Bemutatták az első szaúdi humanoid robotot, amivel beszélgetni és táncolni is lehet

2023 / 02 / 19 / Bodnár Barna
Bemutatták az első szaúdi humanoid robotot, amivel beszélgetni és táncolni is lehet
Sara, Szaúd-Arábia első interaktív robotja, amely mesterséges intelligencia segítségével elemzi a hozzá intézett mondatokat, és válaszol is azokra.

A LEAP nevű, szaúdi technológiai konferencián mutatták be az első humanoid robotot, amely felismeri, ha egy ember odalép hozzá, és beszélgető partnere nyelvjárásának megfelelően képes reagálni rá, ha kérdeznek tőle valamit. A Sara elnevezésű eszköz fejlesztői szerint nem csak számos, helyi akcentust tud felismerni és használni, de tradicionális táncmozdulatokra is képes.

A robot elé állva, a "Hello Sara" köszöntéssel kezdeményezhető beszélgetés a beépített mesterséges intelligenciával, amely, miután elemzi és megérti a neki szánt mondandót, nem csak élő szóban felel, de írásban is elküldi a válaszait a felhasználónak.

A konferenciára érkező vendégeket üdvözlő Sara arckifejezéseivel képes érzelmeket kifejezni, valamint karját és felső testét mozgatva "táncolni" is tud.

A robotot létrehozó, szaúdi Quality Support Solutions (QSS) a robotika és a mesterséges intelligencia mellett haditechnikával, biztonsági berendezésekkel, illetve modern pénzszállítási megoldások fejlesztésével is foglalkozik.

Azt egyelőre nem közölték, Sara pontosan mire használják majd, ha kereskedelmi forgalomba kerül, de a konferencián látottak alapján valószínűsíthető, hogy ügyfélszolgálati feladatokat fog ellátni.


A szaúdi Quality Support Solutions (QSS) a robotika és a mesterséges intelligencia mellett haditechnikával is foglalkozik. (Fotó: QSS/qltyss.com)

Szaúd-Arábiában egyébként nem ritka az új technológia mindennapi életben történő alkalmazása, tavaly például a Koránból szavalni képes, misét tartó robotokat mutattak be, amelyek az iszlám legszentebb helyén, a mekkai Nagymecsetben fognak dolgozni. Al-Sudais, a templomot vezető főpap azt mondta, elkötelezettek a fejlődés iránt, lépést akarnak tartani a digitalizációval, és fontosnak tartják, hogy a mecsetekbe látogatók hatékony és kiváló kiszolgálásban részesüljenek. Egy intelligens robot fogja fertőtleníteni, és takarítani az iszlám szent fekete kövét, a Kába követ is, amelyhez évente több millióan zarándokolnak el, hogy megérinthessék. Más eszközök vonalkódokat mutatnak majd, amelyek segítségével a látogatók szolgáltatásokat tölthetnek le mobiltelefonjukra. A felhasználók így hozzáférnek majd az imákhoz, a mecset heti időbeosztásához, beleértve a pénteki prédikációt tartó papok nevét is.

Néhány évvel ezelőtt Szaúd-Arábia, az emberiség történelmében először állampolgárságot adott, egy hongkongi cég által gyártott, Sophia nevű humanoid robotnak. Az üggyel kapcsolatban többen rámutattak arra az ellentmondásra, hogy míg az arab ország még egy gépet is hajlandó polgárává fogadni, alapvető jogokat von meg a saját lakosaitól: Szaúd-Arábiában a nőknek csupán 2018-ban, különböző nemzetközi női jogokért harcoló szervezetek kitartó tiltakozása után engedélyezték az autóvezetéshez szükséges jogosítvány megszerzését.

Bár a robotnak adott állampolgárság inkább tűnik kommunikációs fogásnak, mint valós lépésnek, Szaúd-Arábia nagyratörő tervekkel rendelkezik a robotikával kapcsolatban. A kormány tisztviselői nemrég egy 500 milliárd dolláros megaváros építését helyezték kilátásba a sivatagban, amelyet nagyrészt mesterséges intelligencia, és robotok működtetnének. A Neom elnevezésű helység a tervek alapján Szaúd-Arábia nyugati partján, a Vörös Tenger mellett terül majd el, és sci-fibe illő fejlettséggel rendelkezik majd:

a fejlesztők egy utak és autók nélküli várost képzelnek el, ahol a közlekedés kizárólag repülő taxikkal, és egy nagysebességű városi vasúttal lesz majd lehetséges.

(Borítókép: LEAP/Twitter)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.