathoz adaptálták a rendszert és elvégzték a szükséges teszteket, jelenleg a tömeggyártásra vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányon dolgoznak és amint ez elkészül, kezdődhet a modul integrálása és az autógyártók rendelése alapján akár a tömeggyártás beindítása is.

(Fotó: Hyundai Mobis)

További cikkek a témában:

A Hyundai komolyan elkezdett foglalkozni a négylábú autó gondolatával Új értelmet kaphat az off-road kifejezés, ha tényleg lesz valami ezekből a járművekből.
A Baidu kormány, pedálok és vezető nélküli robotautók jövőjét vizionálja A futurisztikus jármű a cég új chipjének, a Kunlun II-nek bemutatójául szolgált és egyelőre nem fogja Kína útjait járni, de a prototípus érdekességeket is tartogat.
Hidrogénnel működő, önjáró utánfutók válthatják le a kamionokat a Hyundai szerint A Hyundai Trailer Drone-nak még vezetőfülkéje sincs, és egy e-Bogie nevű platformhoz kapcsolódva képes közlekedni.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.